Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Potlučený a podceňovaný Groenewegen těsně triumfoval v Chalon sur Saone

V první etapě se potloukl, v sedmé slaví vítězství. Dylan Groenewegen v dosud nejtěsnějším finiši letošního ročníku porazil o šířku galusky Caleba Ewana. Žlutý dres bez potíží uhájil Giulio Ciccone.

Nizozemský sprinter Dylan Groenewegen
zdroj: ČTK/AP autor: Christophe Ena

Dylanu Groenewegenovi se po jeho pádu v úvodním dnu v Bruselu příliš nevěřilo. Jak moc se na něm odřeniny podepsaly? V Chalon sur Saone se ukázalo, že vůbec. Nizozemec v těsném finiši o šířku galusky porazil Caleba Ewana. Za touto dvojicí finišoval v zeleném dresu jedoucí Peter Sagan.

Ve žlutém dresu pokračuje italský vrchař ze stáje Trek-Segafredo Giulio Ciccone. Čtyřiadvacetiletý závodník ustrážil šestivteřinový náskok před domácím Julianem Alaphilippem, který získal v předchozí etapě na La Planche des Belles Filles. Třetí příčku drží belgický cyklista Dylan Teuns.

Jak etapa probíhala?

Obětní beránci. Třeba tak by se dalo říkat Yoannu Offredovi a Stéphane Rossettovi, kteří strávili celý den na čele Tour de France. Oba Francouzi se vydali do úniku a jeli a jeli. Sedmá etapa závodu byla vůbec nejdelší (230 km) z celého ročníku a oni si ji užili dosyta. Jenže ve skrytu duše věděli, že jde o sisyfovskou práci.

Peloton, který se po celý den loudal, vyčerpanou dvojici konečně dojel 12 kilometrů před finišem v Chalon sur Saone. Průběh etapy si neužíval snad jen Tejay van Garderen, který upadl už v samém počátku a nepříjemně se odřel po celém těle. Američan nicméně pokračoval, a to i s krvavými šrámy na tváři.

Pak už se šlo na sprint. Vepředu byly vidět modré dresy Deceunincku-QuickStep i žluté Jumbo-Visma. Všichni totiž věděli, že finiš bude tentokrát po velmi úzké silnici a dobrá pozice při nájezdu, ta nevyhnutelně bude klíčová. Nakonec to byl těsný souboj mezi Dylanem Gorenewegenem a Calebem Ewanem. 

Tour de France - 7. etapa (Belfort - Chalon-sur-Saone, 230 km):

1. Groenewegen (Niz./Jumbo-Visma) 6:02:44, 2. Ewan (Austr./Lotto-Soudal), 3. Sagan (SR/Bora-hansgrohe), 4. Colbrelli (It./Bahrajn-Merida), 5. Philipsen (Belg./SAE Emirates), 6. Viviani (It./Deceuninck-Quick Step), 7. Nizzolo (It./Dimension Data), 8. Stuyven (Belg./Trek-Segafredo), 9. Matthews (Austr./Sunweb), 10. Kristoff (Nor./SAE Emirates), ...52. Kreuziger (ČR/Dimension Data) všichni stejný čas.

Průběžné pořadí:

1. Ciccone (It./Trek-Segafredo) 29:17:39, 2. Alaphilippe (Fr./Deceuninck-Quick Step) -6, 3. Teuns (Belg./Bahrajn-Merida) -32, 4. Bennett (N. Zél./Jumbo-Visma) -47, 5. Thomas (Brit./Ineos) -49, 6. Bernal (Kol./Ineos) -53, 7. Pinot (Fr./Groupama-FDJ) -58, 8. Kruijswijk (Niz./Jumbo-Visma) -1:04, 9. Woods (Kan./EF Education First) -1:13, 10. Urán (Kol./EF Education First) -1:15, ...28. Kreuziger -3:05.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články