Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Vuelta 2016: Honba za Froomem a zachraňování zpackaných sezon

Balneario Laias (Španělsko) – Jako by úplně zapadla. V domýšlivém povyku, který způsobují olympijské hry v Riu, každá další sportovní akce jen nesměle tleská do rytmu, případně raději nasazuje sluchátka do uší. Je to škoda, neboť na španělské Vueltě letos startují nejlepší závodníci současnosti, jejichž místo na slunci si chtějí přivlastnit mladí nastupující jezdci. Kdo tedy během následujících tří týdnů pojede o rudý dres?

Chris Froome (31, Velká Británie, Team Sky)

****

Nejlepší výsledek: Tour de France (1., 2013, 2015, 2016)
Nejlepší výsledek na Vueltě: 2. (2011, 2014)
Nejlepší letošní výsledek: Tour de France (1.), OH – časovka (3.)

Poté, co byla Vuelta přesunuta z jarního na podzimní termín, se ji ještě nikomu nepodařilo vyhrát společně s Tour de France. Chris Froome se o tento úspěch pokouší podruhé v kariéře – loni přitom neskončila jeho snaha dále než u zlomeniny nohy. Lídr světové silniční cyklistiky má nyní nakročeno k tím většímu úspěchu, neboť díky olympijským hrám, kde dosáhl bronzu v časovkářském závodě, může k dvěma triumfům na Grand Tour přidat i olympijskou medaili. 

Vítězstvím, k němuž má na startu závodu papírově blíže než kdokoliv z konkurentů, by se zapsal do historie ještě o něco tlustším písmem, než jak v ní již několik let zapsán je. Co mu může zkazit plány? Možná ještě větší hrozbou než konkurence je pro trojnásobného šampiona Tour únava a nedostatek přípravy – silniční závod a časovka se totiž v olympijském Riu jely před deseti dny, respektive týdnem. Zatímco na Tour mohl Froome metodicky směřovat svou přípravu, aby poté svou pozornost směřoval k Riu, na Vueltu mu už takříkajíc nezbyl čas. Všichni jsou zvědaví, jestli budou jeho výkony ve Španělsku podobně suverénní jako před měsícem ve Francii.

Nairo Quintana (26, Kolumbie, Movistar)

****

Nejlepší výsledek: Giro d'Italia (1., 2014)
Nejlepší výsledek na Vueltě: 4. (2015)
Nejlepší letošní výsledek: Tour de France (3.)

Jedním z největších překvapení letošní Tour de France byly nepřesvědčivé, a to až zarážlivě nepřesvědčivé, výkony Naira Quintany. Kolumbijský závodník totiž odjel famózní jaro – patrně nejlepší v celé své kariéře – a všechno směřoval k vrcholu sezony. Třetí místo a zároveň třetí pódium ve stejném počtu startů ale paradoxně vyznělo jako krok zpátky. Quintana znovu nedokázal porazit Frooma a vypadá to, že jeho před několika lety fanfárami provázaný vstup do nejvyšší ligy světové cyklistiky možná byl přehnaný.

Movistar Quintanovi jako už tradičně dává druhou šanci na Vueltě, kam posílá špičkový tým s Alejandrem Valverdem, Dani Morrenem či José Herradou. Quintanovi bude hrát do karet množství horských finišů, co naopak může způsobit problémy – pokud tedy nebude rozhodnuto už dávno předtím –, je sedmatřicetikilometrová časovka na závěr celého závodu, která je takřka kompletně rovinatá, což není pro Kolumbijce vůbec ideální. Pódium je jistě v jeho moci, nic ale nenasvědčuje tomu, že by měl Froomovi působit nepřekonatelné potíže.

Alberto Contador (33, Španělsko, Tinkoff)

****

Nejlepší výsledek: Tour de France (1., 2007, 2009)
Nejlepší výsledek na Vueltě: 1. (2008, 2012, 2014)
Nejlepší letošní výsledek: Kolem Baskicka (1.)

