Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Vuelta jde na start. Letos zkrácená, obzvlášť horská a s nejistou budoucností

Poslední Grand Tour sezony je tu. Španělská Vuelta slibuje velmi horský program, už v šesté etapě se například pojede na Tourmalet. Organizátoři závod zkrátili na osmnáct dnů, zda se ale v nejisté situaci skutečně dojede až do Madridu, zdaleka jisté není. Startovnímu poli vévodí Primož Roglič, Chris Froome s Richardem Carapazem či domácí veterán Alejandro Valverde. Jedou také dva čeští cyklisté, Zdeněk Štybar a Jan Hirt.

Vuelta 2019
zdroj: ČTK/AP autor: Alvaro Barrientos

Giro d'Italia vstupuje do třetího týdne, Vuelta a Espaňa začíná. Specifický letošní cyklistický kalendář si pro fanoušky připravil řadu netradičních křížení. Španělský závod bude letos vrcholit více než o měsíc a půl později, než je obvyklé. A to všechno v případě, že peloton do Madridu skutečně dojede, což zdaleka jisté není.

Třetí Grand Tour sezony bude v mnohém podobná těm předchozím: závodníci neopustí týmové bubliny, horské finiše budou bez diváků, peloton podstoupí řadu testů na koronavirus. Pořádající ASO zvládlo Tour de France bez zásadních zaškobrtnutí, nyní je na Vueltě čeká druhé kolo. Situace, v níž se aktuálně nachází Španělsko, je ale podstatně horší než letní Francie.

Je nám líto, video expirovalo.
Na startu zkrácené Vuelty budou i Štybar s Hirtem

Organizátor musel také přistoupit ke změnám trasy závodu. Vyškrtnuty byly tři etapy v Nizozemsku, kde se mimochodem nemohl uskutečnit ani Amstel Gold Race. Dvě etapy, které byly naplánovány v Portugalsku, se nakonec vrátily na španělskou půdu. Jediný výlet Vuelty za hranice bude v šesté etapě, která vyvrcholí na francouzském Tourmaletu. Vuelta také bude mít jen osmnáct dnů namísto obvyklých jednadvaceti.

Už spojení šestá etapa a Tourmalet ale naznačuje, že alespoň něco se na Vueltě nemění. Závod znovu nebude na nic čekat a nabídne horskou bitvu hned od začátku. Vuelta má pověst Grand Tour, která má hory v lásce nejvíce, a i ročník 2020 to potvrzuje. Někteří dokonce mluví o tom, že start letošního závodu bude vůbec nejnáročnější od druhé světové války.

Dva kopcovité dny a tři horské, k tomu zmíněný Tourmalet, finiše na kopcích: to všechno nabídne hned úvodní týden závodu. Další program nabídne Anglirú a závěrečný výšlap na Covatillu, dohromady bude celkem osm vrcholových finišů. Kdo chce vyhrát Vueltu, musí jako obvykle být nejlepším vrchařem.

Primož Roglič spolu se svým týmem po vítězství na Vueltě 2019
zdroj: ČTK/AP autor: Manu Fernandez

Roglič se vrací, soupeřů bude mít mnoho

O letošním Giro d'Italia se občas soudí, že startovní pole není příliš silné (i když například Vincenzo Nibali nesouhlasí a výkon stáje Sunweb na Piancavallu dokonce přirovnal k Teamu Sky v jeho nejlepších dobách). O Vueltě to ale zřejmě nikdo neřekne. Ve startovce najdeme mnoho zvučných jmen včetně tří vítězů z minulých let.

Loňským králem Vuelty byl Primož Roglič, který letos na Tour de France neslavně padl v souboji s mladším krajanem Tadejem Pogačarem. Slovinec přijíždí s nejsilnějším týmem (Tom Dumoulin, Sepp Kuss, George Bennett) a zároveň je posilněn nedávným triumfem na Lutych-Bastogne-Lutych.

U Chrise Frooma půjde o velkou neznámou. Zranění na loňském Critériu du Dauphiné bylo velmi vážné a Brit se dosud nedokázal vrátit ani zdaleka na úroveň, kde před svým pádem byl. Ineos Grenadiers z Frooma, který jede poslední závod v týmovém dresu, udělali spolulídra vedle Richarda Carapaze. Právě Ekvádorec může být tou reálnou hlavní kartou.

Třetím vítězem Vuelty z minulosti je Alejandro Valverde, který loni svým výkonem překvapil zřejmě všechny (byť ne sebe) a skončil druhý. Ve čtyřiceti je znovu na startu, a to po boku Enrica Mase a Marca Solera, kteří budou mít také své vlastní cíle. Pro Movistar jde o domácí a hlavní Grand Tour sezony a jejich dresy budou znovu vidět.

Richard Carapaz
zdroj: ČTK/AP autor: Christophe Ena

Ve startovním poli jsou i mnozí další vrchaři. Přijíždí Thibaut Pinot, který má za sebou další kolaps na Tour de France. Na španělské půdě nebude pod takovým tlakem, což je také to, co francouzského závodníka v minulosti tolik sráželo. K ruce bude mít svého mladšího pomocníka Davida Gaudua.

Vueltu pojede také vítěz letošního Dauphiné i jedné z etap Tour, kolumbijský vrchař Daniel Martínez. Chybět nebude ani další z Francouzů, jedenáctý muž letošní Staré dámy Guillaume Martin z Cofidisu, ani irský matador Dan Martin. Zapomenout bychom neměli ani na Wouta Poelse, dlouholetého superdomestika Teamu Sky a nynějšího lídra Bahrajn-Merida.

Na startu budou také dva zástupci české cyklistiky. Zdeněk Štybar přijíždí a v nohách má víkendový závod Kolem Flander. Ve Štybarově případě jde o útok na etapy a podporu Sama Bennetta v nemnoha sprinterských finiších, které letošní Vuelta slibuje. Jan Hirt by měl také útočit na některou z etap, ovšem na rozdíl od Štybara bude vyhledávat horské příležitosti.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články