Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Kontrolní vzorek rozhodl – vítěz Velké pardubické dopoval a diskvalifikaci nejspíš neujde

Praha - Loňský ročník Velké pardubické steeplechase přinesl nejenom dramatický souboj o první místo, ale poprvé v historii také pozitivní dopingový nález u vítězného koně. Analýza vzorku B potvrdila, že Nikas měl v těle zakázané alkaloidy kofein a theobromin. Poprvé tak s největší pravděpodobností bude vítěz slavného dostihu diskvalifikován a na první místo se posune Ribelino s Pavlem Kašným. O trestu definitivně rozhodne Pořádková komise Jockey Clubu ČR, která se sejde do konce měsíce. Pro žokeje Marka Stromského, který byl v sedle Nikase, je to zřejmě definitivní impuls, aby s dostihy skončil.

Sport
zdroj: ČT4

Vítěz slavné steeplechase Nikas neprošel dopingovou kontrolou 11. října stejně jako další svěřenec trenéra Stanislava Popelky Čáriray, který o den dříve v Pardubicích vyhrál Křišťálový pohár. Vzorky A zkoumala laboratoř v Kolíně nad Rýnem a jejich výsledky potvrdila po testech vzorků B laboratoř v britském Newmarketu.

Podle předpisů nic jiného než diskvalifikace

"Diskvalifikován kůň ještě není, to rozhodne Pořádková komise, ale ta musí postupovat podle předpisů. A podle mého soudu nemá jinou možnost, jelikož orgány jsou povinny držet se řádů a ty říkají, že kromě jiného je za užití zakázaných látek diskvalifikace," řekl prezident Jockey Clubu Jiří Charvát.

Rozhodovaly zlomky mikrogramu

U koní je tolerance kofeinu v těle nulová, zatímco u lidí kofein od roku 2004 mezi zakázané látky nepatří. Hodnoty theobrominu, obsaženého třeba v kakaových bobech a čokoládě, v Nikasově těle byly překročeny stopově. Povolená hranice theobrominu je dva mikrogramy v mililitru moči a přítomno bylo 2,89, přičemž nepřesnost měření je 0,506. "To, že šlo o nepatrné množství, má význam na to, v jaké míře šlo o zavinění, a o následném trestu vůči subjektům," uvedl Charvát.

"Výsledek je jednoznačný. Pravidla byla porušena," řekl předseda komise pro antidopingovou kontrolu koní Ivo Strauss. "Nezařadil bych to mezi krutý doping, kdy se u koně někdo snaží zvýšit výkon a koně ovlivnit, ale nikdo nechce nic zametat pod koberce. To není náš cíl. Mrzí mě, že to je u vítěze Velké pardubické, ale i pro vítěze velkých dostihů platí pravidla," dodal.

Trenér Popelka dává vinu Troubecké hospodářské. Ta se brání

Popelka si nechal prozkoumat všechny vzorky krmení, které koním dává. "Výsledky prokázaly, že k pochybení došlo ze strany u společnosti Troubecká hospodářská a.s.," uvedl Popelka s tím, že obsažené zakázané látky nebyly na výrobku uvedeny. "Spoléhal jsem na garantovaný obsah a hodnoty udávané výrobcem," doplnil trenér.

Trenér Nikase Stanislav Popelka:

"Sám za sebe můžu čestně prohlásit, že jsem nijak nepochybil. Pochybení výrobce mě připravilo o dvě významná vítězství a dobré jméno poctivého trenéra, což mě mrzí nejvíce. Z mého pohledu je doping nečestný."

"Přestože obě látky nejsou typicky dopingové a nemohly ovlivnit výkonnost koně v dostihu, respektuji, že jsou na seznamu zakázaných látek. Proto jsem se rozhodl, že podniknu právní kroky, které by mně i realizačnímu týmu zajistily alespoň částečnou satisfakci a v budoucnu se tak eliminovaly obdobné situace," řekl Popelka.

Vedení společnosti Troubecká hospodářská z Troubek na Přerovsku však tvrdí, že její krmivo zakázané alkaloidy kofein a theobromin neobsahovalo. "My jsme je tam nedali," řekl Emil Gregovský, který má v Troubecké hospodářské na starost výrobu krmiv. Štítek na krmivu podle něj obsahoval všechny údaje, které měl. Gregovský tvrdí, že Popelka si krmivo nechal testovat. "Věděl, co těm koním dává," uvedl.

