Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Zemanová má bronz a ukončila české čekání na medaili z MS v cyklokrosu

V Nizozemsku vyvrcholil světový šampionát v cyklokrosu a Česko má po pěti letech opět medaili. V závodě žen do 23 let se o ni postarala Kristýna Zemanová, která nestačila jen na vítěznou van Anrooijovou a druhou Bäckstedtovou z Británie. V hlavním závodě mužů porazil ve spurtu van der Poel z Nizozemska belgického spolufavorita van Aerta z Belgie. Michael Boroš dojel jednadvacátý. Mezi juniory obsadil Václav Ježek desáté místo.

Devatenáctiletá Zemanová kontrolovala od začátku dění v čele závodu. Brzy sice odjely dvě hlavní aspirantky na titul van Anrooijová s Britkou Zoe Bäckstedtovou, ale Zemanová byla hned za nimi ve dvojičce s Marií Schreiberovou. Ve třetím ze šesti okruhů ale přišlo zaváhání Lucemburčanky a úřadující česká šampionka se jí rychle vzdálila o více než čtvrt minuty a náskok navyšovala.

Obhájkyně stříbra van Anrooijová zvítězila nakonec před loňskou juniorskou šampionkou Bäckstedtovou o 33 sekund. Zemanová přijela třetí o dalších 59 sekund zpět. Posledním českým medailistou byl až dodnes Tomáš Kopecký, jenž získal mezi juniory v roce 2018 rovněž v Nizozemsku stříbro.

"Jsem strašně šťastná, vůbec nevím, co mám říct... Tohle byl vždycky můj sen a vůbec mi nedochází, co se vlastně stalo. Je to neuvěřitelný. A je to také strašně velká odměna za všechnu tu dřinu a vše, čím jsem si prošla v posledních dvou letech," uvedla Zemanová v rozhovoru s novináři.

Souboj do posledních metrů

V závodě mužů odjeli ostatním osmadvacetiletý van der Poel a stejně starý van Aert hned od začátku. Před desítkami tisíc diváků nasadili na suché a rychlé trati strhující tempo. Tak trochu podle očekávání nakonec svedli velký souboj až do posledních metrů desetikolového závodu. Většinu odtáhl v čele van der Poel, ale v závěru se mu na vedoucí pozici nechtělo. Takticky si počkal až do cílové rovinky a jeho útok byl úspěšný.

"Je opravdu těžké tohle nějak popsat. Dopadlo to tak, jak skoro všichni říkali už s předstihem –⁠ že závod se rozhodne až při mém závěrečném spurtu proti Woutovi. Samozřejmě jsem nadšený, jak to dopadlo. Je to neuvěřitelné. Tohle je rozhodně jedno z mých nejkrásnějších vítězství a budu si ho docela jistě hodně dlouho pamatovat," uvedl van der Poel.

Jen sotva mohl uspět v lepších kulisách a za napínavějších okolností. "Každý ten náš příběh zná. Oba navzájem se tou svou rivalitou posouváme dál a dál už deset let. Věřím, že pozvedáme na vyšší úroveň nejen sami sebe, ale i cyklokros jako takový. Právě v cyklokrosu jsem ještě nic obdobného neviděl. Myslím, že až oba uzavřeme kariéru, rozhodně budeme mít důvod být hrdí. Píšeme úžasnou story. A teď je před námi silniční sezona, na níž budeme soupeřit zrovna tak jako dnes," podotkl van der Poel.

Dosud poslední kapitola, jíž přihlíželo podle některých odhadů přes 50 tisíc diváků, se rozhodovala až v posledních metrech. Celých deset okruhů dokázali uhlídat jeden druhého. "Po takto těžkém hodinovém závodu je vážně náročné jít do spurtu o všechno. Chtěl jsem každopádně zůstat na druhé pozici až do cílové rovinky. Je těžké Wouta porazit, ale já byl dnes dost silný na to, aby se mi to podařilo," pochvaloval si van der Poel.

Mathieu van der Poel
zdroj: Profimedia

Vsadil na jednu kartu. Věřil, že bude mít lepší nohy ve spurtu. "V nájezdu do posledního kola jsem se cítil skvěle uvolněný. Myslím, že právě to byl dnes možná ten hlavní klíč k vítězství –⁠ že jsem zůstal v klidu. Každý ode mě asi očekával, že pak zaútočím u překážek, ale já měl v tu chvíli už jasno o tom, že to nechám na závěrečný sprint. Tady tu cílovou rovinku a spurt dobře znám," podotkl van der Poel.

