Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Ani Player, ani Talent. Ve finiši Velké pardubické předčil všechny Mr Spex s Matuským

Vloni byl při své premiéře nejslavnějšího českého dostihu Mr Spex třetí a po 132. ročníku Velké pardubické se nesmazatelně zapsal do historie závodu. S žokejem Lukášem Matuským si počíhali na vhodný moment a v cílové rovince předčili obhájce triumfu Talenta s Pavlem Složilem. Třetí místo si vyběhl Sacamiro a Jakub Kocman.

Matuský vyhrál Pardubickou podruhé a narozdíl od roku 2020, kdy triumfoval s Hegnusem, si tentokrát mohl vychutnat ovace ze zaplněných tribun, na kterých se ku příležitosti dostihového svátku sešlo 25 tisíc diváků.

"Strašně jsem to vnímal a Špekáč taky, když lidi začali fandit a tleskat, vždycky mi skočil do rukou, těšil se z toho," komentoval skvělou atmosféru vítězný žokej.

S jedním z nejmladších koní v poli, kterému ve stáji říkají láskyplně Špek, odjel závod takticky a nechal ostatní favority, ať určují tempo.

"Mr Spex je borec, skvěle jsem se svezl. Když jsem viděl, že se Marcel s Pavlem začali nahánět, zkusil jsem to s nima a říkal jsem si, že je ještě čas. Tak jsem se za ně schoval. Říkal jsem si, že minule měl famózní konec, a cítil jsem, že to v něm je a že to dáme," vysvětloval Matuský.

Slovenský žokej přitom na koni ze stáje Lokotrans zaskakoval za jeho stálého jezdce Jana Kratochvíla, který s Mr Spexem pracoval celou sezonu, ale po nešťastném pádu z Merana musí na operaci. 

Kratochvílovu práci na dálku ocenil i trenér Luboš Urbánek: "Já jsem šťastný, toho koně máme doma od dvou let. Letos i Honza Kratochvíl cítil, že Špek je na tom hodně dobře. Odvedl na něm spoustu práce, ať se dá brzy dohromady."

"Nezměním ale názor na to, že Mr Spex je v osmi letech velké děcko. Něco mi říkalo, že když pan majitel vydrží a on dostane čas a nebudeme na něj tlačit, tak nám to vrátí. Šel do Pardubické naprosto zdravý, to je obrovská deviza. Nemusíme řešit tvrdo, měkko a moc bych si přál, aby vydržel běhat třeba do dvanácti let ve zdraví a pak měl pěkný důchod. Celá sezona je z říše snů," řekl trenér Mr Spexe.

Koně na doskoku velkého Taxisova příkopu
zdroj: ČTK autor: Ondřej Taneček

Jak závod probíhal?

Do nejnáročnějšího překážkového dostihu v Evropě bylo přihlášeno patnáct koní. Mezi nimi byli ostřílení mazáci jako třináctiletý vítěz z roku 2017 No Time To Lose nebo pětinásobný účastník Pardubické Stretton i úplní nováčci na pardubickém kolbišti jako Brunch Royal, kterého osedlal Josef Bartoš. V Pardubicích panovalo celou neděli krásné počasí a trať byla ideálně nachystaná, pevná a pružná.

Start se chystal nezvykle v klidu a pomalu, na tribunách by se ovšem napětí dalo krájet. Dopředu vyrazili Stretton s Playerem, naopak mírně zaostal Lombarghini. První dva doběhli na obávaný Taxisův příkop s velkým náskokem, k zemi se nehezky poroučel třetí Imphal s Jaroslavem Myškou, přes které se následně prohnalo celé pole. Cesta tu skončila i pro bělouše Stara.

A pole řídlo dál, pryč byli rychle Kaiserwalzer, Chicname De Cotte i Dusigrosz a před Prodlouženým taxisovým příkopem jezdci tempo raději sami zklidnili. Na čele se stále drželi oba koně Stanislava Popelky. Na Drop doplatil nováček Brunch Royal a na Hadím příkopě zhasly naděje pro No Time To Lose a Ondřeje Velka.

Thomas Garner se Strettonem zaváhali na Suchém příkopu, kde hnědák zapomněl nohy a dvojice se propadla, na druhé místo se vypracoval obhájce Talent s Pavlem Složilem. Kupředu vyrazil také outsider v kurzu 100:1 Dulcar de Sivola, jeho energie ale nevydržela.

Při náběhu do cílové rovinky se stále zdálo, že o triumf se porvou zejména dva největší favorité Player a Talent. Pak se ale vynořil Lukáš Matuský na Mr Spexovi a s osmiletým hnědákem si doběhl pro jisté vítězství v 6900 metrů dlouhém dostihu.

Druhé místo zbylo na Talenta, třetí příčku urval ještě Sacamiro před Playerem. Příslibem do budoucna bude pro Martina Lišku také páté místo ryzáka Argana. Závod dokončilo osm koní.

Velká pardubická se Slavia pojišťovnou (6900 m, šestiletí a starší koně, dotace 5,000.000 korun):

1. Mr Spex (žokej Matuský, trenér Urbánek, stáj Lokotrans), 2. Talent (ž. Složil), 3. Sacamiro (Kocman), 4. Player (ž. Novák), 5. Argano (ž. Liška), 6. Lombargini (ž. Odložil). Čas: 9:31,24. Výrok: jistě 1 3/4 - krk - 1 3/4 - 3 1/4 - daleko.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články