Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Chci vyhrát tisíc dostihů, ale Váňu ve Velké pardubické se dohánět nechystám, říká Bartoš

Josef Bartoš má za sebou úspěšný rok. Potřetí v kariéře totiž ovládl Velkou pardubickou. Podařilo se mu to s devítiletým hnědákem Theophilem a jak sám říká, byla to čtyřletá práce. "Dopracovat to ke konci, kdy je tenhle kůň schopen vyhrát," řekl Bartoš k nejslavnějšímu domácímu překážkovému dostrihu.

Bartoš náročnou cross country na 6900 metrů vyhrál poprvé před třinácti lety s Decent Fellowem, o dva roky později pak s bělkou Sixteen. Pojedenácté mohl slavit trenér Josef Váňa starší.

U něj Bartoš oceňuje zejména perfektní podmínky k tréninku. "Je to trénink pro vytrvalost a Velká pardubická o tom je. Díky tomuhle propojení je Váňa tak úspěšný ve Velké pardubické."

"Z nevyzpytatelného zmetka je teď šampion," řekl po dostihu osmatřicetiletý Bartoš. S odstupem dodává, že jezdit se dá každý kůň. "Některý jen potřebuje tvrdší, některý jemnější ruku. Záleží na charakteru koně a potom se k němu tak i chováme."

S Theophilem jel defenzivně. "Jak mě to šéf učil celé roky," dodal Bartoš, který dva týdny předtím vyhrál i největší překážkový dostih v Itálii Gran Premio di Merano. Váňu se prý v počtu vítězství dohánět nechystá. "On ve Velké pardubické patří k největším žokejům," řekl jistě.

Na Taxisově příkopu skončil obhájce prvenství Tzigane Du Berlais. Před osmiletým hnědákem v sedle s Janem Faltejskem neustál doskok Ribelino a Tzigane Du Berlais spadl přes něj. "Byl tam trochu pomalejší nájezd už od druhé překážky, kolem vody se to zpomalilo," uvedl Bartoš.

V čele se dlouho držel Bridgeur s žokejem Jaroslavem Myškou, ale osudným se jim stal Havlův skok. Po něm se do čela dostal Theophilos. V cílové rovince svěřenec Dostihového klubu iSport-Váňa, který vlastní syndikát s více než stovkou členů, bojoval, jak mohl, a doběhl si pro první místo.

Bartoš chce v příštím roce dál spolupracovat s Josefem Váňou mladším. "Chci, aby to šlo takhle dál, abychom vyhrávali co nejvíc dostihů, nejen jeden velký, ale aby celá sezona byla úspěšná."

Ještě je před ním meta 1000 vyhraných dostihů, zatím jich má 700. "To je meta, které bych chtěl docílit a budu tu kariéru prodlužovat kvůli tomu, abych toho dosáhl," zdůraznil Bartoš.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články