Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Obhájce Talent a široká skupina spolufavoritů. Velká pardubická vyhlíží nového hrdinu

Patnáct koní se odpoledne vydá na trať Velké pardubické. Startovní pole 132. ročníku dostihu je mimořádně vyrovnané, lehkým favoritem je obhájce vítězství Talent, ale triumf téměř poloviny z účastníků by nebylo překvapením. Na slavnostní přehlídku přivede patnáctku koní Hegnus, šampion Velké pardubické z roku 2020. Opožděně se tak dočká ovací tribun, které si po svém vítězství kvůli koronavirovým opatřením neužil. Velká pardubická startuje v 16:00. Přímý přenos dostihového dne sledujte od 11:00 na ČT sport a ČT sport Plus, od 14:05 také na ČT1.

Je nám líto, video expirovalo.
Váňovi se poprvé na Velké pardubické postaví proti sobě

Jedenáctiletý ryzák Talent se může stát prvním koněm od roku 2014, který by triumfoval dvakrát v řadě. Od dob fenomenální Orphee des Blins se neobjevil vícenásobný šampion, natož kůň, který by dokázal vyhrát dva ročníky po sobě.

"Vyhrát je vždycky pěkné, ale jestli obhájit, nebo neobhájit, na to teď vůbec nemyslím," říká Talentova trenérka Hana Kabelková. V sedle jejího svěřence bude stejně jako loni Pavel Složil mladší, i když v průběhu sezony utrpěl vážné zranění, po kterém byl v umělém spánku a zároveň avizoval, že kvůli boji s udržením hmotnosti ukončí kariéru.

Talent letos dokončil jen jeden přípravný dostih, zvítězil v červnové kvalifikaci. V té zářijové skončil už na šesté překážce - Popkovickém skoku - a po kolizi s dalšími koňmi byl potlučen. "Chvilku to vypadalo vážně, ale dal se rychle do kupy," dodává Kabelková.

Kvůli chybějící práci si musel Talent v Pardubicích odběhnout dostih na nečisto. "Skákal v podstatě všechny lehké skoky, živé ploty, seběhl si cílovou rovinu. Dali jsme mu nějakých pět kilometrů," popisuje trenérka.

Sport
zdroj: ČT4

A je si vědoma, že ani kvalitní příprava ještě není zárukou úspěchu. "Ve Velké pardubické je vždycky těžká konkurence. Chybí tam Evžen, ten byl loni po Talentovi nejlepší. Ale je tam Player, a pokud se mu podaří všechno překonat, toho se obávám nejvíc. Ale Velká je Velká," hlásí směrem k dostihu, který dokáže všechny předstartovní prognózy postavit na hlavu.

Největší vyzyvatelé

Hojně zmiňovaným koněm je devítiletý Brunch Royal italského majitele Josefa Aichnera. Jako jediný se do Velké pardubické kvalifikoval svými zahraničními starty – ale neznalost pardubických překážek může být nevýhodou. "Zkušenosti je těžké něčím nahradit. Víme, že se pokoušíme o něco, co v minulosti u jiných koní nefungovalo," připustil jeho trenér Josef Váňa mladší pro server Dostihový svět.

Chybějící zkušenosti Brunch Royala může z jeho sedla kompenzovat nejúspěšnější český překážkový žokej Josef Bartoš. I když loni ve Velké pardubické po pádu z Theophilose utrpěl zlomeninu pánve a během sezony i zlomeninu obratle, v posledních týdnech se vrátil do sedla a v září v Meranu počtvrté za sebou vyhrál nejbohatší italský překážkový dostih Gran Premio.

Bartoš věří, že Brunch Royal dokáže do výsledku dostihu promluvit: "Je to kůň s úspěšnou mezinárodní účastí v krosech ve Francii i v Itálii. Ve Francii běhal s dobrými krosaři. Má jednu z největších kvalit v poli."

