Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Začíná MS cyklistů, sledujte živě týmovou časovku

Florencie/Praha - Již potřinácté se uskuteční mistrovství světa silničních cyklistů v Itálii, vůbec poprvé to ale bude na území Toskánska - v malebné Florencii. V bojích o medaile na 86. šampionátu se představí i devatenáct českých jezdců. Úvodní disciplínu, týmovou časovku, sledujte dnes exkluzivně na webu od 15:00.

Týmová časovka
zdroj: ČTK/EFE autor: JAVIER LIZON

Závodní program odstartují týmové časovky mužů a žen, v nichž startují sestavy jednotlivých stájí. Poté přijdou na řadu individuální souboje s chronometrem a následně silniční závody s hromadným startem, přičemž ten nejočekávanější v mužské kategorii elite MS v neděli 29. září uzavře.

Zatímco do středeční časovky jednotlivců nasadí reprezentační trenér René Andrle pouze republikového šampiona Jana Bártu z týmu NetApp-Endura, do více než 272 kilometrů dlouhého závodu z města Lucca do Florencie může na konci příštího týdne počítat hned se sedmičkou jezdců.

I přes nedávné zdravotní potíže by neměla chybět česká jednička a pátý jezdec letošní Tour de France Roman Kreuziger, který kvůli nemoci nedávno odstoupil z Vuelty. Podobné je to s účastí Leopolda Königa, jenž právě na Vueltě zazářil celkovou devátou příčkou.

Skvělou sezonu má za sebou rovněž dvojnásobný mistr světa v cyklokrosu Zdeněk Štybar. I ten se na Vueltě po triumfu v sedmé etapě podobně jako Kreuziger trápil, ale Andrle se všemi počítá. "Naše sestava je rok co rok silnější. Kdybychom měli štěstí a závod by nám sedl, mohli bychom skončit do desátého místa, třeba i o něco lépe," řekl pro svazový web Andrle.

Nejtěžší závod v historii

Právě Kreuziger, König a Štybar jsou těmi, od nichž se očekává nejlepší výsledek. "Na posledních 50 nebo 70 kilometrech se rozhodneme, na koho se pojede. To už budeme mít dostatek informací. Kluci jsou profesionálové, ani jeden nemá problém tomu druhému pomoci," uvedl Andrle.

Na 16,6 km dlouhém okruhu se bude muset peloton poprat se dvěma náročnými stoupáními. Má jít dokonce o nejobtížnější silniční závod na MS v posledních deseti letech. "Okruh je hodně těžký, pro vrchaře, nebo pro výborné klasikáře. Je to závod typu Amstel Gold Race, který sedí Kreuzigerovi," přirovnal Andrle k nizozemské klasice, kterou Kreuziger letos vyhrál.

Roman Kreuziger
zdroj: AP

Hlavní závod slibuje velmi zajímavý boj, v němž si na zlato brousí zuby především domácí favorit Vincenzo Nibali, Španěl Joaquim Rodríguez a Brit Chris Froome, vítěz letošního 100. ročníku Tour de France. Titul obhajuje Belgičan Philippe Gilbert, který sice vyhrál etapu na Vueltě, ale jinak neprožívá příliš vydařený rok.

"Myslím, že má jen jednu kartu, na kterou může vsadit, ale to umí velice dobře," neodepisuje Gilberta dopředu další z favoritů, Švýcar Fabian Cancellara. "Španělé mohou být dobří, pokud pojedou týmově. A jsem si také jistý, že Nibali bude skvělý, protože na Vueltě se ukázal ve skvělé formě. Ale bude to mít velmi těžké, aby vyhrál," doplnil Cancellara.

Švýcar je coby čtyřnásobný mistr světa také v úzkém okruhu favoritů na zlato ve středeční časovce jednotlivců. "Pojedu, jak to jen půjde, a uvidíme, jak tvrdé to bude. Mými favority jsou (Bradley) Wiggins, (Tony) Martin a (Taylor) Phinney. Nevím, v jakém pořadí, ale myslím, že Angličan by mohl vyhrát," tipoval Cancellara úspěch olympijského vítěze časovky z Londýna Wigginse. Obhájcem je Němec Martin.

Program šampionátu 2013 ve Florencii:

Neděle 22. září: 10:00 časovka družstev - ženy (Pistoia - Florencie; 42,8 km), 14:00 časovka družstev - muži (Montecatini Terme - Florencie; 57,2 km)

Pondělí 23. září: 10:00 časovka jednotlivců - juniorky (Pistoia - Florencie; 16,3 km), 14:00 časovka jednotlivců - muži do 23 let (Florencie - Florencie; 43,5 km).

Úterý 24. září: 10:00 časovka jednotlivců - junioři (Florencie - Florencie; 22,5 km), 14:30 časovka jednotlivců - ženy (Florencie - Florencie; 22,5 km).

Středa 25. září: 13:15 časovka jednotlivců - muži (Montecatini Terme - Florencie; 57,9 km).

Pátek 27. září: 8:30 silniční závod - juniorky (Florencie - Florencie; 82,9 km), 13:00 silniční závod - muži do 23 let (Montecatini Terme - Florencie; 173,2 km).

Sobota 28. září: 8:30 silniční závod - junioři (Montecatini Terme - Florencie; 140 km), 14:15 silniční závod - ženy (Montecatini Terme - Florencie; 140 km).

Neděle 29. září: 10:00 silniční závod - muži (Lucca - Florencie; 272,3 km).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články