Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ESA logistika Tatran Střešovice - FAT PIPE FLORBAL CHODOV

České derby opět v Chuchli. Favority jsou Cheeky Chappie a Honzik Chipera

Praha - Cheeky Chappie a ve dvou letošních startech neporažený kůň Honzik Chipera jsou favority nadcházejícího 94. Charvát Českého derby. Vrchol rovinové dostihové sezony na 2 400 metrů pro tříleté koně se uskuteční po roční odmlce v Mostě na chuchelském závodišti s dotací 2,5 milionu korun. Vítěz získá milion a na startu se objeví patnáct koní. Po sedmi letech tak nebudou startovní boxy plně obsazené. Přímý přenos sledujte od 17:00 na ČT sport a našem webu, samotný závod začíná o půlhodinu později.

České derby
zdroj: ČTK autor: Vít Šimánek

Největší favorit hnědák Cheeky Chappie, kterého osedlá Jiří Chaloupka, je synem High Chaparrala, dvojnásobného vítěze ostrovního derby. Stáj Monte Negro v případě jeho úspěchu dosáhne na hattrick, neboť loni vyhrál její Mister Aviation a o rok dříve Kadyny. "Cítím tlak ze všech stran, ale je to přirozený tlak ze zodpovědnosti. Mám koně nejvyšší třídy, který může pomýšlet na nejvyšší stupě," řekl trenér Radek Holčák.

Honzik Chipera reprezentuje stáj sponzora dostihu Dr. Charváta a jako jediný trénuje na chuchelském závodišti. V jeho sedle bude Martina Havelková, která se může stát třetí vítězkou v historii Českého derby.

V poli bude i kůň Váni

K dalším favoritům patří vítěz Velké červnové ceny Tannhaeuser a od trenéra Josefa Váni Buonarroti, který ale letos startoval jen ve Velké jarní ceně, protože měl koncem května virózu. "Má obrovský potenciál," řekl o něm Váňa.

Tři žokejové z patnácti na startu už derby vyhráli - Dušan Andrés v roce 1998 s Temirkanovem, Jan Rája v roce 2011 s Rochess Crossem a Jiří Chaloupka o rok později s Kadynym. Na startu budou i čtyři zahraniční žokejové.

Je nám líto, video expirovalo.
Derby před startem
Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články