"Je vážně bláznivé, že se mi podařilo vyhrát. Opravdu hodně jsem dřel v přípravě na závod. Byl pro mě velkým cílem, který jsem si vyznačil v kalendáři už před sezonou," dodal.

Jeho velký rival uznal, že vyhrál ten lepší. "Byl to pro mě strašně těžký závod. Hned od prvního kola mě Mathieu dostával pod tlak a já jel na limitu," připustil van Aert.

"Nemám zrovna dobré pocity z toho závěru, kdy jsem mu nebyl úplně soupeřem... Překvapilo mě trochu, že Mathieu nezkusil něco už u překážek, na nichž byl jako obvykle o něco rychlejší. I když jsem se připravoval na to, že může dojít na tenhle scénář a soustředil se na to, Mathieu byl ve spurtu silnější. Já jsem v závěru jaksi zapomněl na svůj výkon a nepředvedl sprint, který umím," řekl van Aert.

Wout van Aert před Matthieu van der Poelem
zdroj: Profimedia

Šestinásobný domácí šampion Boroš se během závodu pohyboval převážně ve druhé desítce. Na kýženou první ztratil nakonec 27 sekund, manko na vítěze měl téměř dvě minuty. Druhý český zástupce ve startovním poli Jakub Říman byl o další takřka dvě minuty zpět a dojel devětadvacátý. Šimon Vaníček kvůli zdravotním potížím nestartoval.

"Dneska se mi to moc nepodařilo, neměl jsem svůj den. Nejlepší výsledky se mi letos podařily na suchu, bral jsem to, jaký to bylo, ale nohy nebyly dobré. Chvíli jsem byl blízko desítce, jenže jsem nebyl schopný udržet s nimi tempo a musel jsem si zvolnit," uvedl Boroš.

Po juniorce Vandě Dlaskové se postaral v dopoledním závodě o další umístění české výpravy v první desítce v individuálních závodech letošního šampionátu sedmnáctiletý Ježek. Měl výborný start, dokonce nějakou dobu i vedl početný peloton čítající celkem 71 závodníků. Pak už se ale chopil taktovky velký favorit Bisiaux.

Ježek dokončil první ze šesti okruhů na osmém místě, pak sice vypadl z první desítky, ale dokázal se do ní zase vrátit. Závod dokončil s mankem 48 sekund na vítěze, na bronz měl půlminutovou ztrátu.

"Starty mám tradičně dost dobré a i dnes se mi povedl. V průběhu závodu jsem měl malou krizi, ale pak jsem se zmátořil. Byl to pěkný závod. Myslím, že jsem zajel svůj průměrný výkon. Přece jenom to nebylo na sto procent toho, co jsem chtěl, ale desítka je pěkná," řekl Ježek.

Bisiaux zvítězil s náskokem 11 sekund před domácím cyklokrosařem Sennou Remijnem, o dalších šest sekund zpět zůstal Belgičan Yordi Corsus.

Mistrovství světa v cyklokrosu v Hoogerheide (Nizozemsko):

Muži elite (32,15 km): 1. M. van der Poel (Niz.) 1:07:20, 2. van Aert stejný čas, 3. Iserbyt (oba Belg.) -12, 4. van der Haar (Niz.) -13, 5. M. Vanthourenhout -46, 6. Kuypers -54, 7. Vandeputte -57, 8. L. Sweeck (všichni Belg.) -59, 9. Mason (Brit.) -1:08, 10. Venturini (Fr.) -1:30, ...21. Boroš -1:57, 29. Říman (oba ČR) -3:52.

Ženy do 23 let (19,35 km): 1. van Anrooijová (Niz.) 45:53, 2. Bäckstedtová (Brit.) -33, 3. Zemanová -1:32, ...18. Kopecky -4:47, 23. Hladíková -6:02, 30. Jeřábková (všechny ČR) -1 kolo.

Junioři (19,35 km): 1. Bisiaux (Fr.) 43:48, 2. Remijn (Niz.) -11, 3. Corsus (Belg.) -17, ...10. Ježek -48, 28. Šumpík -2:19, 36. Samec -2:50, 54. Hojka -3:57, 58. Kuba (všichni ČR) -4:17.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články