Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Faltejsek si popáté podmanil Velkou pardubickou, tentokrát v sedle Tzigana du Berlaise

Vrchol sezony a jeden z nejtěžších dostihů starého kontinentu vyhrál Jan Faltejsek s Tziganem du Berlaisem. Pětatřicetiletý žokej opanoval 128. ročník Velké pardubické před Markem Stromským s Hegnusem a připsal si pátý triumf na východě Čech v kariéře. Hlavní favorit a obhájce titulu No Time To Lose, kterého vedl Josef Váňa mladší, obsadil pátou příčku. 

Jan Faltejsek vede Tzigana du Berlaise k vítězství
zdroj: ČTK autor: Vondrouš Roman

Faltejsek zvítězil v historii Velké pardubické třikrát s klisnou Orphee des Blins a předloni dovedl na první pozici valacha Charme Looka. Tentokrát se radoval v sedle sedmiletého hnědáka Tzigana du Berlaise. "On je těžkopádný, ale věděl jsem, že umí finiš. Bylo to o tom, abych si našel v závěru místo," uvedl po dojezdu šťastný žokej. 

V celkovém pořadí slavného dostihu se proto odpoutal od Václava Chaloupky a Němce Petera Gehma a přiblížil se rekordmanovi Josefu Váňovi, jenž slavil osmkrát.

Letos bojovalo o cenný vavřín ještě v cílové rovině šest koní, vnějškem útočící Tzigane du Berlais však kraloval s náskokem tří délek. "Vyhrávám v Pardubicích, protože dostávám dobré koně, a tohle je hodně dobrý kůň," pokračoval Faltejsek a dodal. "Trochu jsem měl strach z půdy, ale on pak dobře zasprintoval domů."

Za zástupcem stáje Dr. Charvát doběhli na dalších místech Hegnus, Stretton, Zarif a No Time To Lose. Šampion z roku 2015 Ribelino byl jedenáctý - poslední z koní, kteří dostih dokončili. Na Taxisu spadli tentokrát čtyř jezdci včetně dvojnásobného vítěze Josefa Bartoše, jeho kůň Vicody po pádu na obávané překážce zahynul.

Hlavního favorita No Time To Lose nemohl vést po zlomenině ruky loňský vítěz Jan Kratochvíl a náhradník Váňa mladší na svého otce a osminásobného šampiona ani letos nenavázal. Počtvrté v kariéře dojel pátý. "Někdo by za to byl asi vděčný. Být pátý je krásné, ale už jsem si říkal, že je načase se posunout výš. Asi mi to není souzené," prohlásil Váňa.

Během dostihu se podobně jako loni Kratochvíl pohyboval s No Time To Lose schovaný v poli, nicméně tentokrát kůň ve finiši nedominoval. "Pozičně mi to vycházelo, jenže problém byla půda. Po tvrdém nechce cválat," doplnil.

Kousek od premiérového triumfu byl naopak Stromský v sedle druhého Hegnuse. "Užívám si to. Chtěl jsem vyhrát, ale druhé místo je krásné. Předběhl nás lepší kůň, Honzovi Faltejskovi gratuluji," komentoval Stromský, který v minulosti dvakrát protnul cíl Velké pardubické jako první, ovšem pokaždé byl diskvalifikován.

Překážkový dostih Velká pardubická steeplechase (6900 m, šestiletí a starší koně, dotace 5,000.000 Kč):

1. Tzigane Du Berlais (ž. Faltejsek, tr. Tůma, stáj Dr. Charvát), 2. Hegnus (ž. Stromský), 3. Stretton (ž. Garner), 4. Zarif (ž. Romano), 5. No Time To Lose (ž. Váňa ml.), 6. Ange Guardian (ž. Kousek). Výrok: jistě 3 - hlava - 2 1/2 - 2 1/4 - 4. Čas: 9:05,56.

Další dostihy:
I. Apple's Kamikaze (ž. Myška) - New Finch - String
II. Poinsettia (ž. Matuský) - Apas Rocka - Waikita
III. Evžen (ž. Myška) - Father Paulo - Mr Spex
IV. Lombargini (ž. Faltejsek) - Stigris - Sottovento
V. Izynka (ž. Matuský) - Marcus Aurelius - Rui Faleiro
VI. Mahony (ž. Stromský) - Unbrin De L'Isle - Player
VII. Tiara (Ferhanov) - Medic - Chrystal Cross

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články