Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Konkurence stoupá – na startu budou čtyři koně z ostrovů, v sedle 11 cizinců

Pardubice – Favorité pro letošní Velkou pardubickou jsou tři domácí koně s českými žokeji. Nejnižší kurz (2,5:1) má loňská suverénka Orphee des Blins. Jedenáctiletá klisna před rokem vyhrála s Janem Faltejskem stylem start - cíl a také tuto neděli by měli útočit na výhru. Druhým favoritem je Trezor (3,5:1) s žokejem Josefem Bartošem a třetím trojnásobný vítěz Tiumen (4,5:1) v sedle s osminásobným vítězem Josefem Váňou. Zajímavostí je, že z 21 žokejů bude jedenáct cizinců.

Velká pardubická
zdroj: ČTK autor: Mlejnková Alexandra

"Favorizujeme tři domácí koně a dosud jsme na ně také přijali nejvíce sázek," řekl bookmaker Jaroslav Zawojski. Na startu budou tři irští a jeden britský kůň, největší šance z nich má mít Shalimar Fromentro. "Je prověřen na delších distancích, ale úspěchem by bylo dotované umístění," míní Zawojski.

Dvojnásobný vítěz Velké pardubické žokej Josef Bartoš větší zahraniční konkurenci přivítal. "Jenom to zvyšuje prestiž dostihu," řekl Bartoš, jenž vyhrál v roce 2006 s Decent Fellow a o dva roky později se Sixteen.

Orphee des Blins při Velké pardubické 2012
zdroj: ČT24

Dotace 123. Velké pardubické se oproti předchozím ročníkům zvedla o 200 tisíc korun na pět milionů. Vítěz vydělá majiteli dva miliony korun. Na Velké pardubické se nevyplácí pět, ale sedm nejlepších koní. "Je to pozitivní krok v dostihovém sportu, ač to není o moc. Velká pardubická stoupá v prestiži u lidí a cítím větší zájem," řekl Ivo Köhler, majitel Tiumena. Zároveň si postěžoval, že v zahraniční běžně bere vítěz polovinu z celkové dotace. "Vítěz musí za úspěch asi zaplatit, je to u nás asi víc sociální."

Zahraniční trenéři se nechtějí jen zúčastnit

Z 21 žokejů bude jedenáct zahraničních. "Je vidět, že se sem zahraniční trenéři nejedou zúčastnit, ale chystají se uspět," řekl Köhler. "Je logické, že si posadí na koně jezdce, které znají. A naší výhodou je, že neznají nástrahy trati, tempo dostihu. To jsou plusy pro nás," uvedl Bartoš.

Trezor
zdroj: pardubice-racecourse.cz

Ze zahraničních žokejů přijede například předloňský vítěz Zlatého poháru z Cheltenhamu Waley Cohen (Zest For Life) a vítěz liverpoolské Velké národní žokej Liam Treadwell, který loni neuspěl s Trezorem a letos povede Sešlost.

Váňa pojede naposled. Tentokrát prý už doopravdy

Pro šedesátiletého Váňu bude letošní dostih nejspíše poslední, i když to už říkal v minulosti několikrát. "Letos pojedu pardubickou naposledy," vyhlásil Váňa koncem srpna po pádu v přípravném dostihu. Majitel Tiumena Köhler doufá v umístění do pátého místa a především si přeje, aby se koni nic nestalo. "Máme šanci bojovat i o vítězství, ale Tiumen ani pan Váňa nemusí nic dokazovat," řekl Köhler.

Kurzy na vítěze 123. Velké pardubické s Českou pojišťovnou:

2,5:1 - Orphee des Blins (ž. Faltejsek),

3,5:1 - Trezor (ž. Bartoš),

4,5:1 - Tiumen (ž. J. Váňa st.),

12:1 - Budapest (ž. J. Váňa ml.), Klaus (ž. Myška), Shalimar Fromentro (De Chitray), Broker (ž. Boyer),

13:1 - Mount Sion (ž. McLernon),

20:1 - Zest for Life (am. Waley-Cohen),

25:1 - Al Jaz (Sovka), Tropic de Brion (Dragon), Freneys Well (Ferris), Nikas (ž. Andrés),

50:1 - Tomis (Velek), Peintre Abstrait (Matuský), Kasim (ž. Novák),

100:1 - Cantridara (am. Mitchell), Status Quo (ž. Stromský), Speranza (ž. Kašný), Bodyguard (ž. Brečka), Sešlost (ž. Treadwell)

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články