Doping z Velké pardubické se údajně týká i vítězného Nikase

Praha - Dopingový případ z Velké pardubické se má týkat vítězného Nikase, uvedl žokej Dušan Andrés, jehož kůň Čáriray měl během dostihového víkendu v Pardubicích rovněž pozitivní test po triumfu v Křišťálovém poháru. Prezident Jockey Clubu Jiří Charvát do prozkoumání vzorku B, což trvá zpravidla kolem tří týdnů, bere doping jako neprokázaný.

Ilustrační foto

Trenérem obou koní je Stanislav Popelka. Pokud potvrdí pozitivní testy kontrolní analýza, hrozí oběma diskvalifikace. Případ bude řešit Pořádková komise Jockey Clubu. "Mluvil jsem s panem Popelkou, jsou pozitivní," řekl Andrés. Nyní se čeká na výsledky analýzy vzorku B. "Ale podle mě, když bylo pozitivní áčko, tak to béčko jen potvrdí. Je to stejný vzorek. Nevěřím tomu, že by v tom byl z trenérovy strany nějaký úmysl," uvedl Andrés.

Příčinou pozitivního dopingového nálezu podle něj mohlo být kontaminované krmivo a údajně se mluví o kofeinu. "Vím o tom, ale nemůžu o tom mluvit, dokud nebude vyhodnocený vzorek B," řekl prezident Jockey Clubu Charvát. "Při analýze vzorku B se zjistí, o jaké množství látky se jednalo. První analýza zjistí jen stopovou přítomnost látky, až vzorek B ukáže, jestli to mohlo výkonnost ovlivnit. Do té doby to musíme brát, jako by to nebylo. Než se vyhodnotí vzorek B, je doping naprosto neprokázaný," dodal.

O postihu bude rozhodovat Pořádková komise Jockey Clubu. Její předseda Otakar Nový řekl, že zatím o případu nic neví. "Je to v rovině spekulací a musíme počkat na vyjádření zodpovědných. Komise se k tomu dostane až ve chvíli, kdy bude na stole potvrzený doping a Jockey Club podá podnět k řešení," řekl Nový. Majitelem Nikase je Petr Kupka, který vlastní stáj Castor a podle Andrése nechává testovat vzorky B.

Vzhledem k tomu, že v Česku antidopingová laboratoř pro dostihy není, jsou pravděpodobně zkoumány v Kolíně nad Rýnem. Nikasovo vítězství ve slavném dostihu vyneslo jeho majiteli prémii dva miliony korun. Pokud se doping prokáže, je diskvalifikace koně automatická a přijde o všechny vyhrané prémie. "A součástí sankcí je zpravidla i distanc koně na nějakou dobu," řekl jeden z autorů českého Dostihového řádu Pavel Viceník. "Velká část případů je, že trenér špatně odhadl nějakou medikaci, takže to nemusí být vždycky úmysl," řekl.

Popelka není blázen, zastává se ho Váňa

Zpráva o dopingu překvapila osminásobného vítěze dostihu a trenéra Josefa Váňu. "Musel se stát nějaký malér, nevím ale jaký. Pan Popelka ho určitě záměrně nedopoval, musel by být padlý na hlavu. Dám za něho ruku do ohně," řekl Váňa. "Nepředbíhejme, musí se ctít presumpce neviny. Standa Popelka je čestný člověk, a ne blázen, který by dopoval koně před Velkou pardubickou."

Andrés s Nikasem vybojoval ve Velké pardubické před dvěma lety druhé místo. Letos se v sedle desetiletého hnědáka radoval z premiérového vítězství ve slavném dostihu žokej Marek Stromský. Hrozící diskvalifikace by mu mohla připravit další hořké zklamání, která při Velké pardubické v minulosti zažil - s běloušem Amant Grisem projel v roce 2008 cílem první, ale byl diskvalifikován za nedodržení trasy, o dva roky později doběhli těsně druzí.

Ve 125. Velké pardubické skončil za Nikasem na druhém místě Ribelino s Pavlem Kašným a třetí byl favorizovaný Zarif s Josefem Bartošem. Čáriray vyhrál hlavní dostih předchozího dne před Adiutantem s Jaroslavem Myškou. Dostihový spolek, který pořádá Velkou pardubickou, v prohlášení uvedl, že žádné povinnosti nezanedbal.

"Zcela logicky nemůže být zodpovědný za chování realizačních týmů. Pokud se podezření z dopingu potvrdí a vzniklá situace bude nadále gradovat a poškozovat dobré jméno pardubických dostihů, zváží Dostihový spolek a. s. právní kroky," stojí ve zprávě. O dvou pozitivních testech při pardubickém víkendu informoval ve středu internetový server Turf Magazín. Popelka, který Nikase připravuje ve stáji Srdéčko ve Hvozdu na Olomoucku, ve středu řekl, že se nesmí vyjadřovat.

Zdroj
ČTK, iSport.cz, idnes.cz, Radiožurnál, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články