Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Za cyklisty s hlučným náramkem. Giro zvažuje, jak udržet diváky od sebe

Speciální náramky se možná letos na podzim stanou součástí Gira d'Italia. V cíli etap by toto opatření mohlo zabezpečit odstupy mezi diváky. Při překročení požadované vzdálenosti začne náramek vydávat zvuk. Jde o jedno z řady opatření, na nichž organizátoři pracují, aby mohli závod uspořádat.

Giro d'Italia 2019
zdroj: Twitter.com/giroditalia

Ředitel závodu Mauro Vegni má od představitelů státu podporu, neboť vláda vnímá šanci uspořádat Giro jako symbol zotavení země, která byla jednou z nejvýrazněji zasažených nemocí covid-19. Přesto zůstává Vegni velmi ostražitý a je zřejmé, že organizace tak velké akce bude vyžadovat mnoho omezení, aby bylo chráněno zdraví jezdců i široké veřejnosti.

"Věci se mohou změnit a vyvíjet se jakýmkoliv směrem, ale pokud bude vše dobře vypadat v červenci, uspořádáme Giro jako každý rok. Naopak v případě, že se situace začne zhoršovat, bude to znepokojivé. A Giro bude ohroženo, stejně jako bude ohroženo všechno ostatní," uvedl Vegni.

"Pracujeme na protokolu. Bude rozdělen do různých oblastí. Nemůžeme mít kontrolu nad silnicemi, po nichž se pojede. Tam budeme muset spoléhat na lidi a jejich chování. V cíli etap budou mít nejspíš lidé náramky, které začnou vydávat zvuk, když nebude dodržen sociální odstup, a zaznamenají, kdo přišel do kontaktu s kým. K zajištění odstupů bude zapotřebí výrazné investice," připustil Vegni.

Společnost RCS Sport, která Giro organizuje, pořádá i další velké závody. V srpnu jsou to například Strade Bianche, Milán-San Remo či Kolem Lombardie, v září pak Tirreno-Adriatico. Největší obavy ale přináší třítýdenní Giro. Podoba opatření se může lišit v závislosti na vývoji situace.

"Myslím, že budou důležitá data z poloviny července. Když se povede v jednotlivých regionech udržet nízká čísla případů koronaviru, bude se toho více uvolňovat. Lombardie je na tom špatně, ale nepočítaje jednodenní závody v srpnu, Giro tam zavítá až ke konci října," připomněl Vegni. Giro odstartuje 3. října patrně v hlavním městě Sicílie Palermu, neobvykle až jako druhý ze závodů Grand Tours v sezoně.

Úvodní etapou má být individuální časovka na 8,6 km, která byla původně plánována pro start v Budapešti před odložením závodu kvůli koronavirové krizi. Nová trasa letošního 103. ročníku slavného závodu by měla být oficiálně zveřejněna v nejbližších dnech.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články