Když v loňském roce Alberto Contador oznámil své rozhodnutí opustit na konci sezony 2016 profesionální peloton, mělo se za to, že svou kariéru pravděpodobně zakončí doma na Vueltě. Ta se tak měla stát rozlučkou legendárního závodníka a španělské ikony. Vše je nyní jinak a Contador spíš než plány o tom, co po kariéře, řeší své další angažmá (už dlouho se mluví o stáji Trek-Segafredo). Na Vueltu jede s tím, že zde musí uhájit přinejmenším pódiové umístění – jinak by totiž jeho sezona byla spíš jednou velkou přehlídkou zklamání.

Neuspěl totiž na Tour – primárně vinou zranění, sekundárně i díky rozkolům v týmům a pochybné práci Romana Kreuzigera – a jeho nejlepším letošním výsledkem je zřejmě vítězství kdysi na jaře v Baskicku. Contador se po odstoupení během deváté etapy Tour vrátil do pelotonu před třemi týdny na závodech v domácím Španělsku. V San Sebastianu mu ještě na nejlepší leccos scházelo, v etapovém Burgosu už ale mohl slavit celkový triumf (nicméně se vším respektem vůči Benu Hermansovi a Sergiu Pardillovi, konkurence nebyla nikde poblíž úrovně, se kterou se bude Contador potýkat na Vueltě). Třiatřicetiletý Španěl si vždycky největší tlak způsoboval sám sobě – na startu Vuelty se ho nahromadilo nejvíce od Contadorova podprůměrného představení na Tour 2013.

Esteban Chaves (26, Kolumbie, Orica-BikeExchange)

***

Nejlepší výsledek: Giro d'Italia (2., 2016)
Nejlepší výsledek na Vueltě: 5. (2015)
Nejlepší letošní výsledek: Giro d'Italia (2.)

Čerstvý a plný ambicí vstupuje do závodu Esteban Chaves. Vrstevník Naira Quintany za poslední rok výrazně vystoupil z jeho stínu – jeho poslední dva starty na Grand Tours přinesly páté místo z loňské Vuelty a druhou příčku z letošního Giro d'Italia. V Itálii to byl fantastický souboj, v němž tahali za různé konce stejného provazu Chaves, Steven Kruijswijk a Vincenzo Nibali. Nejlépe ze všeho nakonec vyšel ten nejzkušenější ze zmíněných jezdců, pro Chavese ovšem Giro znamenalo vstup mezi nejschopnější jezdce současnosti.

Na Vueltě to chce potvrdit a z jeho týmu Orica-BikeExchange zní, že nic menšího než pódium si ze Španělska odvézt nechtějí. Australská stáj se namlsala letošními úspěchy (po Chavesovi dosáhl čtvrtého příčka na Tour de France Adam Yates) a na pomoc svému lídrovi povolala Seana Yatese či Simona Gerranse. Výhodou bude pro Kolumbijce jistě jeho odpočatost, neboť od květnového Gira nastoupil jen v olympijském silničním závodě.

Miguel Ángel López (22, Kolumbie, Astana)

***

Nejlepší výsledek: Kolem Švýcarska (1., 2016)
Nejlepší výsledek na Vueltě: –
Nejlepší letošní výsledek: Kolem Švýcarska (1.)

V přehledu pětice největších favoritů dostává před Stevena Kruijswijkem (čtvrtým mužem letošního Gira, který ovšem v posledních závodech závažně propadl a nejde do závodu v ideální kondici) přednost teprve dvaadvacetiletý závodník, který navíc debutuje na třítýdenním závodě. Miguel Ángel López pravděpodobně nedosáhne na pódium a úspěchem by pro něho bylo zřejmě i umístění mezi deseti nejlepšími.

Přesto – López letos ovládl atraktivní etapák Kolem Švýcarska, což je na jezdce, který jede teprve svou druhou sezonu mezi profesionály, pozoruhodný výsledek. Na Vueltě bude sdílet post lídra Astany spolu s více než o dekádu starším Michelem Scarponim, očekává se však, že pokud neztratí čas v prvním týdnu, pojede tým spíš na něj. Hlavní otazníky? Neprozkoumaná délka závodu a pak také dlouhá rovinatá časovka. Oboje jsou věci, které si López ještě neměl šanci vyzkoušet.

Zdroj
ČT sport, Cycling News, cyclingquotes.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články