Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
World Athletics Continental Tour Gold 2024

Závod s hromadným startem ovládla Vosová, Sáblíková nedojela

Limburg – Pro titul mistryně světa si v závodě s hromadným startem dojela v Nizozemsku domácí cyklistka Marianne Vosová. K olympijskému zlatu a titulu z mistrovství světa v cyklokrosu tak nizozemská závodnice přidala další cennou trofej. Devátá z časovky Martina Sáblíková závod s hromadným startem nedokončila. Plány rychlobruslařské šampionky na přední umístění zhatil hromadný pád téměř celého pelotonu a závod v průběhu třetího kola vzdala. 

Vosová přidává na své konto další titul
zdroj: Isifa/EPA

"Koleno mě bolí, ale mám spíš strach trochu ze stehenního svalu, protože je hodně obražený. Ale já myslím, že to bude dobrý," řekla viditelně smutná Sáblíková. V pondělí si zřejmě naražené pravé koleno a sval nechá zkontrolovat od lékařů, aby se mohla co nejdříve vrátit k přípravě na rychlobruslařskou sezonu. "Tentokrát Martina nedojela, ale já jí těžko můžu něco vyčítat. Ona to nezavinila... Snažila se ještě rychle vstát a jet, ale to kolo bylo v takovém stavu, že se prostě dál jet nedalo," řekl k závodu posmutnělý trenér Sáblíkové Petr Novák.

Pětadvacetiletá rodačka z Hertogenbosche Vosová, jež letos získala i cyklokrosový světový titul, dokázala nejlépe zvládnout závěr závodu. V něm se před posledním stoupáním na Cauberg utrhla z pětičlenné vedoucí skupinky a druhou v cíli Rachel Neylanovou z Austrálie nakonec porazila o deset vteřin. Bronz si vyjela Italka Elisa Longová Borghiniová, jež zůstala o dalších osm vteřin zpět. Vosová, která skvěle jezdí také na dráze, se světového zlata ze silničního závodu dočkala po šesti letech.

V roce 2006 se radovala ze svého prvního titulu mistryně světa, ale na pěti následujících šampionátech byla ve všech případech druhá. "V posledním kole jsem si pomyslela: 'Tohle je moment, kdy se můžu stát světovou šampionkou.' Myslela jsem pouze na ten útok na Caubergu," prozradila Vosová. "Samozřejmě že to bolelo, ale bylo to už jen kilometr a půl do cíle, tak jsem zabojovala a snažila se vydržet," doplnila Vosová ke své taktice v závěru 129 kilometrů dlouhého závodu.

Po utnutí stříbrné šňůry a dobytí zlata před tisícovkami nizozemských fanoušků podél trati prý hodně toužila. "Poslední týdny jsem se soustředila pouze na tohle. Nepřemýšlela jsem o olympijském zlatu nebo jiných vítězstvích. Chtěla jsem pouze toto. Teprve nyní už se můžu začít poohlížet zpátky," pochvalovala si vynikající sezonu Vosová. Nejlepší Češkou - a nakonec i jedinou v cíli - byla Martina Růžičková na 42. pozici. Pavlína Šulcová rovněž vzdala.

Výsledky ženského závodu s hromadným startem:

1. Vosová (Niz.) 3:14:29, 2. Neylanová (Austr.) -10, 3. Longová Borghiniová (It.) -18, 4. Nebenová (USA) -33, 5. Van der Breggenová (Niz.) -55, 6. Rattová (It.) -3:40, 7. Villumsenová (N. Zél.), 8. Arndtová (Něm.), 9. Johanssonová (Švéd.), 10. Brzezná-Bentkowská (Pol.) všechny -4:37, ...42. Růžičková -4:58, Sáblíková, Šulcová (všechny ČR) obě nedokončily. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články