Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Vuelta má domácího lídra, do červeného jde Herrada

Domácí Španěl Jesús Herrada je po 12. etapě překvapivě novým lídrem Vuelty. Jezdec týmu Cofidis byl jedním z 18 uprchlíků, které peloton nechal s velkým náskokem dojet až do cíle. Etapový triumf vybojoval Francouz Alexandre Geniez a Herrada, byť přijel až šestnáctý se ztrátou dvě a půl minuty, vysvlékl z červeného trikotu Simona Yatese. Ten na nového lídra ztrácí vcelku nezanedbatelných 3:22 minuty.

Jesús Herrada
zdroj: ČTK/ZUMA

Peloton nereagoval na skupinu v čele a do cíle na nejsevernějším místě Španělska Kapu Estaca de Bares dorazil až o více než jedenáct minut po ní. Dosavadní britský lídr závodu Simon Yates a jeho kolegové z týmu Mitchelton-Scott nechali uprchlíkům až příliš velký náskok a Yates po třech dnech pozici v čele opustil. Herrada přitom dopoledne odstartoval s mankem téměř šesti minut na Yatese.

"Rozhodli jsme se, že dnes nebudeme nikoho nahánět. Jeli jsme tak, abychom drželi kloudný odstup. Závod zase začne doopravdy zítra. Cítím se dobře," řekl Yates. Hlavní rivalové na celkové pořadí Alejandro Valverde či Nairo Quintana jsou nadále těsně za ním.

Radost vítěze etapy Genieze zkazil incident těsně za cílem, který postihl i druhého Nizozemce Dylana van Baarleho. Nepozorný organizátor totiž v úzkém prostoru zavinil jejich pád a oba cyklisté se očividně potloukli. Jediný český účastník a debutant na Vueltě Jan Hirt dorazil ve skupince se ztrátou 16 minut na 112. místě.

Je nám líto, video expirovalo.
Na Vueltě se po 12. etapě měnil lídr

Peloton nyní čekají tři náročné horské etapy a očekává se, že v nich Herrada o červený trikot zase přijde. "Mít červený dres je splněný sen, užívám si to. V pátek to asi skončí," řekl nový lídr. Pak bude následovat volný den a potom časovka. Páteční 13. etapa skončí po 175 km na vrcholu La Camperona.

Výsledky cyklistické Vuelty

1. Geniez (Fr./AG2R La Mondiale) 4:22:59, 2. Van Baarle (Niz./Sky), 3. Padun (Ukr./Bahrajn-Merida), 4. Teuns (Belg./BMC) všichni stejný čas, 5. Campenaerts (Belg./Lotto-Soudal) -2, 6. Formolo (It./Bora-hansgrohe) -5, 7. Brambilla (It./Trek-Segafredo) -24, 8. Devenyns (Belg./Quick-Step) -48, 9. De Gendt (Belg./Lotto-Soudal) -2:27, 10. Conti (It./SAE Team Emirates) -2:29, ...112. Hirt (ČR/Astana) -16:09.

Průběžné pořadí: 1. Jesús Herrada (Šp./Cofidis) 50:28:56, 2. S. Yates (Brit./Mitchelton-Scott) -3:22, 3. Valverde (Šp./Movistar) -3:23, 4. Quintana (Kol./Movistar) -3:36, 5. I. Izagirre (Šp./Bahrajn-Merida) -3:39, 6. Gallopin (Fr./AG2R La Mondiale), 7. Buchmann (Něm./Bora-hansgrohe) oba -3:46, 8. López (Kol./Astana) -3:49, 9. Urán (Kol./EF Drapac) -3:54, 10. Kruijswijk (Niz./LottoNL-Jumbo) -4:05, ...93. Hirt -1:15:24.


Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články