Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Zimovčáka musela po pádu odvézt sanitka, na cyklotour však pokračuje

Nový Jičín – V pětapadesátikilometrové rychlosti přeletěl přes řidítka a celý od krve musel být převezen do znojemské nemocnice. Velocipedista a patron veřejné charitativní cyklotour Na kole dětem Josef Zimovčák však na pátém ročníku akce pokračuje dál. "Když jsem se probral a řekli mi, že to tak dramatické není, hned jsem měl chuť vrátit se na kolo," řekl.

Josef Zimovčák po pádu z vysokého kola
zdroj: ČT autor: Ivo Dvořák

Drama se událo již na po několika kilometrech první etapy charitativní cyklotour Na kole dětem. Při jednom ze sjezdů poblíž Znojma se mu ve vysoké rychlosti smekla guma z předního velkého kola, zamotala se do ráfku a Zimovčák kvůli tomu přelétl přes řidítka.

"Najednou jsem před sebou uviděl bílý ráfek. Guma mi sjela během sekundy a ten ráfek se bez ní začal otáčet. Zůstal jsem v klidu a snažil jsem se to kolo bezpečně zastavit. Než jsem ale toto stačil domyslet, tak se guma vzpříčila mezi vidlice a kolo se zastavilo. Byl jsem katapultován, jak když vystřelíte dělovou kouli. Ještě jsem si stihl uvědomit, že bych měl natáhnout ruce, abych tzv. provedl parakotoul a bezpečně přistál. To je všechno, co si z toho pomatuji," popsal nehodu Zimovčák.

Sedmapadesátiletý velocipedista, který letos absolvoval sedm etap na Giro d'Italia, po nehodě zůstal několik vteřin v bezvědomí a musel být převezen do nemocnice ve Znojmě. Naštěstí měl v době pádu na hlavě helmu, a tak následky nebyly až tak strašně. Zimovčák vyvázl z incidentu s lehkým otřesem mozku a silně pohmožděnou pravou rukou. Rovněž mu doktoři museli zašít několik tržných ran.

"Když jsem se probral a řekli mi, že to tak dramatické není, tak jsem měl hned chuť vrátit se na kolo. Zavolal jsem člověku v týmu, aby pro mě hned přijeli. Odezva byla však taková, že nejsem normální a i doktoři říkali, abych tam aspoň na noc zůstal," řekl Zimovčák, patron cyklotour, jejímž hlavním cílem je vybrání finančních prostředků na pomoc onkologicky nemocným dětem a připojit se k ní může kdokoliv.

Desetinásobný mistr světa tak noc strávil v nemocnici na pozorování, ale k překvapení všech účastníků se v ranních hodinách objevil na startu druhé etapy v Hodoníně v dresu a se svým kolem a vyrazil společně s početným pelotonem, v němž je například známý lékař Pavel Pafko či cyklistický ultramaratonec Sváťa Božák. Po několika desítkách kilometrů však musel z velocipedu kvůli velkým bolestem slézt.

"Nebylo to moc jednoduché, jelikož ta pravá ruka nebyla moc schopná ty řidítka držet. Ani ta koordinace nebyla po tom pádu tak dokonalá, ale přesto se mi povedlo alespoň část etapy odjet," uznal Zimovčák, jenž zbytek etapy, která vedla Jižní Moravou a již tak dost početný peloton v ní rozšířili další cyklisté, absolvoval v doprovodném autě.

I start třetí etapy, která cyklisty zavedla do Beskyd, započal Zimovčák v autě, avšak díky masážím a různým mastím se začal cítit o něco lépe. Díky tomu mohl na velocipedu přijíždět alespoň do partnerských měst, kde cyklotour zastavuje, a rovněž absolovat alespoň na normálním kole nepříjemný výšlap na Pustevny.

Zimovčák však věří, že i v dalších dnech se jeho zdravotní stav bude zlepšovat a on tak bude moci na vysokém kole absolvovat daleko větší vzdálenosti a třeba i celé etapy. Jestli to půjde, chce zkusit již v té čtvrté. "Věřím, že mi to kolo zítra udělá radost a pěkně mě sveze. Co se ale bude dít, je otázkou. Kam až dojedu, to skutečně nevím," dodal.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články