Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

125. Velká pardubická: V jubilejním ročníku vzejde nový šampion

Pardubice - Do historie nejslavnějšího českého dostihu se zapíše nový vítěz. Už to nebude Orphee de Blins, suverénka posledních tří let, ani Tiumen, který vyhrál tři ročníky před ní. Nadšení diváci už nepoženou dopředu legendárního Josefa Váňu, který si pokaždé vysloužil potlesk už při nasedání v paddocku. Ve svém jubilejním 125. ročníku načíná Velká pardubická novou kapitolu. Budoucímu šampionovi stojí v cestě za slávou sedmikilometrová trať, 31 překážek včetně Velkého Taxisova příkopu a jednadvacet soupeřů. Přímý přenos dostihového dne v Pardubicích vysílá ČT sport a náš web od 11:00, Velká pardubická startuje v 16:40.

zdroj: ČT4

Orphee de Blins odešla do dostihového důchodu hned několik dní po loňském vítězství, vládu předá ale až dnes odpoledne, kdy osobně přivede startovní pole na slavnostní přehlídku.

Jubilejní 125. ročník Velké pardubické je dlouho považován za mimořádně otevřený a po letech bez Orphee de Blins a Tiumena chybí jednoznačný favorit. Nejčastěji se skloňují jména vítězů kvalifikačních dostihů.

Universe of Gracie si loni přišel ve Velké pro čtvrté místo a letos prokazuje skvělou formu a souhru s Janem Faltejskem, díky Orphee de Blins už trojnásobným vítězem Velké.

Dalším z ranku největších favoritů je Zarif, vítěz červnové kvalifikace a jeden ze tří svěřenců Josefa Váni na startu. V sedle bude mít českou žokejskou špičku Josefa Bartoše. Sám Váňa označuje Zarifa za nejlepšího ze svých koní na startu, i když by nejradši viděl vítězství svého syna sedlajícího Rabbit Wella, koně s nespornými kvalitami, ale i labilní povahou. "Byl bych rád, kdyby vyhrál můj syn," nechal se slyšet Váňa senior při losování startovních čísel.

Podrobněji o účastnících dostihu čtěte ZDE (//sport/ostatni/322105-po-odchodu-orphee-a-tiumena-hleda-velka-pardubicka-noveho-hrdinu/).

"Letos to bude hodně dobrý dostih. I když jsou někteří na startu poprvé, jsou to zkušení steepleři," soudí žokej Josef Sovka, který opět povede Al Jaze. Ryzáka, který loni na Orphee de Blins zle dotíral až k cílovému sloupku. "Věřím, že mezi pěti prvními budeme určitě," dodal Sovka.

Promluvit do pořadí nejlepších by měl i zkušený Klaus, s někdejším italským šampionem Raffaelem Romanem. Při absenci legendárního Josefa Váni bude nejzkušenějším jezdcem na startu Dušan Andrés, který pojede Velkou už pojednadvacáté. Jeho klisna Modena by mohla být černým koněm dostihu, navíc svěřenci trenéra Stanislava Popelky ukázali skvělou formu už během sobotních pardubických dostihů.

Jediný cizinec na startu přijel z Francie

Jediný cizinec přijel z Francie. Hnědák Pasquini Rouge se účastnil i krosových dostihů v britském Cheltenhamu, kde se neztratil. Jak si poradí s nástrahami pardubických překážek, ale ukáže až samotný dostih. Jeho dočasný český opatrovatel Pavel Vítek však upozorňuje, že pochází ze stejného prostředí jako Orphee de Blins a Francouzi nehodlají prodat kůži lacino. Tím spíš, že za dohlášení svého koně v srpnovém termínu museli zaplatit přes 50 tisíc korun. 

zdroj: ČT24

Frankie Dettori zjistí, jak se skáče Taxis

Každoročně míří do Pardubic řada osobností sportovní i společenské oblasti. Během slavnostního zahájení zazpívá státní hymnu operní pěvkyně Eva Urbanová, koním a jezdcům požehná farář Zbigniew Czendlik.

Pardubičtí pořadatelé letos navíc slíbili návštěvu opravdové hvězdy přímo z oboru. Na počínání svých překážkových kolegů se přijede podívat legendární žokej Frankie Dettori. Slavný Ital je čerstvě čtyřnásobným vítězem Ceny Vítězného oblouku, nejbohatšího evropského rovinového dostihu. Poslední zářez ve slavném "Arcu" si vyjel teprve před týdnem.

Frankie Dettori vyhrál začátkem října Cenu Vítězného oblouku v Paříži
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst

Sedm nejlepších si rozdělí pět milionů

Dotace Velké pardubické se už několik let pohybuje na pěti milionech korun, což z ní dělá nejbohatší tuzemský dostih. Peníze si rozdělí sedm nejlepších, vítěz bere dva miliony.

Loni Velkou pardubickou navštívilo rekordních 30 tisíc diváků, na letošní ročník byla místa na tribunách prakticky vyprodaná už koncem sprna. Pořadatelé očekávají 25 tisíc lidí. Návštěvníky by mohlo odradit počasí, předpověď slibuje nejchladnější Velkou pardubickou za posledních deset let.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články