Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Legendární Josef Váňa slaví sedmdesátku, v sedle stále tráví několik hodin denně

Sedmdesátku slaví legenda českých překážkových dostihů Josef Váňa starší a i v tomto věku tráví v sedle několik hodin denně. Trenérsky však už ve stájích nedaleko Chyše na Karlovarsku ustupuje do pozadí. 

Josef Váňa
zdroj: ČTK autor: Josef Vostárek

"Syn si trénuje svoje koně od pana Aichnera a manželka píše práce pro ty ostatní koně. Já to prakticky jenom kontroluju a jezdím ty nehodnější, to znamená ty největší svině, co máme ve stáji. Denně strávím v sedle čtyři až pět hodin," řekl osminásobný vítěz Velké pardubické.

Slavný překážkový dostih jel osmadvacetkrát, naposledy v roce 2014. Na comeback na tuto elitní akci se nechystá. "Velká pardubická není jenom o projetí. Je to o spoustě dřiny nejenom toho koně, ale samozřejmě i jezdce. A já v dnešní době už nemám fyzickou kondici takovou, jaká by byla k absolvování Velké pardubické potřeba. Ale jak mě naštvou, tak začnu ještě makat a uvidí. Ne, to si dělám srandu," usmíval se bývalý žokej.

Neumí si však představit, že by s ježděním přestal úplně. "Ono to ani moc nejde, protože když nejezdím pár dnů, tak mě začnou bolet záda a je to špatné. Kdysi jsem měl dost špatný úraz páteře a doktoři říkali, že budu mrzák. Já jsem netušil, že jízda na koni mi prakticky vždycky pomůže bolesti rozehnat," ocenil.

Je nám líto, video expirovalo.
Jezdečtí kolegové gratulovali Váňovi na fotbale

Je rád, že má následovníka, i když jeho stejnojmenný syn ukončil žokejskou kariéru ve 27 letech na konci roku 2018. "Ono se není co divit, když máte 192 centimetrů a jste od čtrnácti let hladový. Málokdo to vydrží celý život, kór on, když měl tendence po dostihu sníst i dvanáct knedlíků," přiblížil řeholi, kdy si závodní jezdci musejí držet nízkou hmotnost.

U koní a dostihů ale Josef Váňa mladší zůstal. "Našel se jako trenér a to mě těší, že si to začíná pomaličku dirigovat podle svého. S něčím nesouhlasím, jak to dělá, ale pravda je ta, že když jsou výsledky, tak s tím nic nenaděláte," řekl. Nerozpakuje se říct synovi svůj názor, pokud s jeho nějakými kroky nesouhlasí. "Je to na něm, jestli si z toho něco vezme. Někdy jo, někdy ne. Pravda je ta, že kdyby mě víc poslouchal, tak by těch koní nebylo určitě tolik zraněných," poznamenal.

Letošní Velká pardubická skončila pro rodinu Váňů neúspěchem, ani jeden kůň z jejich stáje se nedostal do cíle. Vítěz z roku 2017 No Time To Lose při svém posledním dostihu kariéry upadl na Hadím příkopu. "Jde do důchodu. Je to třináctiletý harcovník, co za svou kariéru udělal spoustu radosti," řekl Váňa na jeho adresu.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články