Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Hokej: HC Dynamo Pardubice - HC Oceláři Třinec

Bábek si zajel na kilometru osobní maximum a může se připravovat na Tokio

Tomáš Bábek se ani ve druhé disciplíně na mistrovství světa daleko nedostal. Po brzkém vypadnutí v keirinu obsadil v kvalifikaci závodu na jeden kilometr deváté, tedy první nepostupové místo. Přesto opouští šampionát spokojený. Vyjel si totiž účast na olympijských hrách. Přímé přenosy sledujte na webu ctsport.cz.

Tomáš Bábek na berlínském velodromu
zdroj: ČTK/AP

Ještě na mezičase na 750 metrech figuroval na šesté pozici, ale poté došly Bábkovi síly a propadl se na konečné deváté místo. K postupu mu chybělo 139 tisícin sekundy. Přesto byl výkon 1:00,450 českého dráhaře nejlepší na níže položených oválech.

Důvod k radosti. "Určitě jsem rád. Čas, který jsem předvedl, zavřel ústa těm, kteří nad mým výkonem pochybovali, protože keirin je i o štěstí, a to mi včera chybělo," řekl Bábek. "Bohužel mi ta desetinka připomněla, že mi kapka štěstí letos chyběla," dodal.

"I přes mírný neúspěch odtud odjíždím po dlouhé sezoně spokojený," prohlásil Bábek po dvou závodech na mistrovství světa. A důvod?

Včerejší brzké vypadnutí v oblíbené disciplíně Bábka nakonec mrzet tolik nemuselo. Naopak. "Mám vyjetou olympiádu. Díky čtyřem pěti finálovým umístěním na velkých závodech se i přes tohle podařila vyjet a mám místo v keirinu i ve sprintu," zdůraznil český reprezentant.

Bábek bere své vystoupení na berlínském oválu s nadhledem. "Být devátý na světě a vyjet olympiádu je pořád skvělé – na to, že nemáme ani dráhu," uzavřel s úsměvem.

Pietrula bodovací závod nedokončil

V bodovačce neuspěl Nicolas Pietrula. Poté, co dostal od ostatních dvě kola, byl ze závodu odvolán. "Dostal jsem se do takové krize, kdy jsem nebyl schopen reagovat na každý nástup," podotkl ke svému výkonu český cyklista. "V přípravě úplná chyba nebyla, nedokážu říct, co se stalo," dodal.

Historicky prvním novozélandským mistrem světa v této disciplíně se stal teprve devatenáctiletý Corbin Strong. Mohl tak na oválu berlínského velodromu slavit již druhou medaili. Jako člen novozélandské sestavy pomohl ve čtvrtek ke stříbru v týmové stíhačce. Druhý byl zkušený Španěl Sebastián Mora se 40 body a obhájil tak loňské stříbro z polského Pruszkówa. Nizozemec Roy Eefting byl díky 36 bodům třetí.

Světovým šampionem na kilometru se stal Sam Ligtlee z Nizozemska, který při průměrné rychlosti 60,509 kilometru v hodině zajel čas 59,495. Pod minutu se dostal i obhájce zlata a dnes stříbrný Francouz Quentin Lafargue (59,749), třetí nejrychlejší byl jeho krajan a obhájce bronzu Michael D'Almeida (1:00,103).

Ganna nadělil ve finále soupeři více než 4 sekundy

Podle očekávání ve stíhačce jednotlivců neměl konkurenci Filippo Ganna. Ve třiadvaceti letech ovládl tuto disciplínu na MS již počtvrté. Vedle předchozích dvou šampionátů se mu to podařilo i v Londýně v roce 2016, jen rok nato se musel spokojit se stříbrem. Bronz měl v Berlíně už ze čtvrteční týmové stíhačky. Američan Ashton Lambie za ním ve finále zaostal o více než čtyři sekundy.

Domácí diváky nadchla ve sprintu Emma Hinzeová. Dvaadvacetiletá Němka získala už ve středu zlato v týmu spolu s Pauline Graboschovou, dnes si vychutnala i individuální prvenství. Rusku Anastasii Vojnovovou porazila ve finále už ve dvou jízdách. Bronz si vyjela Lee Wai Sze z Hong Kongu.

Japonka Jumi Kadžiharaová do omnia skvěle vstoupila úvodní výhrou ve scratchi. Naproti tomu jedna z favoritek Laura Kennyová měla nepříjemný pád. Britka sice nastoupila do dalších disciplín, ale medailovým bojům už byla příliš vzdálena. Po třech disciplínách Kadžiharaová suverénně vedla o 20 bodů a zlato uhájila i v závěrečném bodovacím závodě. Stříbro obhájila Italka Letizia Paternosterová, třetí byla Polka Daria Pikuliková.

Výsledky MS v dráhové cyklistice

Muži:

Stíhací závod - finále: Ganna (It.) 4:03,875 - Lambie (USA) 4:08,048, o 3. místo: Ermenault (Fr.) 4:09,921 - Milan (It.) 4:13,167.

Bodovací závod: 1. Strong (N. Zél.) 58 b., 2. Mora (Šp.) 40, 3. Eefting (Niz.) 36, ...23. Pietrula 2.

1 km s pevným startem: 1. Ligtlee (Niz.) 59,495, 2. Lafargue 59,749, 3. D'Almeida (oba Fr.) 1:00,103, ...v kvalifikaci 9. Bábek (ČR).

Ženy:

Sprint - finále: Hinzeová (Něm.) - Vojnovová (Rus.) 2:0, o 3. místo: Lee Wai Sze (Hong Kong) - Mitchellová (Kan.) 2:0.

Omnium: 1. Kadžiharaová (Jap.) 121 b., 2. Paternosterová (It.) 109, 3. Pikuliková (Pol.) 100.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články