Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Derby v sobotu, Jarní cena klisen v Mostě a Velká pardubická jako vždycky. Dostihová sezona může začít

Jarní cena klisen, která bude prvním klasickým dostihem nové sezony, se 5. května nepoběží ve Velké Chuchli, ale na dostihovém závodišti v Mostě. Vrcholem rovinové sezony bude České derby, jehož dotace se sníží o půl milionu korun. Zvýší se ale odměny dalších čtrnácti chuchelských dostihů první kategorie. Nová dostihová sezona začne v neděli 7. dubna a skončí 9. listopadu.

Dostihy
zdroj: ČTK autor: Vondrouš Roman

Úvodní i závěrečný dostihový den se uskuteční ve Velké Chuchli, ale celkem bude 56 dostihových dnů rozděleno na jedenácti drahách. Na odměnách by se mělo vyplatit přibližně 46,5 milionu korun, což je obdobná částka jako loni. Dotace Českého derby, nejvýznamnějšího rovinového dostihu sezony, klesne ze 2,5 milionu na dva miliony korun.

"Na druhou stranu jsme navýšili dostihy první kategorie o 590 000 korun. Domníváme se, že tohle zvýší atraktivitu těch jedničkových dostihů v průběhu celé sezony," řekl ředitel chuchelského závodiště Martin Pecka.

Je nám líto, video expirovalo.
Začíná jubilejní stá dostihová sezona

České derby se uskuteční 22. června, což je netradičně sobota. Pořadatelé se přizpůsobili České televizi kvůli přímému přenosu. Na největším rovinovém závodišti ve Velké Chuchli bude čtrnáct dostihových dnů. Vrcholem podzimní části sezony bude 28. září Evropský pohár žokejů. Po více než půlstoletí se do Chuchle vrátí parkurové závody, ty první se uskuteční 3. května.

V zájmu rozšíření špičkových dostihů i na další dráhy bude Jarní cena klisen na Hipodromu v Mostě. "My se snažíme, aby ten poměr normálních dostihů a těch nejlepších byl na každém závodišti přiměřený. Vyvážit to tak, aby nebyly dobré dostihy jen na jednom závodišti. Most má šest dostihových dnů a z těch dobrých dostihů se tam běhal jen sprint. A teď tam jako druhá bude ta Jarní cena klisen. Nic jiného v tom není," uvedl prezident Jockey Clubu Jiří Charvát.

Hlavním překážkovým dostihem bude 129. ročník Velké pardubické, který se uskuteční v neděli 13. října. V Pardubicích aktuálně finišují s úpravou dráhy včetně cílové roviny poničené po odstranění kluziště, které na ní v zimě stálo.

"Celková revitalizace postupuje podle harmonogramu, všechno jde podle plánu," uvedl ředitel pardubického závodiště Martin Korba. Velká pardubická se znovu poběží o pět milionů korun. Na čtvrtek 28. března připadá sté výročí od založení Československého Jockey Clubu, který začal organizovat dostihový sport v tehdy mladičké republice. Současný Jockey Club je jeho nástupcem.

Charvát je přesvědčen, že na tom český dostihový sport nikdy nebyl tak dobře jako nyní. Pochvaluje si zejména úspěchy trenérů a jezdců v zahraničí. Považuje ale za nezbytné, aby dostihový sport měl podíl na výnosech ze sázek. Výnosy z loterijní činnosti putují do státního rozpočtu a prostřednictvím ministerstva školství jsou pak rozdělovány do sportu. Dostihy se k nim ale zatím nedostávají.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články