Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Vítězství pro německé barvy. Ackermann v závěru 2. etapy zarmoutil domácí hvězdu Vivianiho

Po úvodní časovce má za sebou peloton italského Gira i první sprinterskou etapu. Nejrychlejší nohy našel ve finiši ve Fucecchio německý spurter Pascal Ackermann, který předčil Eliu Vivianiho a Caleba Ewana. Růžový dres drží Primož Roglič.

Pascal Ackermann
zdroj: Twitter.com/giroditalia

Primož Roglič se v úvodní časovce stal jasným lídrem letošního Gira. Důvod k oslavě, na druhé straně ale i spousta povinností: mediálních, ceremoniálních i těch na trase následujících etap. Závodník v růžovém dresu se během druhého dne držel v popředí pelotonu a musel zůstat pozorný, aby se vyhnul nepříjemnostem.

Situaci zhoršovalo deštivé a chladné počasí, které cyklisty provázelo po celý den. Peloton nechal odjet osmičlennou skupinu, v níž nechyběl oblíbenec domácích fanoušků a zároveň první držitel modrého vrchařského dresu, Giulio Ciccone z Trek-Segafredo. Nebylo ale pochyb, že velké týmy spoléhající na sprinterská jména nepustí únik až do cíle ve Fucecchio.

Sprinteři jako Caleb Ewan, domácí hvězda Elia Viviani, Fernando Gaviria nebo Pascal Ackermann se začali posouvat dopředu. Pomohlo, že ustal déšť a silnice vyschly, což ubralo na nervozitě celému pelotonu. Německá Bora-hansgrohe obsadila čelo a tlačila na pilu. Hlavní skupina se dokonce i přičiněním úzkého průjezdu zástavbou na čas rozdělila.

Je nám líto, video expirovalo.
Druhou etapu Gira vyhrál Ackermann, v čele zůstal Roglič

Karambol potkal i schopného Giacoma Nizzola, kterého deset kilometrů před cílem potkal defekt. Italský spurter byl ze hry o vítězství, o které bojovali jiní. Ewan vyrazil jako první, více síly ale předvedl německý finišman Ackermann, který v závěru odrazil dotírajícho italského šampiona Vivianiho.

O Ackermannově nominaci se přitom před startem Gira živě diskutovalo. Bora-hansgrohe jej totiž upřednostnila před Samem Bennettem, který před rokem v Itálii dokázal vyhrát tři etapy. Toto vítězství rozhodnutí managementu německé stáje na začátku letošního ročníku ospravedlňuje.

"Je to moje první šance a hned se to podařilo. Je to pro nás extra motivace do dalších týdnů. Musel jsem vyrazit za nimi, jel naplno a naštěstí to vyšlo. Byl na mě tlak, ale teď jsem hrozně rád, že se mi podařilo zvítězit," říkal v cíli Ackermann, za nímž se seřadili Viviani, Ewan a Gaviria.

Jan Hirt dojel spolu se všemi favority na celkové prvenství s pětisekundovou ztrátou a byl klasifikován na 70. místě. Josef Černý etapu dokončil mezi posledními, za vítězem zaostal téměř o třináct minut.

Cyklistický etapový závod Giro d'Italia - 2. etapa (Boloňa - Fucecchio, 205 km):

1. Ackermann (Něm./Bora-hansgrohe) 4:44:43, 2. Viviani (It./Deceuninck-Quick-Step), 3. Ewan (Austr./Lotto-Soudal), 4. Gaviria (Kol./SAE-Team Emirates), 5. Démare (Fr./Groupama-FDJ), 6. Cimolai (It./Israel Cycling Academy), 7. Kuzněcov (Rus./Kaťuša-Alpecin), 8. De Buyst (Belg./Lotto-Soudal), 9. Sbaragli (It./Israel Cycling Academy), 10. Selig (Něm./Bora-hansgrohe) všichni stejný čas, ...70. Hirt (Astana) -5, 164. Černý (CCC) -12:59.

Průběžné pořadí: 1. Roglič (Slovin./Jumbo-Visma) 4:57:42, 2. S. Yates (Brit./Mitchelton-Scott) -19, 3. Nibali (It./Bahrajn-Merida) -23, 4. López (Kol./Astana), 5. Dumoulin (Niz./Sunweb) oba -28, 6. Majka (Pol./Bora-hansgrohe) -33, 7. Geoghegan Hart (Brit./Ineos) -35, 8. Mollema (Niz./Trek-Segafredo) -39, 9. Caruso (It./Bahrajn-Merida) -40, 10. Bilbao (Šp./Astana) -42, ...46. Hirt -1:27, 161. Černý -14:33. 

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články