Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Matuského třikrát připravilo o start zranění, teď na první pokus vyhrál. Vítězství věnoval zemřelé mamince

V minulosti měl Lukáš Matuský smůlu a o start ve Velké pardubické třikrát přišel. Tentokrát ale sedlal favorita a po triumfu s Hegnusem se stal prvním slovenským vítězným žokejem slavného dostihu po 28 letech.

Lukáš Matuský
zdroj: ZUMA autor: Martin Dokoupil

"Doma to bude mít ohlas u lidí, kteří se točí kolem koní, a nevím, jak u ostatních. Ale Slovák vyhrál Velkou po dlouhé době, tak snad ano," řekl Matuský.

Během dne jel osm dostihů z deseti. Před Velkou pardubickou jednou vyhrál, byl druhý i třetí. Mítink završil vavřínem v nejsledovanějším dostihu roku a dosáhl největšího vítězství kariéry. "Jasně. Velká pardubická je Velká pardubická. Je to topka!" kývl.

Výhra má pro něj ještě jeden rozměr. Před čtrnácti dny mu zemřela matka a celý den jezdil jen pro ni.

"Je to pro mě hodně emotivní. Maminku mají všichni nejradši a milují ji. A já ji miloval moc. Chtěl jsem, abych vyhrál a věnoval to jí."

Je nám líto, video expirovalo.
Matuský: Před dvěma týdny mi umřela maminka, tohle vítězství je pro ni

Před Velkou pardubickou měl v minulosti smůlu. V letech 2015 až 2017 měl startovat, ale o dostih ho pokaždé připravilo zranění. Nyní se dočkal určitého zadostiučinění.

"Věděl jsem, že jednou to přijde. Měl jsem smůlu, ale teď jsem se dočkal skvělého koně. Věděl jsem, že Hegnus je nejlepší v poli. Což také prokázal," chválil svěřence Radka Holčáka.

Do sedla Hegnuse se dostal měsíc před závodem. Dvanáctiletého hnědáka totiž jezdil Marek Stromský, který se nakonec rozhodl pro Strettona.

Trenér Holčák tak ukázal na svoji stájovou jedničku Matuského. "Když mi zavolal, že pojedu Hegnuse, tak jsem byl nastartovaný. Byl jsem strašně rád a těšil se," pronesl žokej.

Velké zodpovědnosti se neobával. "Měl jsem jen obavy, aby se nic nestalo, abych se zase nezranil. Ale naštěstí všechno proběhlo v pořádku," odechl si.

I samotný dostih proběhl dobře. Ustál i atak Francouze Romaina Julliota s Vandualem před cílovou rovinkou.

"V oblouku nás nesmyslně naremploval. Měl jsem velké obavy, aby se mi Hegnus rozešel, ale je to pan kůň. Donesl mě do cíle," řekl Matuský.

Letošní vítěz přišel o velké ovace. Dostih se jel poprvé v historii kvůli opatřením proti koronaviru bez fanoušků.

"Pro všechny, co se točí kolem koní, je tohle smutné. Chybí adrenalin, atmosféra a po dostihu nemáte komu zamávat," litoval Matuský.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články