Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Alaphilippe vedení udržel, ale ukázal svou zranitelnost. Simon Yates vyhrál druhou etapu

Julian Alaphilippe je stále ve vedení Tour de France, jeho náskok na Gerainta Thomase se ale ztenčil o necelou půlminutu na minutu a 35 sekund. Výborně se znovu předvedl Thibaut Pinot, který získal čas na všechny favority. Patnáctou etapu vrcholící premiérovým výstupem na Prat d'Albis vyhrál Simon Yates. Roman Kreuziger dojel sedmnáctý se ztrátou necelých tří minut na vítěze a průběžně je čtrnáctý (+11:04).

Julian Alaphilippe
zdroj: ČTK/AP autor: Christophe Ena

Žlutý dres je stále na zádech Juliana Alaphilippa. Francouzský závodník, který na Tour de France už vyhrál dvě etapy, ale v závěru stoupání na Prat d'Albis nevydržel tempo soupeřů a ztratil necelou půlminutu na druhého Gerainta Thomase. Náskok Alaphilippa před nejbližším pronásledovatelem činí před začátkem třetího týdne minutu a 35 vteřin.

"Jel jsem tak, jak mě to baví," líčil v cíli vítězný Yates. "Bál jsem se, že mě někdo z favoritů chytí, ale Simon Geschke mi hodně pomohl a já mu pak už v kopci musel odjet. Jsem hodně unavený, ale třeba to ještě na nějakou etapu ve třetím týdnu zkusím," dodal jezdec stáje Mitchelton-Scott.

Třetí místo v pořadí Tour před volným dnem patří Stevenu Kruijswijkovi (+1:47), na čtvrté místo se již posunul výtečně jedoucí Thibaut Pinot (+1:50) a pátý je mladý kolumbijský cyklista Egan Bernal (+2:02). Šesté místo aktuálně drží nejlepší z německých závodníků Emanuel Buchmann (+2:14), Roman Kreuziger je čtrnáctý (+11:04).

Jak etapa probíhala?

Jen dvě etapy v repertoáru letošní Tour de France mají více nastoupaných výškových metrů – a obě ještě přijdou. V patnáctý den závodu se ale stoupalo až až: vrcholem etapy pak byl premiérový výstup na Prat d'Albis, který se zvedá po dvanáct kilometrů sklonem lehce pod sedmi procenty. A to už předtím jezdci absolvovali Port de Lers a Mur de Peguere.

Právě na poslední zmíněné "zdi" zaútočil Mikel Landa, který se pustil za uprchlou skupinou, v níž nechyběl jediný český zástupce Roman Kreuziger ani Kreuzigerův někdejší týmový kolega Simon Yates. Za Landou se situaci pokoušela kontrolovat stáj Jumbo-Visma – nizozemský kolektiv znovu ukázal, že je na Tour mnohem silnější než třeba dříve dominantní tým Ineos.

Simon Yates
zdroj: ČTK/AP autor: Christophe Ena

Pak už přišly nástupy hlavních favoritů, jmenovitě Thibauta Pinota. Vítěz z Tourmaletu vyrazil šest kilometrů před cílem a postupně setřásl všechny soupeře. Nestačil obhájce Geraint Thomas, slabost poprvé letos ukázal Julian Alaphilippe a Pinot nakonec ujel i mladému Eganu Bernalovi. Byla to nádherná cyklistika.

Ani jeho zrychlení už ale nezměnilo výsledek etapy. Pro své druhé letošní vítězství si na Prat d'Albis dojel trochu stranou zájmu Simon Yates, druhý dorazil na vrchol Pinot v závěsu s Landou a počítal každou vteřinu. Osmnáct vteřin na něj ztratil Bernal s Emanuelem Buchmannem, Thomas se Stevenem Kruijswijkem přijeli s mankem padesáti a Alaphilippe zhruba sedmdesáti sekund.

Cyklistický závod Tour de France - 15. etapa (Limoux - Foix Prat d'Albis, 185 km):

1. S. Yates (Brit./Mitchelton-Scott) 4:47:04, 2. Pinot (Fr./Groupama-FDJ), 3. Landa (Šp./Movistar) oba -33, 4. Buchmann (Něm./Bora-hansgrohe), 5. Bernal (Kol./Ineos oba -51, 6. Kämna (Něm./Sunweb) -1:03, 7. Thomas (Brit./Ineos), 8. Kruijswijk (Niz./Jumbo-Visma), 9. Valverde (Šp./Movistar) všichni -1:22, 10. Porte (Austr./Trek-Segafredo) -1:30, ...17. Kreuziger (Dimension Data) -2:58.

Průběžné pořadí: 1. Alaphilippe (Fr./Deceuninck-Quick Step) 61:00:22, 2. Thomas -1:35, 3. Kruijswijk -1:47, 4. Pinot -1:50, 5. Bernal -2:02, 6. Buchmann -2:14, 7. Landa -4:54, 8. Valverde -5:00, 9. Fuglsang (Dán./Astana) -5:27, 10. Urán (Kol./EF Education First) -5:33, ...14. Kreuziger -11:04. 

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články