Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Vítězství o galusku. Fuglsang má na Dauphiné etapu, Porte je ve žlutém

La Motte-Servolex (Francie) – Šestá etapa Critéria du Dauphiné nezklamala očekávání a zatřásla pořadím závodu. Čtyři cyklisté vyšplhali nejrychleji na klíčový kopec Mont du Chat a po sjezdu si to pod ním rozdali o vítězství. Nejrychleji spurtoval dánský jezdec Jakob Fuglsang, který na čáře těsně porazil Richieho Porta. Australský cyklista má útěchu ve žlutém dresu, který přebírá od Thomase De Gendta – ten se už nejlepších neudržel.

Jakob Fuglsang
zdroj: ČTK/PA autor: Colin Flockton

Pět dnů se na Critériu du Dauphiné soupeři navzájem oťukávali. Poté přišel den šestý, ve kterém závodníci vystoupali nejprve na Cote de Corlier, aby poté vyjeli na jeden z nejtěžších kopců v celé Francii Mont du Chat. Necelých devět kilometrů s průměrným sklonem 10,4 %, to nebyla pro nikoho žádná hračka.

Jako jeden z prvních to poznal dosavadní lídr pořadí Thomas De Gendt, kterému – i když před pěti lety skončil na pódiu Giro d'Italia – přece jen k označení vrchař něco schází. Jakmile se vozovka začala v nájezdu na Mont du Chat zvedat, Belgičan klouzal v hlavní skupině dozadu a brzy své snažení vzdal.

Na druhé straně už notně zúženého pelotonu zkoušel akcelerovat Alejandro Valverde, na vrchol ale v tu chvíli zbývalo ještě pět kilometrů a jak se také ukázalo, španělskou hvězdu jeho útok stál hodně sil. Ostatní ho dostihli a v okamžiku, kdy zrychlil Richie Porte (virtuálně už jedoucí ve žlutém dresu), nenašel už Valverde odpověď. Podobně na tom byli Alberto Contador a Romain Bardet.

Richie Porte
zdroj: ČTK/PA autor: Colin Flockton

Porte za sebou vytáhl Frooma

Naopak Porte letěl a táhl za sebou svého někdejšího lídra ze Sky Chrise Frooma. Nebyla to v jejich podání žádná spolupráce – trojnásobný vítěz Tour de France visel za zadním kolem svého soupeře, ten proti tomu ale nic nenamítal. Když se přehoupli přes vrchol stoupání, které organizátoři ocenili nejvyšším oceněním HC, měli před sebou pouze Fabia Arua. Naopak zepředu k nim spadl Jakob Fuglsang.

Na vrcholu ovšem šestá etapa Dauphiné ještě nekončila, následoval totiž sjezd až dolů do údolí. Nejlépe sedl Froomovi, který ukázal, že jeho sjezdařská ekvilibristika z loňské Tour nebyla náhodnou. Britský cyklista dokázal Arua v serpentinách dojet a před posledními dvěma rovinatými kilometry tak jela nejlepší čtveřice etapy pospolu.

Nebyl to žádný závratný sprint – to by od skupiny čtyř vrchařů ani nikdo příliš nečekal. Astana tu byla ve dvou, spolupráce na ose Aru–Fuglsang ale vázla po celou etapu. Dánský jezdec tedy zkusil nástup z dálky, ovšem ostatní ho dokázali dorazit. Sprintovalo se tedy bok po boku. Fuglsang ale ještě chytil druhý dech a nakonec spurtoval nejrychleji. Pomohlo mu i to, že Froome zavřel nešetrně u bariéry Porta, který na okamžik ztratil rychlost.

Jakob Fuglsang (vpravo) poráží Richieho Porta a Chrise Frooma
zdroj: ČTK/PA autor: Colin Flockton

Fuglsang: Měli jsme smůlu, teď to klaplo

Australský jezdec ale z druhého místa příliš smutný být nemusí. Patří mu totiž žlutý dres průběžného lídra, navíc jeho náskok na nejbližšího pronásledovatele se díky ztrátě Valverdeho navýšil. Na druhého Frooma nyní drží náskok 39 vteřin, třetí Fuglsang má ztrátu 1:15, čtvrtý Valverde 1:20 a pátý Aru 1:24.

"Náš tým měl letos spoustu smůly, konečně to ale klaplo dohromady. Dauphiné je výtečný závod a pro mě osobně je tahle výhra hroznou úlevou. Je to samozřejmě úspěch celého týmu – kamarádi mě udrželi na čele a pomáhali mi celý den," popisoval zkušený Fuglsang v cíli.

Roman Kreuziger si z hlavní skupiny vystoupil a nakonec dorazil do cíle jako jednapadesátý s mankem téměř devíti minut. Jeho tým na silnici příliš úspěšný nebyl – Simon Yates zůstává třetí v hodnocení mladých jezdců a v celkovém pořadí je dvanáctý, Esteban Chaves nakoukl do první dvacítky.

Cyklistický etapový závod Critérium du Dauphiné (WorldTour) - 6. etapa (147,5 km):

1. Fuglsang (Dán./Astana) 3:41:48, 2. Porte (Austr./BMC), 3. Froome (Brit./Sky), 4. Aru (It./Astana) všichni stejný čas, 5. Valverde (Šp./Movistar), 6. Martin (Ir./Quick-Step) oba -50, ...51. Kreuziger (Orica) -8:47, 86. Vakoč (Quick-Step) -14:55.

Průběžné pořadí: 1. Porte 20:52:34, 2. Froome -39, 3. Fuglsang -1:15, 4. Valverde -1:20, 5. Aru -1:24, 6. Contador (Šp./Trek) -1:47, ...41. Kreuziger -11:12, 131. Vakoč -37:51. 

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články