Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Vuelta bude bez Contadora, zato se čtyřmi Čechy

Vilanova de Arousa - Hned s kvartetem českých jezdců odstartuje 68. ročník cyklistické Vuelty. Pozornost bude upřena především na pátého muže letošní Tour de France Romana Kreuzigera ze stáje Saxo-Tinkoff a také Zdeňka Štybara (Omega Pharma-Quick Step), jenž dokázal v minulém týdnu vyhrát etapový podnik Eneco Tour. Kromě nich budou v pelotonu rovněž Jan Bárta s Leopoldem Königem z týmu NetApp-Endura. Scházet naopak bude domácí obhájce loňského prvenství a Kreuzigrův stájový kolega Alberto Contador. Souhrnné zpravodajství z Vuelty sledujte denně v dopoledních a večerních hodinách na ČT sport.

Peloton na Vueltě
zdroj: Isifa/EPA

Kreuzigrovým maximem na závodě kolem Španělska je 21. místo z roku 2007. Štybar okusil Vueltu již před rokem jakožto svůj vůbec první závod Grand Tour. Dokončil ji na 76. příčce. Bártu s Königem čeká premiéra. Ambice celé čtveřice budou zřejmě velmi podobné a budou se týkat především etapových vavřínů než útoku na čelní příčky celkového pořadí, přestože Kreuziger i König jsou v pozici přirozených lídrů týmu.

"Tu roli beru, ale uvidíme po časovce družstev a prvních dvou etapách, jak se kdo bude cítit; jestli tam budu já, nebo někdo jiný," řekl začátkem týdne Kreuziger. Podle něj by měl dostat prostor Nicholas Roche, další ze sportovním ředitelem týmu Tristanem Hoffmanem jmenované čtveřice, která se má o umístění v celkovém pořadí podle týmových plánů poprat.

Roman Kreuziger
zdroj: ČTK/BELGA autor: DIRK WAEM

"Na celkové pořadí nebudu pomýšlet, ale pokusím se tam ukázat to nejlepší, co ve mně je. Rád bych se pokusil o etapové vítězství a co nejvíc pomohl týmu," uvedl Štybar. A v podobném duchu jde do závodu i německá stáj zaměstnávající Bártu s Königem. Na peloton čeká 21 etap, z nichž se jich celkem 13 bude odehrávat v horách. I to je důvod, proč bude scházet Štybarův stájový kolega František Raboň.

Během více než 3 300 kilometrů zavítají cyklisté krátce do Andorry a Francie, k dispozici budou mít během tří týdnů závodu dva volné dny. Nového vítěze pozná Vuelta v neděli 15. září. Kdo jím však bude, těžko dopředu předvídat. Závod nemá jednoznačného favorita. Kromě Contadora chybí v seznamu přihlášených rovněž první dva muži z letošní Tour de France Christopher Froome a Nairo Quintana.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články