Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Chuchle hostí pátý ročník Evropského poháru žokejů, hvězdou bude Belgičan Soumillon

Výjimečnou podívanou nabídne pátý ročník Evropského poháru žokejů. Do Prahy přijede dvanáct žokejů z deseti zemí a hvězdou bude Belgičan Christophe Soumillon. Projekt spojující elitní světové žokeje s převážně domácími koňmi začne na chuchelském závodišti v sobotu 28. září ve 13:00, přímý přenos sledujte na ČT sport a webu ctsport.cz od 14:40.

"Pro mě dělá výjimečnost dostihu publikum. Čím víc lidí, tím větší hluk, napětí a lepší podívaná," uvedl dvojnásobný vítěz v prestižní Ceně vítězného oblouku v Paříži a desetinásobný francouzský šampion Soumillon.

Pořadatelé očekávají, že do hlediště může dorazit až pět tisíc fanoušků, a už potřetí před nimi zkusí pohár získat Kazach Bauyržan Murzabajev.

Trojnásobný český šampion v posledních letech září v Německu a triumf v poháru žokejů slavil loni a v roce 2016.

Vedle Soumillona budou jeho konkurenty například Ir Colm O'Donoghue, padesátiletý Nizozemec Adrie de Vries nebo Eduardo Pedroza z Panamy.

Je nám líto, video expirovalo.
Pohár žokejů slibuje při 5. ročníku výjimečnou podívanou

Domácí fanoušci uvidí v akci tři nejúspěšnější české rovinové žokeje. Na dráze se představí Filip Minařík, Václav Janáček a Jiří Palík.

"Mám čtyři adepty, kteří mají velké šance na vítězství," řekl trenér Václav Luka s ohledem na los. Jeho prvním favoritem je Soumillon, kterého do Prahy přilákal.

"A Murzabajev, Janáček a černým koněm je Francouz Antoine Hamelin, který má dobrý los i v doplňkových dostizích," doplnil Luka.

Každému jezdci se bude do konečného pořadí započítávat pět nejlepších výsledků, až při rovnosti bodů rozhodne výsledek šestého dostihu.

Hlavním dostihem v rámci Evropského poháru žokejů bude nejbohatší středoevropský rovinový závod Leram EJC Million na 1400 metrů s dotací 2,6 milionu korun. Při dalších třech dostizích se rozdělí po 750 tisících korunách.

V dostizích, v kterých pojede více než dvanáct koní, se bez zařazení do poháru objeví na divokou kartu trojice David Liška, Zdeno Koplík a Jiří Chaloupka. Celkem je na programu devět dostihů, do boje o pohár se budou započítávat třetí až osmý.

V závěrečném devátém Dostihu trenérů by se měl v sedle objevit Josef Váňa starší, který jel naposledy dostih před třemi lety v čtvrté kvalifikaci Velké pardubické a tehdy nedojel kvůli pádu krátce po startu na prodlouženém Taxisu.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články