Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Češi mezi třiadvacítkáři jeli aktivně, ale do desítky se nevešli. Juniorský titul si vyjel Nor Hagenes

Závod jezdců do 23 let vyhrál na MS Ital Filippo Baroncini. Čeští závodníci předvedli aktivní výkon, dlouho se ve vedoucí skupině držel Tomáš Kopecký, ale nakonec dojel nejlépe dvanáctý Pavel Bittner o jednu příčku před Petrem Kelemenem. Juniorským mistrem světa se stal Nor Per Strand Hagenes. Nejlépe z českých jezdců dopadl v kategorii mladší bratr Tomáše Kopeckého Matyáš, který obsadil 18. místo.

Filippo Baroncini
zdroj: ČTK/ZUMA autor: David Stockman

Mezi třiadvacítkáři se v čelní skupině dlouho držel Tomáš Kopecký, peloton jej však spolu s dalšími uprchlíky vyjma Švýcara Maura Schmida dojel osm kilometrů před finišem. Schmid už dokázal letos vyhrát etapu na "dospělém" Giru a svou kvalitu ukazoval i na belgických okruzích v dějišti MS.

"Myslel jsem si, že to byl idelání moment. Strašně blbě se nám ale spolupracovalo. Se svým výkonem jsem ale velmi spokojený," říkal v cíli závodu Kopecký. A nakonec ani jeho kolega z úniku Schmid neodolal. Peloton jej dojel a vzápětí, čtyři kilometry před cílovou čarou, ostře nastoupil Ital Filippo Baroncini. Sóločasovku úspěšně dokončil a získal titul mistra světa v kategorii třiadvacítkářů. Sprintovalo se "jen" o druhé místo, které získala překvapivě Eritrea díky Biniamu Girmayovi.

Češi sprintovali z první skupiny, nakonec se ale nedostali mezi deset nejlepších – dvanáctý skončil Bittner, kterému se pokoušel spurt rozjet Kelemen. "Škoda závěru, kdy jsem Pavla ztratil a on se propadl," hodnotil Kelemen. "Byl to strašně těžký závod. Měli jsme výhodu, že Tomáš byl v úniku a my nemuseli stahovat. V závěru jsme se trochu ztratili, ale hodnotit to můžeme pozitivně," doplnil svého kolegu nejlepší z českých cyklistů Bittner.

Je nám líto, video expirovalo.
Závěr závodu jezdců do 23 let a ohlasy Čechů

Mistrovství světa v silniční cyklistice v Bruggách a Lovani (Belgie) - závod s hromadným startem:

Muži do 23 let (161,1 km): 1. Baroncini (It.) 3:37:36, 2. Ghirmay Hailu (Erit.), 3. Kooij (Niz.), ...12. Bitter, 13. Kelemen všichni -2, 46. T. Kopecký -53, 63. J. Ťoupalík (všichni ČR) -2:41.

Po juniorském závodu slavili Norové

Necelý měsíc po vítězství v Závodu míru juniorů junior Hagenes triumfoval v belgické Lovani poté, co mu vyšel nástup v prudkém stoupání šest kilometrů před cílem. Osmnáctiletý favorit vyhrál o devatenáct sekund před Francouzem Romainem Grégoirem, s kterým si vyměnil umístění z nedávného evropského šampionátu v Trentu. Hagenes se postaral o první zlato v závodu juniorů pro Norsko v historii.

Hned v úvodu závodu na 121,4 kilometru zaútočil Milan Kadlec s Britem Joshuou Tarlingem a Němcem Luisem-Joem Lührsem a vytvořili si až minutový náskok. Po 80 kilometrech v úniku je však peloton dostihl.

V závěru zpomalil Kadlece při stíhání vedoucí skupiny pád jezdců v úzkém úseku před ním. Do cíle dorazil na 35. místě s odstupem 1:19 minuty na vítěze.

"Chtěl jsem někde odjet, ale nečekal jsem, že to bude v prvním kole. Bylo to docela náročné. Sil jsem měl pořád stejně. Ale jak to spadlo v poslední zatáčce do kopce, tak už jsem na to neměl to sjet. Tam se jelo maximum a já jsem zůstal vzadu," řekl Kadlec České televizi. "Mrzí to dost. Cítil jsem, že nohy na sprint pořád mám. Mohlo z toho být lepší místo," prohlásil.

Bronz ve skupině 30 jezdců vybojoval Estonec Madis Mihkels před slovenským talentem Martinem Svrčkem, kterého tento týden angažoval elitní tým Deceuninck-Quick-Step.

Výsledky:

Junioři (121,4 km): 1. Hagenes (Nor.) 2:43:48, 2. Grégoire (Fr.) -19, 3. Mihkels (Est.), ...18. M. Kopecký oba -24, 35. Kadlec -1:19, 42. Seeman (všichni ČR) -5:10.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články