Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Hvězdný Soumillon vyhrál pátý ročník poháru žokejů, zachránil ho však až poslední dostih

Vítězství a jen slova chvály pro podnik v Chuchli. Jeden z nejlepších dostihových jezdců Christophe Soumillon potvrdil v Praze svoji třídu a ovládl 5. ročník Evropského poháru žokejů. O triumfu ale slavný Belgičan rozhodl až díky výhře v posledním dostihu.

Je nám líto, video expirovalo.
Belgický žokej Soumillon vyhrál pátý ročník poháru žokejů

Dvojnásobný vítěz prestižní Ceny vítězného oblouku v Paříži Soumillon nasbíral během dne 24 bodů a o dva vyhrál před Nizozemcem Adriem de Vriesem, který byl dlouho v čele. Třetí skončil panamský žokej Eduardo Pedroza.

Nejlepším českým zástupcem byl pátý Václav Janáček, za ním skončil Jiří Palík a Filipu Minaříkovi patřilo dělené sedmé místo. "Byly to super dostihy, moc krásně se jezdilo," řekl Janáček, který závodí ve Španělsku.

Osmatřicetiletý Soumillon startoval pětkrát a dvakrát dokázal zvítězit. Vyhrál Gerschův memoriál s hnědákem Ratem a především EJC Middle v sedle Wirelesse, který se úspěšně rozloučil s kariérou. "Nedokážu si představit lepší konec. Byla to moje nejlepší jízda dne, ale on ukázal svoji sílu," řekl Soumillon po dostihu. Nadšením pak hodil fanouškům do hlediště závodní brýle, bičík i rukavice.

Vítěz posledních dvou ročníků štědře dotovaného Světového poháru v Dubaji Soumillon přijel do Prahy díky trenéru Václavu Lukovi, který se s ním seznámil přes svého svěřence Nagano Golda. Právě belgický žokej v červnu dovedl pětiletého hnědáka ke druhému místu v dostihu grupy 2 Hardwicke Stakes v britském Ascotu.

"Jste úžasné dostihové město. Je to inspirující pro každého a nechápu, proč v Evropě nejsou podobné mítinky. Dostihy potřebují propagaci a to dnešek splnil," konstatoval Soumillon a řekl, že se jednou možná do Česka vrátí. "Potřebujeme dostihové dny, jako je tento. České dostihy udělaly obrovský krok dopředu," uvedl Minařík.

Hlavní dostih dne EJC Million s dotací 2,6 milionu korun na 1400 metrů ovládl jistě Pedroza se Zockem. "Jsem spokojený, ale je to pro mě velké překvapení i úspěch," řekl Pedroza. Druhý skončil irský žokej Colm O'Donoghue v sedle Call Me Mister. Soumillon finišoval s loňským vítězem dostihu Troiziletem třetí.

V dostihu trenérů se v závodním sedle objevil poprvé po třech letech Josef Váňa. Šestašedesátiletý osminásobný vítěz Velké pardubické jel podle statistik Jockey Clubu třetí rovinový dostih kariéry a s koněm jménem Ladislav obsadil šesté místo. V konkurenci osmi koní vyhráli Tropical Bond s žokejem Janem Korpasem.

Evropský pohár žokejů v Praze-Velké Chuchli:

1. Soumillon (Belg.) 24 b., 2. De Vries (Niz.) 22, 3. Pedroza (Pan.) 16, 4. Graberg (Švéd.) 14, 5. Janáček 13, 6. Palík 11, 7. Minařík (všichni ČR) 10, 8. Hamelin (Fr.) 10.

EJC Million (1400 m, tříletí a starší koně, dotace 2 600 000 Kč): 1. Zock (ž. Pedroza, tr. Rossi, stáj Torsten Raber), 2. Call Me Mister, 3. Troizilet. Výrok: jistě 2 1/4 - krátká hlava - hlava. Čas: 1:24,57.

EJC Middle (1800 m, tříletí a starší koně, dotace 750 000 Kč): 1. Wireless (ž. Soumillon, tr. Luka, stáj Leram), 2. Safar, 3. Torque Power. Výrok: lehce 2 3/4 - 2 1/2 - hlava. Čas: 1:51,94.

EJC Long - Velká cena českého turfu (2400 m, tříletí a starší koně, dotace 750 000 Kč): 1. Monpti (ž. De Vries, tr. Richter, stáj Heland Racing), 2. Darkolva, 3. Ramssio. Výrok: tuhý boj 1/2 - 2 1/2 - 3 1/4. Čas: 2:31,77.

EJC Gerschův memoriál (1400 m, dvouletí koně, dotace 750 000 Kč): 1. Rate (ž. Soumillon, tr. Olehla, stáj Pegas), 2. Achird, 3. Eternity. Výrok: lehce 7 - 2 - krk. Čas: 1:24,65.

Další dostihy:

I. Opinion Maker (ž. Pedroza) - Chica Querida - Nátura,

II. La Sommera (ž. Korečková) - Last Opera Song - Wicker Stone,

III. Orssio (ž. Palík) - Popocatepetl - Rustikal,

IV. Orleano (ž. De Vries) - Black Bet - Reine D'Argent,

IX. Tropical Bond (ž. Korpas) - Stormico - Echu Rules.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články