Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Zpomalte, křičel prý Bernal na domestiky. Jsem v pořádku, hájí se loňský vítěz

Ti, kdo čekali od závěru šesté etapy souboj favoritů, museli být zklamáni. Rozložení sil mezi nejlepšími závodníky zůstává před Pyrenejemi stejné, i když jisté indicie tu jsou. Například Bauke Mollema prohlásil, že obhájce vítězství Egan Bernal musel na závěrečném kilometru klidnit tempo svých domestiků.

Adam Yates v obklopení jezdců Ineos Grenadiers
zdroj: ČTK/ZUMA/Pool

Egan Bernal vstoupil do Tour de France s nejistotou, zda vydrží jeho záda, která si poranil o dva týdny dříve na Critériu du Dauphiné. A ačkoliv přesný stav znám není - sám Bernal prohlašuje, že jej nic neomezuje -, zatím měl v obou vrchařských dojezdech menší problémy. Ve čtvrté etapě v závěru ztratil několik pozic i desetivteřinový bonus na Primože Rogliče.

V šesté etapě s cílem na Mont Aigoual zase v závěru nestíhal nástup Juliana Alaphilippa a ztěžka se držel i svého vrchního domestika Michala Kwiatkowského. "Byl jsem trochu překvapený, když jsem slyšel, jak na něj křičí, aby zpomalil," popsal situaci na posledních stovkách metrů etapy nizozemský vrchař Bauke Mollema.

Právě Mollema se v závěru protáhl kolem jezdců z Ineosu Grenadiers a vydal se za Alaphilippem. Závěrečná skrumáž nakonec nic neřešila, Alaphilippe sice získal vteřinu, ale ta nic v pořadí nemění. A samo o sobě ani není takovým překvapením, že Bernal nestačí zrychlením dvou mrštnějších rivalů, přece jen on sám je čistokrevným vrchařem pro dlouhé kopce.

Jde však o jisté indicie, že loňský vítěz má své slabiny. Sám Bernal jakékoliv pochybnosti shazuje ze stolu. "Cítím se tu každý den lépe, dnes to platilo taky. Musíme být trpěliví a co nejvíc si odpočinout," prohlásil pro deník El Tiempo. "Byl to těžký den a v nohách ho budeme cítit, únava se nashromáždí," dodal.

Oba dosavadní horské dojezdy tak nic převratného nepřinesly, vlastně jen desetivteřinový bonus pro Primože Rogliče za vítězství ve středisku Orcieres-Merlette. Takový rozestup ale situaci v celkovém pořadí nijak neřeší a Tour de France navzdory těžkému startu zůstává skoro stejně otevřená jako na začátku. A další zastávka? Pyreneje.

"Na ně už každý myslí," podotkl v cíli šestého dne Thibaut Pinot. Francouz přežil v první etapě těžký pád, po kterém prý každý večer tráví hodiny v rukou fyzioterapeuta. Na jeho výkonu to ale na Mont Aigoual znát nebylo. "Cítil jsem se opravdu hodně dobře. Čekali jsme nějaké útoky, ale...," shrnul Pinot. Další příležitost přijde již o tomto víkendu.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články