Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Wiggins plánuje vyhrát Tour i Giro v jednom roce

Londýn – Smělé plány má do nadcházející sezony čerstvá britská Sportovní osobnost roku. Cyklista Bradley Wiggins nejenže plánuje obhajobu titulu na Tour de France, ale chce přidat i vítězství na dalším slavném etapovém závodě, Giro d'Italia. Posledním jezdcem, jemuž se takový double podařil, byl v roce 1998 Ital Marco Pantani. Jeho kariéru ovšem obestírala podezření z dopingu.

"Vždy jsem toužil po druhém vítězství na Tour," řekl Wiggins listu Guardian. "Jsem obhajující šampion. Chci se pokusit o vítězství na Giru a hned poté vyhrát i Tour de France. Lidé říkají, že vyhrát oba závody (v jednom roce) je nemožné, tak to pojďme zkusit," prohlásil odhodlaně rodák z belgického Gentu, který byl v prestižní anketě BBC zvolen britskou sportovní osobností roku.

Dvaatřicetiletého Wigginse, jenž prožil výjimečný rok a na vítězství na Tour navázal olympijským zlatem v časovce, nijak neodradil ani fakt, že naposledy se podobný kousek podařil už před více než 14 lety Pantanimu. Španělský velikán Miguel Indurain dokázal uspět na obou závodech dokonce dva roky po sobě - Giro i Tour si podmanil v letech 1992 a 1993.

Wiggins tentokrát nebude na Tour favoritem

Giro v příštím roce startuje 4. května a do cíle je potřeba během tří týdnů ujet přes 3 400 kilometrů. Útok na titul na Giru by mohl být i taktický manévr, jak omluvit případný Wigginsův neúspěch na Tour. Její jubilejní stý ročník odstartuje už 29. června a za hlavního favorita s ohledem na profil trati je již dopředu označován Wigginsův týmový kolega ze stáje Sky a letos druhý Chris Froome, jemuž by měly více sedět horské etapy.

Týmový šéf Dave Brailsford ovšem nevyloučil, že by se Wigginsovi mohlo podařit odvážné plány naplnit. "Jsem nadšený z toho, že má zase zpátky svůj apetit. Je hladový a chce to dokázat znovu," řekl Brailsford v neděli BBC poté, co byl vyhlášen trenérem roku. "Vyvstává nám tím příjemný problém, ale budeme ho řešit teprve tehdy, až přijde správný čas. Chris se soustředí na Tour a pokud Bradley pojede Giro, uvidíme, jak se s tím popere. Podle toho se zařídíme, co nám řeknou nohy," dodal Brailsford.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články