Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Začátkem v Mont-Saint-Michel se start závodu vrátí do Francie

Mont-Saint-Michel (Francie) - Po dvou ročnících, kdy Tour de France startovala mimo francouzské území, a dokonce poprvé po čtyřech, kdy nezačala v kontinentální Francii, se Grand Départ vrací ke své klasické podobě. Úvodní etapa měří 188 kilometrů, povede závodníky kolem pobřeží a ve svém finále na Utah Beach pravděpodobně nabídne hromadný finiš. Přímý přenos 1. etapy Tour de France sledujte od 12:15 exkluzivně na webu ČT sport, od 12:30 pak na ČT sport a webu.

Profil 1. etapy Tour de France 2016
zdroj: cyclingnews.com

Letošní edice závodu začíná na místě, které Tour naposledy navštívila před třemi roky - tehdy právě v ikonickém Mont-Saint-Michel v časovce Tony Martin těsně porazil Chrise Frooma, který nicméně o pár dní později slavil ještě větší úspěch, tedy svůj první triumf na Tour de France. Nyní zde závod začíná, a to nikoliv časovkou. Závodníky čeká prvních 188 kilometrů z celkových 3535.

Podle profilu trati a i vzhledem k tomu, že si sprinterské týmy nebudou chtít nechat ujít příležitost na zisk žlutého dresu - pro sprintery to bude soudě dle profilu příští etapy zřejmě jediná šance -, lze očekávat hromadný finiš v cíli. Ještě předtím se ale rozhodne o prvním držiteli puntíkatého vrchařského dresu. Jeho majitelem bude zřejmě ten ze členů úniku dne, kdo jako první překoná obě stoupání čtvrté kategorie Cote d'Avranches a Cote des falaises de Champeaux. Oba výstupy jsou situovány blízko po slavnostním startu (po 20 a po 39 kilometrech).

Po stoupáních bude na jezdce čekat ještě 150 rovinatých kilometrů, během nichž je nejvíce bude trápit od pobřeží vanoucí vítr. Právě tento faktor může přinést roztrhání pelotonu - abychom našli podobnou událost, nemusíme navíc ani chodit daleko. V loňském ročníku v druhé etapě ztratil Nairo Quintana minutu, která mu poté v celkovém hodnocení chyběla na Chrise Frooma. 

Pokud si ale týmy situaci uhlídají, měli by o vítězství soupeřit sprinteři a jezdci na celkové pořadí dojet v balíku za nimi. Finále bude vcelku přehledné se širokými ulicemi a nemělo by v něm dojít ke karambolům. Ukáže se zde, jak jsou na tom se svou formou finišmeni - úvodní etapy tradičně sedí Marcelu Kittelovi, kterého budou chtít prohnat jak Mark Cavendish či André Greipel, tak i domácí Bryan Coquard. Bez šance nejsou ani Peter Sagan, Alexander Kristoff.

*** Marcel Kittel** Mark Cavendish, André Greipel, Bryan Coquard* Peter Sagan, Alexander Kristoff, Dylan Groenewegen, Michael Matthews

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články