Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Hegnus byl škaredě přivřený na bariéru. Mohl upadnout a nedopadlo by to dobře, uvedl Holčák

Vítězství ve 130. Velké pardubické si pořádně ani nevychutnal, protože práce má nad hlavu. Trenér Radek Holčák je přesto s triumfem Hegnuse s žokejem Lukášem Matuským spokojený. Jak ale upozornil, na oslavy nemuselo kvůli kritické situaci před cílovou rovinkou vůbec dojít.

Trenér Radek Holčák sleduje zpovzdálí vítězného Hegnuse s žokejem Lukášem Matuským
zdroj: ČTK autor: Roman Vondrouš

"Na oslavy ještě nebyl čas. Přijeli jsme nad ránem, všechno vybalit, ráno do práce, tady čeká dalších dvacet koní, kteří potřebují naši péči. Necháme to uležet a možná zítra si chvilku sedneme," uvedl unavený Holčák.

O formě svého koně neměl pochybnosti. "Že je na tom kůň dobře a že má formu, o tom jsem byl přesvědčený. Nebál jsem se to i ventilovat. Závod jako takový prožívám dost emotivně, jsem hodně nervózní. Protože člověk ví, že v tom je spousta práce, úsilí a že kůň má formu a má na to, ale v samotném dostihu (člověk) nezmůže vůbec nic," řekl Holčák.

Ačkoli byl kůň dobře připraven, vyzdvihl Holčák samotný průběh závodu i výkon žokeje. "Měli jsme i štěstí, což je v dostihu důležité. Měli jsme dobrý průběh. Lukáš to perfektně odjel a proto to tak dopadlo," doplnil.

Kritická situace mohla znamenat konec

Na Hegnuse měl jen slova chvály. "Je to hlavně hodně silný a vytrvalý kůň, proto to v cílové rovince předvedl a pozorný divák určitě zaregistroval, že při náběhu do cílové rovinky byl Hegnus hodně škaredě přivřený na bariéru francouzským jezdcem (Romainem Julliotem) na koni Vandual."

"Takže tam jsme měli velké štěstí, protože to byl 'nepěkný' manévr a bylo to hodně riskantní. Hegnus mohl upadnout a nemuselo by to dopadnout dobře," zlobil se Holčák.

S nebezpečnou chvílí si ale Matuský ve spolupráci s Hegnusem poradili. "To, že se dokázal s touto kritickou situací, která ho úplně zastavila, vypořádat a znovu se rozjet, svědčí o tom, že ten den na tom byl (Hegnus) opravdu dobře a tu formu měl. Byl nejsilnější a nejlepší," myslel si Holčák.

Matuský se přitom s Hegnusem zas tak dobře nezná. "Já s Lukášem spolupracuji deset let. Lukáš se mnou začínal ve světě velkých dostihů. Na tréninku si Hegnuse ošahal v přípravě a dneska je na takové úrovni a tak vyzrálý jezdec, že stačí, když si projede všechny videa. A zpětně se podívá na všechny jeho dostihy, jak se kůň chová, co potřebuje a co nepotřebuje. Když si vyměníme informace, tak si to žokej přebere, ví, co má dělat a jak má s tím koněm zacházet," prozradil Holčák.

"Dobrý jezdec vycítí, co kůň potřebuje, co má rád a co ne," dodal Holčák na konto Matuského.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články