Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Ťoupalík před sebe Štybara nepustil a slaví domácí titul

Mistrem republiky v silničním závodě se stal Adam Ťoupalík. V deštěm skrápěném centru Mladé Boleslavi rozbalil závěrečný spurt brzy, ale Zdeňka Štybara už před sebe nepustil. Druhý domácí titul získala Jarmila Machačová. Zkušená čtyřiatřicetiletá závodnice nechala daleko za sebou obhájkyni titulu Terezu Neumanovou, bronz si vyjela Nikola Bajgerová.

Mistrovství republiky v silniční cyklistice hostilo Mladoboleslavsko
zdroj: ČTK autor: Josef Vostárek

"Kluci mi v posledním kole hodně pomohli. Zkusil jsem to před Zdeňkem, abych nešel z druhé pozice, a vyšlo to až do cíle," popsal dramatický finiš nový mistr republiky, který má podobně jako Štybar i titul mezi cyklokrosaři.

Ťoupalík v deštivém závěru 192 kilometrů dlouhého závodu přidal titul ke čtvrtečnímu bronzu z časovky, naopak Štybar na triumfy z let 2014 a 2017 nenavázal. Mám velkou radost. Dokázali jsme uspět na českém vrcholu sezony a já dovedl závod vítězně do cíle, takže obrovská spokojenost, že titul zůstal u nás," řekl čtyřiadvacetiletý Ťoupalík.

"Jak začalo v závěru pršet, tak to hodně klouzalo. Adam mě v tom spurtu překvapil, že jel na takhle dlouhý spurt. Využil toho, že to klouzalo, jel ale ten spurt opravdu výborně, takže si ten titul absolutně zaslouží," ocenil Štybar.

Mistrem Slovenska se na společném šampionátu stal Juraj Sagan, jemuž se to podařilo už počtvrté. Jeho slavnější bratr Peter v závodě nestartoval. Trojnásobného mistra světa nepustil na start jeho tým Bora-Hansgrohe kvůli obavám z nákazy nemocí covid-19, ze stejného důvodu chyběl v Mladé Boleslavi i Roman Kreuziger (NTT).

Je nám líto, video expirovalo.
Silniční závody vyhráli na mistrovství ČR Ťoupalík a Machačová

"Mistrovství republiky je jen jedno za rok. Letos se ani nevědělo, jestli vůbec nějaké bude. Navíc těch závodů je málo... Jezdit v tom mistrovském dresu je určitě pocta a nepodaří se to každý rok, takže mám strašně velkou radost," řekla vítězka, která má kromě předloňského titulu navíc i dvě česká zlata z časovky (2008 a 2012).

Všestranná Machačová, mistryně světa v bodovacím závodu na dráze z roku 2013, odjela soupeřkám přibližně po dvou třetinách závodu na 86 kilometrů. Na Neumanovou najela přes dvě minuty.

Třetí Bajgerová, která je týmovou kolegyní Machačové z pražské Dukly, skončila těsně třetí. Stupně vítězů tentokrát unikly Nikole Noskové. Vítězka čtvrteční časovky skončila čtvrtá, pátá byla Tereza Korvasová.

"Závod se rozhodoval v těch osmi okruzích po půlce závodu. My jsme pořád měly někoho z týmu vepředu. Nejelo se mi úplně nejlépe. Pak začala od nás útočit Terka Korvasová, ale potom se to sjelo, zkusila jsem nastoupit a ten povedený únik zrovna vyšel na mě," popsala Machačová.

Juniorky bojovaly o medaile na stejně dlouhé trati a nejlépe se s jejími nástrahami vypořádala Tereza Obořilová. V závěru těsně porazila Kristýnu Zemanovou, bronz získala Aneta Lochmanová.

Výsledky mistrovství ČR v silniční cyklistice

Muži (192 km): 1. A. Ťoupalík (Elkov-Kasper) 4:41:23, 2. Štybar (Deceuninck-QuickStep) -1, 3. Vakoč (Alpecin-Fenix) -3, 4. Kukrle (Elkov-Kasper), 5. Bouček (Topforex-Lapierre) oba -4, 6. Hník (Elkov-Kasper) -15.

Ženy (86 km): 1. Machačová (Dukla Praha) 2:23:51, 2. Neumanová (Česká spořitelna-Accolade) -2:08, 3. Bajgerová (Dukla Praha) -2:09, 4. Nosková (Équipe Paule Ka) -2:13, 5. Korvasová (Dukla Praha) -2:14, 6. Hájková (BePink) -2:37.

Juniorky (86 km): 1. Obořilová (GT opportunity Brno) 2:27:32, 2. Zemanová (Ivar CS - Author Team) -3, 3. Lochmanová (Tufo Pardus Prostějov) -7:07.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články