Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Alaphilippova vláda skončila. Na Planině krásných dívek ho ve žlutém střídá Ciccone

Julian Alaphilippe už nepojede ve žlutém dresu. Francouz sice zvládl skvěle závěrečné stoupání na La Planche des Belles Filles, avšak ve vedení jej střídá jezdec z úniku dne, italský vrchař Giulio Ciccone. Italský závodník nyní vede o šest vteřin. Napínavou etapu vyhrál další z uprchlíků Dylan Teuns. Roman Kreuziger dojel jednatřicátý se ztrátou tří a půl minuty na vítěze a zhruba sta vteřin na první favority, nyní mu patří 28. místo.

Překvapivý lídr Tour de France Giulio Ciccone
zdroj: ČTK/AP autor: Christophe Ena

Giulio Ciccone už letos na Giro d'Italia vyhrál etapu a až do cílové Verony dovezl vrchařský dres. Od týmu Trek-Segafredo pak dostal první šanci na Tour de France. A odvděčil se skvělým způsobem: v závěru šesté etapy sice prohrál souboj s Dylanem Teunsem, ale smutnou grimasu ve tváři záhy vystřídala radost.

Ital se totiž díky náskoku na v etapě šestého Juliana Alaphilippa dostal do průběžného vedení, a to o pouhých šest vteřin. "Je to neuvěřitelný den. Stěží dokážu pochopit, co se dneska stalo. Je to sen každého, kdo miluje cyklistiku," radoval se čtyřiadvacetiletý Ciccone.

Alaphilippovi nepomohl ani jeho závěrečný nástup, na který dokázali odpovědět pouze Geraint Thomas a Thibaut Pinot. Na jednatřicátém místě dojel se ztrátou tří minut a 26 vteřin Roman Kreuziger.

"Byla to hodně explozivní etapa, hodně se závodilo, což se čekalo. Byl jsem tam dobře schovaný, šetřil jsem se, co to šlo. Když v závěru zrychlil Bernal, bylo to už přes moji hranici," uvedl jediný český zástupce. "Ztráta 3:20 není žádná tragédie, i když by to samozřejmě bylo lepší bez ní," dodal zkušený silničář.

Ciccone tak vede před Alaphilippem. Třetí místo patří s mankem 32 vteřin Teunsovi. Čtvrtý je George Bennett (+47), pátý Thomas (+49) a šestý Egan Bernal (+53). Sedmá příčka patří Pinotovi (+58) a osmá Stevenu Kruijswijkovi (+1:04). Kreuziger je v průběžném pořadí osmadvacátý s mankem tří minut a pěti vteřin na lídra.

Jak etapa probíhala?

Byly to vlastně dva závody: jeden o etapové vítězství, druhý o celkové pořadí. Jakmile se do úniku dostala jména jako Thomas de Gendt, Tim Wellens, Dylan Teuns nebo Giulio Ciccone, bylo zřejmé, že pro peloton může být dost náročné sjet uprchlou skupinu zpět. Tím spíš, že se její náskok držel nad osmi minutami. A klesal jen zvolna.

Wellens útočil na vrchařských prémiích a dařilo se mu tak, že si puntíkovaný dres zajistil i pro další dny. Zajímavé bylo sledovat Cicconeho, letošního vrchařského krále Giro d'Italia. Čtyřiadvacetiletý Ital byl totiž v pořadí jen o minutu a 43 vteřin zpět za vedoucím Julianem Alaphilippem. Pokud by skupina dojela s velkým předstihem, šel by do žlutého.

Na vrcholu předposledního stoupání Col des Chevreres měli zbývající uprchlíci náskok čtyř minut a zbývala už jen Planina krásných dívek – sedmikilometrový kopec se sklonem těsně pod devíti procenty, který letos organizátoři z ASO ještě "upravili" přidáním závěrečné šotolinové části.

Uprchlíkům to ale i tak stačilo. Teuns porazil v závěrečné 24% stěně dalšího debutanta Cicconeho a dojel si pro životní úspěch. Ciccone v tu chvíli ještě smutnil. Za nimi jako první nastoupil "obvyklý podezřelý": Mikel Landa. Zbývaly tři kilometry a Bask uháněl vpřed. Jenže nepočítal s tím, jakou fazonu předvede Alaphilippe.

Spekulovalo se, zda Francouz vydrží dlouhé stoupání, ale on odpověděl nejlepším možným způsobem. Ze skupiny favoritů se před něj na poslední chvíli dostali jen skvěle jedoucí Geraint Thomas a Thibaut Pinot, kteří získali malý náskok na další favority. Alaphilippovi ale úsměv záhy zhořkl: to když se dozvěděl, že se před něj o pouhých šest vteřin dostal Ciccone.

Cyklistický závod Tour de France - 6. etapa (Mylhúzy - La Planche des Belles Filles, 160,5 km):

1. Teuns (Belg./Bahrajn-Merida) 4:29:03, 2. Ciccone (It./Trek-Segafredo) -11, 3. Meurisse (Belg./Wanty-Gobert) -1:05, 4. Thomas (Brit./Ineos) -1:44, 5. Pinot (Fr./Groupama-FDJ), 6. Alaphilippe (Fr./Deceuninck-Quick-Step) oba -1:46, 7. N. Quintana (Kol./Movistar), 8. Buchmann (Něm./Bora-hansgrohe) oba -1:51, 9. Fuglsang (Dán./Astana), 10. Landa (Šp./Movistar) oba -1:53, ...31. Kreuziger (Dimension Data) -3:26.

Průběžné pořadí:  1. Ciccone 23:14:55, 2. Alaphilippe -6, 3. Teuns -32, 4. Bennett (N. Zél./Jumbo-Visma) -47, 5. Thomas -49, 6. Bernal (Kol./Ineos) -53, 7. Pinot -58, 8. Kruijswijk (Niz./Jumbo-Visma) -1:04, 9. Woods (Kan./EF Education First) -1:13, 10. Urán (Kol./EF Education First) -1:15, ...28. Kreuziger -3:05.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články