Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
HC Oceláři Třinec - HC Dynamo Pardubice

Závod za sluncem má nového lídra. Do žlutého jde Sánchez

Jonathan Hivert zakončil úspěšně pozdní únik a vyhrál třetí etapu závodu mezi Paříží a Nice. Jeho kolega z tříčlenné skupiny, která se od pelotonu odpoutala ve sjezdu ze stoupání Cote de Charbonnierers, Luis Léon Sánchez je novým lídrem celého závodu. Roman Kreuziger dojel v hlavní skupině pronásledovatelů a průběžně mu patří sedmá příčka.

Luis Léon Sánchez
zdroj: ČTK/BELGA autor: DAVID STOCKMAN

Třetí etapa tzv. Závodu za sluncem byla od počátku hádankou. Vydrží klasičtí sprinteři tempo ve stoupání na Cote de Charbonnierers a budou se v cíli prát o vítězství? Bude Arnaud Démare vézt žlutý dres i v etapě číslo čtyři? Anebo to bude den klasikářů jako Julian Alaphilippe či Tim Wellens, kteří byli blízko triumfu už v úvodním dnu?

Byl to právě tento francouzsko-belgický tandem, jenž v pětiprocentním stoupání vystartoval do čela. Startovní pole se tím roztrhalo a ti tam byli záhy spurteři Dylan Groenewegen a Alexander Kristoff. Jejich soupeř Démare se snažil držet v předních skupinách, ale také začal ztrácet pozice, až spadl do velké skupiny pronásledovatelů.

Po vrcholu hlavního stoupání dne se kolem Alaphilippa s Wellensem utvořila zhruba dvacetičlenná skupina – byli v ní lídři Astany Jakob Fuglsang a Luis Léon Sánchez, vedle nich se snažil třeba i Roman Kreuziger, který pracoval pro Estebana Chavese. Kdo naopak vpředu chyběl, byl Wout Poels, kterého ve velmi špatný okamžik postihl defekt.

Ve sjezdu z Cote de Charbonnieres se Démarovi a spol. podařilo své manko sjet, ovšem to už se dopředu vydali Sánchez spolu s dvojicí domácích cyklistů Jonathanem Hivertem a Rémym Di Gregoriem. Španělský jezdec byl papírovým favoritem, ovšem také musel táhnout tempo, když mu jeho kolegové z úniku nestřídali.

Je nám líto, video expirovalo.
Po třetí etapě Paříž - Nice se do žlutého oblékl Sánchez

Toho také využil Hivert, který se sto metrů před cílem vynořil zpoza Sánchezova kola a pohodlně zvítězil – španělský cyklista nenašel odpověď a dojel druhý, Di Gregorio se spokojil s třetí příčkou. Útěchou pro Sáncheze je však žlutý dres a vedení v celém závodě. Démare sice vyhrál sprint z hlavní skupiny, znamenalo to však pro něj jen čtvrté místo.

"Čekal jsem, že nás dojedou, ale Sanchez naštěstí tvořil tempo. Věděl jsem, že bude unavený v závěru. Já jsem po prvních dvou etapách nebyl moc spokojený, ale tohle je skvělé," hodnotil v cíli Hivert. Spokojený byl také lídr týmu Sky Poels, kterému se nakonec podařilo dostat zpět do hlavní skupiny po bok dalších favoritů závodu.

"Trošku jsme to takticky nezvládli, protože jsme si s Estebanem Chavesem nechali ujet skupinu se Sánchezem, který asi zítra v časovce pojede excelentně," uvedl Kreuziger. "Ale jinak máme závod rozjetý dobře. Simonovi (Yatesovi) se dnes nevedlo, což se může stát. Pořád tam ale máme do velkých hor Estebana a já tam můžu být jako záloha," poznamenal.

Cyklistický závod Paříž-Nice (WorldTour) - 3. etapa (210 km):

1. Hivert (Fr./Direct Energie) 5:22:49, 2. L. Sánchez (Šp./Astana), 3. Di Grégorio (Fr./Delko) oba -1, 4. Démare (Fr./FDJ), 5. Teunissen (Niz./Sunweb), 6. Greipel (Něm./Lotto-Soudal), ...27. Kreuziger (Mitchelton-Scott) všichni -38.

Průběžné pořadí: 1. L. Sánchez 13:21:56, 2. Démare -28, 3. G. Izagirre (Šp./Bahrajn-Merida) -35, 4. Alaphilippe (Fr./Quick-Step Floors) -38, 5. Teunissen, 6. Wellens (Belg./Lotto-Soudal), 7. Kreuziger všichni -41.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články