Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Český pohár Skupiny ČEZ Veltrusy

Vueltu rozjeli nejrychleji jezdci Jumba a vyhráli týmovou časovku v Utrechtu

Španělská La Vuelta započala první týmovou časovkou na Grand Tour od roku 2019. Technických dvacet tři kilometrů ulicemi nizozemského Utrechtu zvládl nejlépe tým obhájce titulu Primože Rogliče. Jumbo-Visma porazilo druhý INEOS o třináct vteřin a do červeného se pro druhou etapu oblékne veterán Robert Gesink.

Závodníci Jumba před cílem týmové časovky
zdroj: ČTK/AP autor: Peter Dejong

Vuelta odstartovala počtvrté v historii v zahraničí a Nizozemsko závod přivítalo mrholením a dvaceti třemi kilometry týmové časovky. Specifická disciplína se na grandtourových akcích objevuje v posledních letech sporadicky, protože může některým cyklistům nabídnout až příliš velkou výhodu hned zkraje závodu. Naposledy se na skoro poloviční trati jela právě na Vueltě v roce 2019 a z výhry se radovala Astana.

První výkon hodný poměření nastolila osmička Groupama-FDJ, kterou pak o sedm sekund překonal silný kádr BikeExchange-Jayco se špičkovými časovkáři Lawsonem Craddockem a Lukem Durbridgem. Na čele se udrželi do samého závěru, jejich čas neodolal až jízdě INEOS Grenadiers, tým s grandtourovými vítězi Richardem Carapazem a Taem Hartem se ale nakonec musel spokojit se stříbrem.

Jumbo-Visma se na misi jménem "čtvrtý titul Primože Rogliče" vydalo kvapíkem a už na prvním mezičase výběr i s Rohanem Dennisem vedl o 14 sekund. Do cíle přijeli cyklisté ve žlutém s náskokem třinácti vteřin. Třetí místo nakonec ještě sebral Quick Step-Alpha Vinyl.

Stejně jako vloni i předloni tak Roglič vyhrál úvodní etapu španělské Grand Tour. Do oblíbeného červeného dresu ale zatím Slovinec nepůjde, jako první protnul pásku domácí Robert Gesink.

"Nemůžu tomu úplně uvěřit. Mám radost, že jsem v červeném, je to jeden z vrcholů mé kariéry. Věděl jsem, že máme dobrou šanci na výhru, máme spoustu velmi silných závodníků. Mým cílem bylo držet se Primože a ostatních. Myslím, že to bylo od týmu hezké gesto, že jsem mohl projet cílem jako první," radoval se šestatřicetiletý Gesink.

"On si to zaslouží ze všech nejvíc, jsem strašně rád, že s ním můžu tak dlouho jezdit. Začínal jsem s ním v týmu, hodně mě toho naučil a je fajn, že jsme dnes vyhráli jako domácí tým s domácím jezdcem," řekl dvaatřicetiletý Roglič o svém o čtyři roky starším kolegovi.

Účast Slovince byla po Tour více než nejistá, trénovat začal teprve před dvěma týdny. "Jsem v takovém stavu, že to dnes stačilo na vítězství. Mám z toho velkou radost, kluci odvedli skvělou práci. Zbývá ještě dvacet dnů," řekl Roglič.

Velmi solidní jízdu předvedl tým s debutantem Vojtěchem Řepou. Jinak španělský výběr stáje Equipo Kern Pharma protnul cílovou pásku na pátém místě, nakonec obsadil 14. příčku. Další český závodník Jan Hirt dojel s Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux na 19. místě.

Cyklistický etapový závod Vuelta - 1. etapa (týmová časovka 23,2 km v Utrechtu):

1. Jumbo-Visma 24:40, 2. Ineos Grenadiers -13, 3. Quick-Step Alpha Vinyl -14, 4. BikeExchange-Jayco -31, 5. SAE Team Emirates -33, 6. Groupama-FDJ -38, 7. Bora-hansgrohe -41, 8. Bahrajn Victorious, 9. Trek-Segafredo oba -42, 10. Movistar -43.

Průběžné pořadí: 1. Gesink (Niz./Jumbo-Visma) 24:40, 2. Roglič (Slovin./Jumbo-Visma), 3. Harper (Austr./Jumbo-Visma), 4. Kuss (USA/Jumbo-Visma), 5. Dennis (Austr./Jumbo-Visma), 6. Affini (It./Jumbo-Visma), 7. Oomen, 8. Teunissen (oba Niz./Jumbo-Visma) všichni stejný čas, 9. Hayter (Brit./Ineos Grenadiers), 10. Carapaz (Ekv./Ineos Grenadiers) oba -13, ...110. Řepa (ČR/Kern Pharma) -1:12, 127. Hirt (ČR/Intermarché-Wanty-Gobert) -1:25.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články