Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ŠKODA CUP - Česká Kamenice

Jednoznačně nejtěžší vítězství. Před Orphee smekám, hodnotil Faltejsek

Pardubice – Do třetice všeho nejtěžšího, může si po dnešním triumfu říkat Jan Faltejsek s klisnou Orphee des Blins. Právě tato dvojice už od roku 2012 nenašla na nejtěžším kontinentálním dostihu přemožitele. Dnes přitom měli namále – až do posledních metrů závodu se prali o první místo s "černým koněm" závodu – Al Jazem a žokejem Josefem Sovkou.

Jan Faltejsek s Orphee de Blins
zdroj: ČTK

Faltejsek po závodu sám přiznal, že letošní vítězství bylo suverénně nejtěžší. Od začátku přitom celé startovní pole vedl, nedokázal se ale od svých soupeřů odpoutat. "Díky tomu, že ta oranice byla rychlá, jsem začal nasazovat tempo dřív. Všichni se ale drželi za mnou, tak jsem toho po ní musel chtít dost, ale smekám před ní, protože to dala," řekl s úsměvem na adresu Orphee des Blins. 

Právě povrch se podle vítěze 124. ročníku dostihu výrazně podepsal na průběhu závodu. "Sedm kilometrů není jen tak a půda dnes byla zrádná. Ty oranice byly rychlé, potom přijedete na trávu, která je hodně nakropená. Běh se zpomalí a koním to bere shodně síly," komentoval Faltejsek. "Je to určitě nejtěžší vítězství," dodal.

"Po taxisu se už Orphee čapla. Udělala delší skok než obvykle. Dva poslední ročníky jsem do ní malinko strčil, takže to byla ladná křivka, dnes to nešlo, takže jsem musel čekat. Ona vyskočila, ví, že za tím je něco, na co si musí dát pozor. Tím, jak je silná, tak to v pohodě dolítla."

S nadhledem bral i velmi netradiční začátek závodu, tedy opakovaný start. "Ona je to přece jenom už starší dáma a potřebuje se dostat do rytmu," dodal vítěz s úsměvem. Zda bude letos dvanáctiletá klisna startovat i na příštím ročníku, je ale nepravděpodobné.  "Je to obdivuhodné, ale Orphee má historicky za sebou dost zranění a myslím, že by už měla skončit," řekl majitel Jiří Trávníček. Sám Faltejsek byl ale shovívavější. "To ukáže až čas. Když si o to sama řekne, tak do toho půjdeme znovu. Když řekne, že už to stačilo, tak má plné právo jít do zaslouženého důchodu," dodal vítěz posledních tří ročníků Velké pardubické.

Josef Váňa st.
zdroj: ČTK

Váňa: Jsem rád, že jsme v cíli a zdraví. Asi už nás čeká důchod

Legenda českého jezdectví Josef Váňa st. nakonec s třináctiletým Tiumenem nechal většinu doběhnuvších jezdců před sebou. Konečné šestnácté místo bere s pokorou. "Už to prostě bylo na nás moc. Já jsem rád, že jsme v cíli, že jsme zdraví a budeme si asi už užívat důchodu," zhodnotil osminásobný vítěz Pardubické.

Přiznal, že jeho Tiumen dnes udělal několik chyb. Na rozdíl od minulých ročníků ale nedokázal ztrátu smazat. "Stálo ho to hodně sil. Málem jsem vystoupil na taxisu, ale pěkně jsem si to užil," dodal. Orphee des Blins je podle něj kůň, který by mohl pardubický dostih vyhrát i počtvrté - a napodobit tak někdejšího Váňova Železníka. Savný dostihový kůň ale získal poslední vítězství s dvouletým odstupem - v roce 1991.

Váňa, který za osm dnů oslaví 62. narozeniny, už několikrát oznámil konec jezdecké kariéry. Naposledy před rokem, kdy spadl ve Velké pardubické na poslední překážce a cílem prošel pěšky, ale letos s Tiumenem znovu jel. I proto Váňa vyhlašoval konec kariéry opatrně. "Nebudu dělat žádná unáhlená rozhodnutí. Uvidíme, co přinese čas," řekl.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy