Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FORTUNA: NÁRODNÍ LIGA 2023/2024

Zaslouží si Froome naše peníze? Rozhodně ne, říká majitel jeho týmu

Poměrně ostrá slova volil majitel týmu Israel-Premier Tech Sylvan Adams, když byl tázán na hvězdu své stáje Chrise Frooma. Čtyřnásobný vítěz Tour de France na letošním závodě schází a Adams s jeho výkony není spokojený. Dodal nicméně, že pokud Froome bude chtít, může zbytek kariéry strávit v jeho týmu. Chris Froome bude na konci července hlavní hvězdou domácí Czech Tour.

Chris Froome na loňské Tour de France
zdroj: Reuters

Letos v květnu uplynulo pět let od posledního vítězství Chrise Frooma. Byl jím triumf na Giro d'Italia v roce 2018. O rok později Brit téměř fatálně spadl při prohlídce trasy na Critériu du Dauphiné. Po složitém návratu jeho výkony zdaleka nedosahují těch, které předváděl v době své největší slávy. Třetí místo v loňské etapě na Alpe d'Huez byly jen jejím slabým závanem.

Čtyřnásobný držitel žlutého dresu a vítěz sedmi francouzských etap se do pelotonu vrátil v dresu týmu Israel-Premier Tech. Letos se ale nevešel ani mezi osmičku pozvaných na Tour de France a majitel týmu Sylvan Adams se v aktuálním rozhovoru pro magazín Cycling Weekly vyjádřil na Froomovu adresu poměrně ostře.

Je nám líto, video expirovalo.
Téma SZ: Leopold König o letošní Czech Tour

"Jestli si zaslouží svůj plat (odhadovaný na několik milionů eur, pozn. red.)? Rozhodně ne. Jak bych mohl odpovědět jinak? Chrise jsme angažovali, aby byl lídrem našeho týmu na Tour de France. On tam teď ani není. Takže nemůžu říct, že by si ty peníze zasloužil," řekl Adams, jehož tým slavil vítězství v neděli, kdy Michael Woods triumfoval na Puy de Dome.

"On pro nás není nějaký PR symbol, my od něj čekáme, že nás povede na Tour," dodal. "Když jsme ho podepsali, byl v tom dvojnásobný risk: týkal se jeho zdraví i postupujícího věku. A se vším respektem k vážnosti jeho zranění, my jsme se vážně snažili mu zařídit nejlepší možnou péči. Chrisovy nynější výkony nemají s jeho zraněními nic společného. Myslím si, že to tím už neomlouvá ani on sám," řekl na adresu jednoho z nejlepších cyklistů historie.

"Bylo to od nás riziko, ale na druhou stranu jsme byli malý tým a najednou jsme podepisovali nejlepšího jezdce na Grand Tour své generace. Přes noc jsme měli ambice na pořadí na Tour. Ale nebylo to laciné PR. Sliboval jsem si od toho angažování někoho relevantního pro celkovou klasifikaci. A to se nestalo," dodal. 

Po takových slovech by se zdálo, že Froomův čas u Adamsova týmu je nevyhnutelně ukončen. Osmatřicetiletému Britovi skutečně končí po sezoně smlouva, Adams ale uvedl, že v kontraktu je možnost prodloužení až o dva roky. Zároveň říká, že pokud Froome skutečně bude chtít pokračovat, svůj závazek dodrží. 

"Pokud nemá výsledky ani na menších závodech, chce opravdu pokračovat jako běžný domestik? To je na Chrisovi. Má ale moje slovo: kariéru může skončit jako člen Israel-Premier Tech," slíbil kanadský podnikatel a majitel týmu. Froomovým nejbližším startem bude Czech Tour, která začíná 27. července. 

Zdroj
ČT sport, cyclingweekly.co.uk

Hlavní zprávy

Nejčtenější články