Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Zběsilý závěr Vuelty. Roglič zaútočil a v závěru spadl, Evenepoel řešil defekt

Závěr šestnácté etapy dal závodníků (i fanouškům) pořádně zabrat. Mads Pedersen vyhrál svou druhou letošní etapu, když ovládl sprint z pětičlenné skupiny. V ní byl také Primož Roglič, který ale na cílové rovince spadl a ošklivě se potloukl. Lídrem závodu je nadále Remco Evenepoel, který měl v závěru defekt, ale o čas nepřišel díky pravidlu posledních tří kilometrů.

Je nám líto, video expirovalo.
Roglič v dramatickém závěru etapy upadl, sprint vyhrál Pedersen

Poměrně ospalou etapu v závěru "detonoval" nástup Primože Rogliče, který využil krátkého stoupání v samotném závěru dne. Slovinec nastoupil zhruba v době, kdy Remco Evenepoel musel zastavit kvůli defektu. Belgického lídra závodu ale zachránilo pravidlo o posledních třech kilometrech, kdy pokud jezdec ztratí čas ne svou vinou, nedostane žádnou ztrátu.

Roglič dominoval závěru a utrhl pětičlennou skupinku, sám ale v cílové rovince spadl. V cíli silně krvácel z pravé nohy a ruky. Vedení Jumbo-Visma v oficiálním prohlášení jen potvrdilo, že její lídr potřeboval lékařské ošetření. Jaký je jeho zdravotní stav, to neoznámilo.

Sprint vyhrál mistr světa z roku 2019, dánský cyklista Mads Pedersen před Pascalem Ackermannem a Dannym van Poppelem.

"Rogličův útok jsem nečekal a musel jsem pak vynaložit hodně energie, abych se tam dostal," přiznal. "Ten pád jsem ani neslyšel, chtěl jsem si s ním pak promluvit, ale viděl jsem, že byl hodně zničený. Je velká škoda, že upadl, letos má smůlu. Doufám, že bude na Vueltě pokračovat a bojovat o vítězství," komentoval Pedersen pád soupeře.

"Měl jsem defekt na zadním kole. Nebyl jsem v ideální pozici, trochu jsem se bál kluzké silnice. Když jsem se chtěl posunout dopředu, ucítil jsem, že mám prázdnou galusku. Ještě, že to pravidlo existuje, jinak bych dneska hodně ztratil. Jestli jsem čekal Rogličův útok? Vlastně ano, všichni vědí, že mu tohle sedí," líčil v cíli Evenepoel.

Jak etapa probíhala?

Peloton španělské Vuelty se po náročném víkendu a následném (zaslouženém) dnu volna dal znovu do pohybu. Pryč bylo stoupání Sierra Nevada, v šestnáctý den závodu se počítalo s hromadným spurtem. Hlavní sprinterská esa včetně lídra bodovací soutěže Madse Pedersena spoléhala na své týmy, že je do finiše dostanou v co nejlepší pozici.

Velkou smůlu měl vítěz jedné z letošních etap Kaden Groves, kterého z boje o další triumf vyřadil defekt. Hned vzápětí to samé potkalo Remca Evenepoela, který se musel spolehnout na pravidlo o posledních třech kilometrech, které praví, že pokud závodník ztratí čas ne vlastní vinou, nepočítá se mu žádná ztráta.

Primož Roglič
zdroj: ČTK / Belga Press / FILIP LANSZWEERT

V tu chvíli se ovšem začaly dít velké věci: Primož Roglič zaútočil a za ním se udržel pouze sprinter Pascal Ackermann, s malým odstupem následovaný Pedersenem a dvěma dalšími závodníky. Roglič uháněl závěrečnými kilometry a dovezl pětici až do finiše. Pedersen se kolem něj prohnal k vítězství, sám Roglič ale v závěru spadl a ošklivě si podřel koleno a ruku.

Už v následující, v pořadí sedmnácté etapě, se terén výrazně změní. Na peloton čeká 162 kilometrů a závěrečná ostrá "špička" až k Monasterio de Tentudía. Rudý dres pro lídra průběžného pořadí stále hájí Remco Evenepoel, jeho hlavní soupeři Primož Roglič a Enric Mas jsou za ním naměstnáni ve dvou minutách odstupu.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články