Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Woodsovo vítězství. Bývalý mílař slavil na vrcholu Balcón de Bizkaia

Mike Woods býval skvělým mílařem, který dodnes drží kanadské juniorské rekordy na 1500 a 3000 metrů. Vleklé zranění ale jeho běžeckou kariéru ukončilo a Woods přeskočil na silniční kolo. Léta čekal na velký úspěch. Nyní se kanadský jezdec dočkal a vyhrál náročné stoupání na Balcón de Bizkaia. Za ním se bojovalo o červený dres. Simon Yates vedení udržel, z jeho náskoku ale několik vteřin ubral Alejandro Valverde.

Je nám líto, video expirovalo.
Mike Woods se dočkal na vrcholu Balcón de Bizkaia

Balcón de Bizkaia – málokteré stoupání na Vueltě vzbuzovalo takové obavy jako tato baskická stěna. Trvá sedm kilometrů za průměrného sklonu nad devíti procenty. Obzvlášť náročná je však druhá polovina stoupání, která se zvedá až nad jedenácti procenty, ovšem se svahy dvojnásobně prudkými. Navíc po betonu. Nic příjemného po náročném dni v sedle.

Zatímco se závodníci vrtěli na svých kolech a chystali se šplhat vzhůru, kolumbijský cyklista Egan Bernal, který závod sleduje kvůli v létě utrpěnému zranění jen z domova, poznamenal na Twitteru: "Tohle je nejtěžší stoupání, které jsem kdy jel." Pro mnohé závodníky z pelotonu i početného úniku to nebyly příznivé zprávy.

Mezi uprchlíky se rozhodovalo o etapovém vítězství. Hodně aktivní byl Mike Woods, který před lety býval kanadskou běžeckou nadějí, než se po zranění přeorientoval na cyklistiku. Předvedl několik nástupů a v husté mlze se nakonec objevil na vrcholu jako první před marně stíhajícím Dylanem Teunsem.

Jednatřicetiletý Kanaďan v cíli na vrcholu Balcón de Bizkaia říkal: "Mé ženě se před dvěma měsíci narodilo mrtvé dítě. Jeho jméno bylo Hunter. Myslel jsem na něj celou dobu, co jsem se šplhal nahoru. Hrozně jsem pro něj chtěl vyhrát a nakonec jsem to dokázal." 

Velmi dobře zvládli situaci závodníci Mitcheltonu-Scott. Australská stáj měla až do posledních kilometrů v čelní skupině Jacka Haiga a Adama Yatese, kteří se obětovali pro lídra závodu. Simon Yates nakonec sice ztratil osm vteřin na Alejandra Valverdeho, svůj červený dres ale drží i nadále. Naopak velkou ztrátu nabral Nairo Quintana.

Kolumbijec se od čelní skupiny odpojil ve chvíli, kdy začaly prudké rampy a vozovka se zvedala až nad dvacet procent. Quintanovy naděje na vítězství, ale i na pódium tím nabraly těžkou ránu. Yates vede, za ním je Valverde (+0:25) a Enric Mas (+1:22), následují Miguel Ángel López (+1:36), Steven Kruijswijk (+1:48) a až šestý je Quintana (+2:11).

Cyklistický etapový závod Vuelta - 17. etapa (Getxo - Balcón de Bizkaia, 157 km):

1. Woods (Kan./EF Drapac Cannondale) 4:09:48, 2. Teuns (Belg./BMC) -5, 3. De La Cruz (Šp./Sky) -10, 4. Majka (Pol./Bora-hansgrohe) -13, 5. Zakarin (Rus./Kaťuša-Alpecin) -38, 6. De Marchi (It./BMC) -44, 7. Ghebreigzabhier (Erit./Dimension Data) -48, 8. Herrada (Šp./Cofidis) -51, 9. Hindley (Austr./Sunweb) -55, 10. Nibali (It./Bahrajn-Merida) -1:48, ...72. Hirt (Astana) -13:26.

Průběžné pořadí: 1. S. Yates (Brit./Mitchelton-Scott) 69:05:34, 2. Valverde (Šp./Movistar) -25, 3. Mas (Šp./Quick-Step) -1:22, 4. López (Kol./Astana) -1:36, 5. Kruijswijk (Niz./LottoNL-Jumbo) -1:48, 6. Quintana (Kol./Movistar) -2:11, 7. I. Izagirre (Šp./Bahrajn-Merida) -4:09, 8. Urán (Kol./EF Drapac Cannondale) -4:36, 9. Pinot (Fr./Groupama-FDJ) -5:31, 10. Gallopin (Fr./AG2R La Mondiale) -6:05, ...80. Hirt -2:06:10. 

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články