Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Zemřel bývalý cyklokrosový šampion Šimůnek

Praha - Ve věku 48 let v noci na úterý v Kamenici u Prahy po dlouhodobé těžké nemoci zemřel bývalý mistr světa v cyklokrosu Radomír Šimůnek starší. Jeho tělo našla bez známek života kolem čtvrté hodiny ranní jeho manželka. Příčinou smrti, kterou oficiálně oznámil ošetřující lékař, měla být cirhóza jater. Přesnou příčinu však stanoví až pitva.

"Málokterý český sportovec dokázal vybojovat tolik úspěchů jako Radek. Byl to obrovský talent, talent od přírody, ale stejně tak nesmírně poctivý závodník v tréninku," řekl předseda cyklokrosové komise svazu Čestmír Kalaš.

I podle Petra Kloučka, jenž se Šimůnkem závodil a v závěru jeho kariéry jej vedl jako trenér, český cyklokros nikdy neměl takový talent. "Já jsem s ním jezdil, hodně jsme kamarádili, byl to hrozně fajn kluk. Jako trenér jsem s ním zažil závěr jeho hvězdné kariéry. Na mistrovství světa v dánském Middelfartu v roce 1998 jej jen pád v posledním kole připravil o stříbro. Byl výborný po technické stránce, měl velmi dobrou fyzickou kondici a takticky na něj nikdo neměl," uvedl Klouček.

Šimůnek vládl juniorům, amatérům i profesionálům

Radomír Šimůnek byl před 11 lety zvolen nejlepším českým cyklistou 20. století. Čtyřnásobný mistr světa v cyklokrosu zažil během dlouhé sportovní kariéry radost i bolest. Šimůnek se na mezinárodní scéně poprvé prosadil při mistrovství světa 1979 ve Španělsku, kde skončil čtvrtý mezi juniory. O rok později ve švýcarském Wetzikonu už získal titul juniorského mistra světa. Na svém prvním seniorském MS dojel až jedenadvacátý.

Adaptoval se však za pouhý rok. Na MS ve francouzském Lanarvily v roce 1982 dojel druhý, porazil ho jen jeho strýc Miloš Fišera. Amatérské mistrovství světa v anglickém Birminghamu o rok později vyhrál. V nizozemském Ossu dokázal triumf zopakovat, pak ale jeho skvěle rozjetou kariéru přerušily zdravotní patálie. Nejprve se léčil s těžce poraněnou kolenní čéškou a po necelém roce opět musel několik měsíců nuceně odpočívat po potížích se zánětem srdečního svalu. Po uzdravení vybojoval v roce 1989 amatérské stříbro a rozhodl se pro přestup k profesionálům. Ve španělském Getxu dojel sedmý. V nizozemském Gietenu v roce 1991 už všem soupeřům ukázal záda a stal se jediným cyklokrosařem, který vyhrál mistrovství světa mezi juniory, amatéry i profesionály. V témže roce byl vyhlášen nejlepším sportovcem Československa.

O rok později se ale cyklokrosaři zhroutil svět. Šimůnek zavinil u Cerhovic autonehodu, při níž zemřeli tři lidé. Přitížilo mu, že byl tehdy pod vlivem alkoholu. Krátce nato byl proto odsouzen k nepodmíněnému trestu ve výši osmnácti měsíců. Po necelém půl roce však dostal od tehdejšího prezidenta Václava Havla milost.

Po návratu k závodění se potýkal s psychickými problémy a na mistrovstvích světa většinou obsazoval pozice v druhé desítce celkového pořadí. Nejlépe dojel sedmý ve Spišské Teplici na Slovensku v roce 1999 a pátý o rok dříve v dánském Middelfartu, kde jej o medaili připravil zaseknutý řetěz 300 metrů před cílem.

S aktivní kariérou se rozloučil v roce 2002, po 24 letech závodění. Sedminásobný mistr republiky, čtyřnásobný mistr světa a trojnásobný vítěz cyklokrosové série Superprestige Radomír Šimůnek se narodil 8. dubna 1962 ve Vrchlabí. Byl ženatý, s manželkou Janou měl syny Dannyho a Radomíra. Toho také po skončení kariéry trénoval.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články