Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Vrchařům se v závěru utrhl Poels, Contadorův náskok šel mírně dolů

Arrate (Španělsko) - Ve čtvrté etapě došlo k očekávanému souboji Alberta Contadora (Tinkoff-Saxo) s Alejandrem Valverdem (Movistar), nerozhodovalo se v něm však o etapové vítězství. To totiž poté, co v závěrečném stoupání na Alto de Usartza ostatním odskočil, bere nizozemský jezdec Wout Poels ze stáje Omega Pharma-Quick Step. Až za ním s dvouvteřinovým mankem cíl proťali druhý Valverde a třetí Samuel Sánchez (BMC). V celkovém pořadí mírně klesl Contadorův náskok: o dvě vteřiny na nynější 12 sekund. Roman Kreuziger dokončil etapu jako 29. a celkově vypadl z elitní desítky.

Wout Poels v závodě Kolem Baskicka
zdroj: ČTK/EFE autor: Juan Herrero

Rozhodovalo se v posledním kopci, na jehož úpatí se nejprve od hlavního pole odpoutal mladý Angličan Simon Yates. Ten na čele vydržel ještě několik málo kilometrů, avšak hlavní vrchařská esa ho postupně dostihla. Poté už přišel čas Contadorových ataků, které byly nejméně tři - vždy se však za jeho zády jako stín zjevil Valverde a svého soupeře v boji o celkovou klasifikaci si od těla nepustil. Po skončení Valverde prohlásil, že byl v závěrečném stoupání možná až moc konzervativní a měl raději než jen trpělivě reagovat na Contadorovy ataky i sám útočit. "Mohl jsem to zkusit, ale nevěděl jsem, jak zareaguje - Contador je v současnosti opravdu silný," řekl Španěl.

Objevil se tak prostor pro ostatní: 3,5 kilometru před cílem zaútočil Slovinec Simon Spilak, kterého se chytli další tři jezdci. Jeden z nich, Wout Poels, se poté přes soupeře přehnal a vydal se na krátkou sólojízdu. Jako první překonal vrchařskou prémie první kategorie na vrcholu Alto de Usartza, po níž ho čekal už jen mírný sestup.

Alberto Contador v závodě Kolem Baskicka
zdroj: ČTK/EFE autor: Juan Herrero

Chvíli se ještě rozhodovalo, zda šestadvacetiletého Poelse dostihne skupina pronásledovatelů a náskok se skutečně povážlivě smrskával, nakonec to však o dvě vteřiny jezdci stáje OPQS vyšlo. Jeho vítězství bylo nečekané, přeci jen od pomocníka jeho typu se především čeká, že bude pomáhat lídru svého týmu Michalu Kwiatkowskému. Jeho útok na celkovou klasifikaci však šel dnes trochu stranou a polský jezdec aktivně pomáhal svému kolegovi k etapovému vítězství. 

Poelsovo vítězství přišlo dva roky poté, co se hrozivým způsobem zranil na Tour de France - tehdy nizozemský cyklista málem přišel o ledvinu a s jeho závoděním to do budoucna vypadalo všelijak. Tuto zimu si ho však přetáhla OPQS a důvěře své nové stáje dostál vítězstvím na Kolem Baskicka.

  • "Jsem ohromně šťastný, je to zcela jistě nejdůležitější vítězství mé kariéry. Po pádech, které jsem před pár lety měl na Tour, jsem byl schopný se vrátit zpátky a za to jsem hrozně rád. Nyní uvidíme, co zítra - je to další těžká etapa a bude záležet na tom, jak moc si do té doby odpočineme," řekl Poels po konci etapy.

Roman Kreuziger v závěrečném výjezdu pomáhal Albertu Contadorovi, několik stovek metrů i vedl první skupinu, poté však už tempu okolních cyklistů nestačil. Devětadvacáté místo v etapě ho nakonec srazilo z první desítky pořadí, nyní mu patří 22. příčka se ztrátou dvou a půl minuty.

Cyklistický závod Kolem Baskicka (WorldTour) - 4. etapa (151 km): 1. Poels (Niz./Omega Pharma-Quick-Step) 3:39:29, 2. Valverde (Šp./Movistar), 3. S. Sánchez (Šp./BMC) oba -2, 4. Slagter (Niz./Garmin), 5. Mollema, 6. Trofimov (Rus./Kaťuša) všichni -3, ...29. Kreuziger (Tinkoff-Saxo) -1:43.

Průběžné pořadí: 1. Contador (Šp./Tinkoff-Saxo) 16:33:35, 2. Valverde (Šp./Movistar) -12, 3. Cunego (It./Lampre), 4. Evans (Austr./BMC), 5. Péraud (Fr./AG2R) všichni -36, 6. Trofimov všichni -36, ...22. Kreuziger -2:34.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články