Marek Stromský v sedle Nikase pádí do cíle 125. Velké pardubické
zdroj: ČTK autor: Roman Vondrouš

Nikasovo vítězství ve slavném dostihu vyneslo jeho majiteli Petru Kupkovi, který vlastní stáj Castor, prémii dva miliony korun. O tu nyní přijde.

Pro Kupku i Popelku je pozitivní doping Nikase a Čáriraye šokem. "Nejsem schopen vyjádřit, co cítím," řekl Kupka. "Po obrovské radosti z vítězství ve Velké pardubické nastala opačná situace, která degradovala v jediný okamžik nejen můj trenérský úspěch, ale veškerou snahu, poctivost a dřinu nás všech," dodal Popelka.

Smolař Stromský

V sedle Nikase se v dostihu z výhry radoval žokej Marek Stromský. Diskvalifikace pro něj znamená další hořké zklamání, která při Velké pardubické v minulosti zažil - s běloušem Amant Grisem projel v roce 2008 cílem první, ale byl diskvalifikován za nedodržení trasy, o dva roky později doběhli těsně druzí.

"Už jsem chtěl končit a teď mě to jen potvrzuje. Potřebujete vždycky nějaký motiv k tomu, abyste jel dál. Přicházel jsem z práce unavený, šel běhat, zatínal zuby, chtěl jsem něco dokázat a ono se to povedlo. O to je to lepší, když vás pak vesnice uvítá, bylo to nádherné, užil jsem si to. Tato diskvalifikace vám nepřidá. Je to možná i tou lokalitou, do zaměstnání jsem dojížděl sto kilometrů. Pak zjistíte, že víc projedete, než vyděláte. Nedává mi žádný smysl u koní zůstávat dál, takže asi končím," prohlásil v rozhovoru pro ČT zklamaný Stromský.

Kašný, vzdálený bratranec Stromského, tak vyhraje Velkou pardubickou poprvé. "Až se za deset let někdo podívá, kdo vyhrál v roce 2015 Velkou, bude napsané Ribelino, žokej Kašný. Ale euforie, když projedete kolem cílového mezníku, se nahradit nedají. Je to vítězství od zeleného stolu. Jistě, že to těší, ale ne z hlediska žokeje. Tomu jde nejvíc o ty bezprostřední pocity, ne o finanční prémii," řekl Kašný serveru iSport už v listopadu.

Výběr dopingových případů v dostihovém sportu za posledních 15 let

Listopad 2002 - Kůň Brutus měl na mítinku v Tochovicích pozitivní dopingový test na fenylbutazon. Byl diskvalifikován, jeho trenérka Martina Růžičková dostala pokutu.

Září 2003 - Ve Velké ceně Prahy měl pozitivní test na dembrexin Djibouti, na Gerschově memoriálu neprošla dopingovým testem Well Knit (methylprednisol). Oba koně byli diskvalifikováni, jejich trenéři Jiří Švásta a Eduard Kotáb dostali pokutu 30 tisíc respektive 10 tisíc korun.

Říjen 2003 - Po vítězství v St. Legeru neprošel dopingovou kontrolou Our Majestic. Jeho trenérka Pavla Váňová dostala pokutu 20 tisíc korun.

Květen 2006 - Na dostihovém mítinku v Mostě měl pozitivní dopingový test kůň Gont. Byl dodatečně diskvalifikován, jeho trenér Josef Váňa dostal pokutu 15 tisíc korun.

Květen 2008 - Kůň Kevin The Knight přišel o vítězství ve Velké jarní ceně. Po prvním dostihu klasické Trojkoruny měl pozitivní dopingový nález na betamethason, který se do jeho těla dostal z hojivé masti. Trenér Allan Petrlík dostal pokutu 20 tisíc korun.

Květen 2010 - Při vítězství v dostihu ve Velké Chuchli měl France Extreme pozitivní test na morfin. Byl diskvalifikován, trenér Karel Dvořák dostal pokutu 5000 korun.

Srpen 2015 - Po rovinovém dostihu v Mostě měl kůň Sky Arrow pozitivní test na furosemid a clenbuterol. Kůň byl diskvalifikován a potrestán zákazem startu v dostizích na deset měsíců. Trenéru Josefu Vymazalovi uložila pořádková komise sankci odnětí trenérské licence na deset měsíců.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články