Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Evropský pohár žokejů uvítá v Praze i "Beckhama dostihů" Pesliera

Praha – Špičkové evropské jezdce láká na chuchelské závodiště do Prahy štědře dotovaný Evropský pohár žokejů 2015. Účast předběžně přislíbili hvězdní Francouzi Oliver Peslier a Maxime Guyon a v sobotu 26. září by neměli chybět ani česká esa působící v zahraničí Filip Minařík a Václav Janáček. 

Oliver Peslier v čele závodu
zdroj: ČTK/AP

Organizátoři dostihového dne v čele s Václavem Lukou mladším, trenérem a bývalým žokejem, plánují celkem pět dostihů různých délek, přičemž vrcholem bude sprint na 1400 metrů pro tříleté a starší koně s dotací 1,69 milionu korun.

"Začali jsme jezdit do zahraničí a byli jsme tam bráni trošku jako kokosy na sněhu, což mně docela vadilo. Proto jsme vymysleli tento projekt, aby v Evropě zjistili, že to tak není," řekl Luka při představování oslovených žokejů.

Minařík: "Tomuhle sportu dlužím"

V roli konzultanta i pomocníka při jednání s žokeji působí právě Minařík, působící léta v Německu a český rekordman s více než 1400 vyhranými dostihy. "Jdu do toho zčásti ze zvědavosti a také proto, že to tomuhle sportu dlužím. Tady jsem s dostihy začínal a když se pár dětí chytne a začne jezdit, bude to plus," řekl Minařík.

Pořadatelé vybrali sobotní zářijový termín, aby se nedostali do kolize s dostihy ve Francii, odkud přijede nejvíce žokejů. "Hvězdou první velikosti je Peslier. On je legendou. To je jako kdyby přijel Beckham hrát fotbal," přirovnal Minařík.

Je nám líto, video expirovalo.
Evropský pohár žokejů přivítá světovou špičku

Francouz Guyon je zas obsazován na jednoho z nejlepších koní současnosti Solowa. Z Francouzů jsou na seznamu i Theo Bachelot, Gérald Mossé a Oliver Placais, dále Italové Umberto Rispoli a Cristian Demuro, Španěl Jose Louis Martinez, Němec a Kazach zářící v Česku Bajuržan Murzabajev.

Angličany je těžké získat

Z Angličanů jsou předběžně domluveni Martin Dwyer a Pat Cosgrawe. "V Anglii jsou dostihy a získat tamní špičku je dost složité," vysvětlil Minařík. "V tento moment představujeme žokeje, kteří přislíbili účast a pokud bude vše v pořádku, tak se tady objeví," vysvětlil Luka s tím, že je možné, že se někdo omluví kvůli zranění, zákazu startů nebo poletí místo Prahy třeba do Hongkongu.

Částky, jaké žokejové dostanou za účast v Praze, organizátoři nezveřejnili. Například Guyon ale za start v Miláně bere 5000 eur (136 tisíc korun). Celkové náklady na dostihový den se odhadují prozatím mezi šesti až osmi miliony korun.

Na startu se očekávají v Česku nejlepší trénovaní plnokrevníci a pořadatelé jednají o koních ze Slovenska, Polska a možná i z Francie či Německa. "Doufáme, že sem dostaneme solidního koně, ale nebavíme se o velkých hvězdách. Těmi budou žokejové, kteří jsou skvělí a můžou zářit ještě dvacet let," řekl Minařík.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články