Do užšího okruhu favoritů patří i desetiletý Player, který před dvěma roky jen těsně nestačil na vítězného Hegnuse. Loni upadl na Taxisu. Letošním triumfem v srpnové kvalifikaci naznačil dobrou formu. "Byla to otázka času, kdy mu všechno klapne do sebe. Je to velice kvalitní kůň nevelkého rámce, ale s o to větším srdcem závodníka," hodnotí ryzáka dostihový expert ČT Libor Šimůnek. O vítězství ve vrcholu sezony se pokusí se svým stálým žokejem Marcelem Novákem, pro kterého by šlo také o první triumf ve Velké pardubické.

Třetí byl před rokem Mr Spex, jenž do úzkého okruhu favoritů patří i tentokrát a Josef Bartoš jej považuje za černého koně dostihu. "Vypadá minimálně ve stejné, možná i v lepší formě, než jakou měl loni," uvedl na webu magazínu Fitmin & Turf jeho trenér Luboš Urbánek. Zraněného Jana Kratochvíla, který byl v sedle Mr Spexe loni, nahradí Lukáš Matuský.

Mezi nejlepší může promluvit i vítěz čtvrté kvalifikace Imphal, v jehož sedle bude zkušený žokej Jaroslav Myška, který už ve Velké pardubické startoval devatenáctkrát, ale nikdy ji nevyhrál. Loni skončil s Evženem těsně druhý po boji s Talentem.

Nutné je počítat i s polokrevným francouzským ryzákem Chicname de Cotte, který v srpnové kvalifikaci proháněl vítěze Playera a o kilometr delší distance mu bude svědčit, což už potvrdil před dvěma roky, kdy skončil ve Velké pardubické třetí. "Je po zranění a je to už starší kůň, takže potřebuje pod nohama měkko," řekl serveru Fitmin & Turf jeho trenér Pavel Vítek.

"Váňovci" ve stínu a slovenský nezmar

V nezvyklé situaci je letos trenér Josef Vána starší, jehož dva svěřenci nepatří mezi favority. Dusigrosz je nováček, zato No Time To Lose, vítěz Velké pardubické z roku 2017, je ve svých třinácti letech nejstarším koňským účastníkem dostihu, a pokud mu nesedne terén, na nejlepší už zřejmě stačit nebude.

Sport
zdroj: ČT4

Jezdeckým veteránem bude už brzo sedmapadesátiletý slovenský žokej a trenér Jaroslav Brečka, který zvítězil ve Velké pardubické přesně před třiceti lety s hnědákem Quirinusem. Doufá, že "nového Quirinuse" našel v bílém hřebci Starovi, s nímž loni jako outsideři skončili na skvělé šesté příčce. Brečka přitom musel celý dostih s těžce voditelným koněm bojovat kvůli uvolněnému sedlu.

Vstříc třiceti překážkám se patnáctka koní a jezdců vydá lehce po čtvrté hodině odpoledne. O deset minut později bude Velká pardubická znát svého 132. vítěze. Nejlepších sedm v cíli si rozdělí dotaci pět milionů korun.

Startovní listina 132. Velké pardubické:

1. No Time To Lose (ž. Ondřej Velek, stáj Paragan Horseboxes), 2. Argano (ž. Martin Liška, Marek Šimák), 3. Stretton (ž. Thomas Garner/Brit., Nýznerov), 4. Impahl (ž. Jaroslav Myška, Quartis-Zámecký vrch), 5. Kaiserwalzer (am. Patrick Mullins/Ir., DS Millenium), 6. Brunch Royal (ž. Josef Bartoš, Scuderia Aichner), 7. Mr. Spex (ž. Lukáš Matuský, Lokotrans), 8. Chicname De Cotte (ž. Ludovic Solignac/Fr., Quartis-Zámecký vrch), 9. Dusigrosz (ž. Marek Stromský, Joly), 10. Dulcar De Sivola (Josef Borč, DiJana Dobšice), 11. Sacamiro (Jakub Kocman, Jezdecký oddíl Beňov), 12. Lombargini (ž. Jan Odložil, EŽ Praha), 13. Star (ž. Jaroslav Brečka, MPL Racing), 14. Talent (ž. Pavel Složil ml., DS Kabelkovi), 15. Player (ž. Marcel Novák, Nýznerov).

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články