Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Pogačar famózní přehlídkou síly utavil Van der Poela a poprvé ovládl Kolem Flander

Vloni Tadej Pogačar skončil na závodě Kolem Flander na bramborové příčce, další příležitost zvítězit si ale utéct nenechal. Ve stoupání Oude Kwaremont se zbavil zbytku svých soupeřů a v osmnáct kilometrů dlouhé sólojízdě si dojel pro vytoužené vítězství.

Diváci se na Kolem Flander dočkali vyhlíženého souboje velké trojky. Ve 107. ročníku druhého monumentu sezony, který poznamenala i řada ošklivých pádů, se na Koppenbergu 45 kilometrů před cílem osamostatnili Mathieu van der Poel, Wout van Aert a Tadej Pogačar.

Van der Poel s Pogačarem setřásli belgického favorita z Jumbo-Visma ve stoupání na Oude Kruisberg, na rozhodujícím Oude Kwaremont už zbyl Pogačar na čele sám. Slovinec jakožto skvělý vrchař i časovkář zvládl zbylých 18 kilometrů a poprvé v kariéře na Flandrách zvítězil.

Hvězda stáje UAE získala svůj čtvrtý triumf na monumentu, dvakrát Pogačar vyhrál Kolem Lombardie a jednou také Lutych–Bastoň–Lutych. Jako třetí muž v historii dokázal ovládnout Tour de France i Kolem Flander. Přerušil také týmu Jumbo sérii vítězství na belgických klasikách v letošní sezoně.

"Bylo to úžasné. Věděl jsem, že musím být na Kwaremontu sám, i když pak jsem se skoro sesypal na Paterbergu," usmíval se spokojeně Pogačar a sezonu zhodnotil jako úspěšnou, bez ohledu na výsledek Tour.

Na druhém místě projel cílem osamocený Van der Poel a znovu potvrdil, jak mu závod sedí. Za poslední čtyři roky zde zapsal výsledky 1–2–1–2. Spurt větší skupinky o třetí místo vyhrál Mads Pedersen. "Dnes jsem se cítil asi nejsilněji ze všech svých účastí tady, ale Pogačar byl neporazitelný," zhodnotil kriticky Van der Poel.

Je nám líto, video expirovalo.
Rozhodující nástupy Tadeje Pogačara na Kolem Flander

Jak závod mužů probíhal?

Start belgického cyklistického svátku se po šesti letech navrátil do Brugg, kde na náměstí Grote Markt závodníky přivítaly davy fanoušků. Po promáčené sobotě se počasí umoudřilo, relativní sucho ale doprovázel vítr. Hned od odmávnutí 273 kilometrů dlouhého klání byli na čele pelotonu a v pokusech o únik vidět oba čeští mladíci Mathias Vacek a Pavel Bittner, kteří původně na Flandrách vůbec startovat neměli.

Točící se vítr závod dramatizoval. Do problémů se ale dostalo asi 25 jezdců včetně Mathieua van der Poela, kteří po strategické chybě odpadli z konce pelotonu. Sotva se favorit propracoval zpět do pelotonu, už byl v další odpadlé skupině, tentokrát také ale po boku Tadeje Pogačara. Právě tým UAE pak všechny na balík dotáhl, pro oba kandidáty na vítězství šlo ale o nepříjemnosti a brzkou práci navíc.

Osm uprchlíků odpáralo peloton teprve po 110 kilometrech závodění krátce před prvním sektorem po kostkách, po kterém vysoké tempo balíku zpomalilo. Obrovský kiks Filipa Maciejuka 140 kilometrů před cílem způsobil hromadný karambol uprostřed hlavní skupiny. Zamotal se do něj i Julian Alaphilippe, zranil se a odstoupil třeba Tim Wellens, jezdec Bahrainu Victorious byl za svou nedůslednost diskvalifikován. Pádů na úzkých silnicích pak ve velkém přibývalo.

První velký útok z pelotonu přišel na Molenbergu, největší favorité ale zůstali v klidu a nechali početnou skupinu odjet. Pogačar i Van Aert měli mezi uprchlíky týmové kolegy, vlak ale už poněkolikáté ujel Alpecinu a Van der Poelovi. Ztráta balíku rychle narůstala a 65 kilometrů před cílem čítala přes tři minuty na čelo závodu, kde se oba úniky propojily v devatenáctku cyklistů.

UAE přitopilo pod kotlem při druhém průjezdu přes Oude Kwaremont a Tadej Pogačar se svým typickým absolutním závoděním pustil do sóloútoku. Slovince si i díky práci Christopha Laporta docvakla skupinka cyklokrosových hvězd Van Der Poel, Van Aert a Tom Pidcock.

Tři králové cyklistiky odjeli na Koppenbergu a závod začal připomínat E3 Saxo Classic o týden dříve. Skupinka ale stále ztrácela skoro minutu a půl na vedoucí závodníky. Právě z čela si těsně před nejdelším stoupáním dne Oude Kruisberg vyrazil Mads Pedersen a o chvíli později Van der Poel a Pogačar na kostkách utrhli Van Aerta.

Na odkryté části trati ve větru neměl Belgičan, kterému po dřívějším pádu tekla z kolene krev, šanci své dva soupeře dohnat. V rozhodujícím posledním dvojboji Oude Kwaremont/Paterberg se Pogačar zbavil i Van der Poela a přehnal se přes Pedersena do čela závodu. Cílem v Oudenaarde projel o 17 sekund před bojujícím Van der Poelem. Spurt o třetí místo vyhrál o centimetry Pedersen před Van Aertem.

Mathias Vacek dojel na 65. místě, Zdeněk Štybar skončil 75. ve stejné skupině jako 82. Pavel Bittner.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články