Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ACF Fiorentina - FC Viktoria Plzeň

Westra se přiznal k dopingu: Bylo mi jasné, že jen tvrdým tréninkem vítězství nedosáhnu

Bývalý dvojnásobný nizozemský šampion v časovce Lieuwe Westra se rok po skončení cyklistické kariéry přiznal k dopingu. Někdejší člen elitní stáje Astana, který v roce 2014 pomohl italské hvězdě Vincenzu Nibalimu k triumfu na Tour de France, napsal ve své autobiografii, že zneužíval takzvané terapeutické výjimky.

Lieuwe Westra se raduje z vítězství
zdroj: AP autor: SJOERUP THOMAS

Pětatřicetiletý Westra uvedl, že pravidelně užíval kortizon. Předstíral například zranění kolena, aby dostal látku na předpis. "Trvalo to roky, než se koleno dalo do pořádku," konstatoval v knize s názvem "Zvíře".

"Píchal jsem si to do těla, abych jezdil rychleji, vyhrával ceny a vysloužil si obdiv. Už v mé první profesionální sezoně mi bylo jasné, že jen tvrdým tréninkem žádných vítězství nedosáhnu," připustil Westra. Závodil v letech 2006 až 2016.

K jeho úspěchům patří vítězství v menších etapových závodech Kolem Dánska a Tři dny De Panne v Belgii. Pětkrát startoval na Tour de France a dvakrát na Vueltě.

Westra je už druhým bývalým nizozemským cyklistou, jenž se v během tohoto týdne přiznal k dopingu. V nizozemském tisku učinil doznání před pár dny i Karsten Kroon. Ten v roce 2002 vyhrál etapu na Tour de France. "Lituji toho. Byl jsem profíkem v komplikovaných časech a mám ohromný respekt ke kolegům, kteří tomu pokušení odolali," uvedl dvaačtyřicetiletý Kroon. V letech 1998 až 2014 závodil za přední tým Rabobank, Saxo Bank a BMC.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články