Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Vítězství bude Bernalovo. V Paříži propuknou kolumbijské oslavy

Egan Bernal bude v Paříži korunován vítězem Tour de France. Kolumbijský mladík uhájil v předposlední etapě do Val Thorens s přehledem své vedení, naopak pódium opustil Julian Alaphilippe. Bernal zvítězí jako první Kolumbijec, za ním skončí obhájce Geraint Thomas a třetí příčku oslaví Steven Kruijswijk. Poslední vrchařskou etapu vyhrál Vincenzo Nibali. Roman Kreuziger skončí celkově šestnáctý.

Ve dvaadvaceti letech se Egan Bernal stane vítězem Tour de France. Bude tak prvním kolumbijským cyklistou, jemuž se takový úspěch podaří – před ním neuspěli takové legendy jako Lucho Herrera, Fabio Parra, Nairo Quintana či Rigoberto Urán. Stane se též nejmladším vítězem Staré dámy od roku 1909, kdy se radoval Francois Faber.

Pódium za ním bude po odpadnutí Juliana Alaphilippa následující: druhý skončí Bernalův týmový kolega Geraint Thomas, třetí místo obsadí Steven Kruijswijk. Místo pod pódiem zbylo na Emanuela Buchmanna, který se po dlouhé době zasloužil o výrazný úspěch pro německou cyklistiku v celkovém pořadí závodu. Pátý skončí Alaphilippe.

Předposlední etapu vyhrál z úniku Vincenzo Nibali, který zachránil dojem po nevýrazných výkonech na letošní Tour. Připsal si tak již svůj šestý etapový úspěch na slavném závodě. Za ním jej marně stíhala dvojka španělského Movistaru Alejandro Valverde a Mikel Landa. Puntíkovaný dres uhájil Romain Bardet, rekordní sedmý zelený patří Petru Saganovi.

Jak etapa probíhala?

Pořadatelé museli etapu zkrátit z původních 130 na pouhých 59 kilometrů a dvacátý den letošní Tour se zařadil mezi vůbec nejkratší v historii. Některým týmům to vadilo, jiné byly ve skrytu duše rády, že se jejich třítýdenní utrpení zkrátilo. Soupeři muže ve žlutém Egana Bernala v každém případě věděli: potřebují něco vyzkoušet ve stoupání do Val Thorens.

Velmi se snažili především jezdci Jumbo-Visma, kteří jeli velmi rychlé tempo v první polovině 33 kilometrů dlouhého stoupání. George Bennett a Laurens de Plus skutečně šlápli do pedálů a očesali hlavní skupinu od všech slabších článků. Brzy odpadl Roman Kreuziger, následovali Richie Porte, Fabio Aru a další. A poté, 13 kilometrů pod vrcholem, i Julian Alaphilippe.

Francouz dlouho závod vedl, ale nyní ztrácel jak druhou příčku, tak i vůbec místo na pódiu. Mezitím úplně jiné starosti řešil Vincenzo Nibali, který zbyl jako poslední z úniku. Žralok z Messiny uháněl do cíle a mířil k etapovému vítězství, kterým by zachránil svou jinak velmi slabou Tour. Nakonec se to skvěle jedoucímu Italovi podařilo. Slavně vyhrál.

Za ním se čekalo na zásadní útok. Jenže nikdo nedokázal najít zbytky sil na to, aby ještě zamával pořadím. Bernal tak zůstal neohrožen a v Paříži si na pódiu oblékne žlutý dres. Za ním skončí Geraint Thomas, třetí místo bude patřit Stevenu Kruijswijkovi. Těsně pod pódiem skončí překvapení Tour, nenápadný Němec Emanuel Buchmann. Pátý bude Alaphilippe.

Cyklistický závod Tour de France - 20. etapa (Albertville - Val Thorens, 59 km):

1. Nibali (It./Bahrajn-Merida) 1:51:53, 2. Valverde -10, 3. Landa (oba Šp./Movistar) -14, 4. Bernal (Kol./Ineos), 5. Thomas (Brit./Ineos) oba -17, 6. Urán (Kol./EF Education First), 7. Buchmann (Něm./Bora-hansgrohe) oba -23, 8. Kruijswijk (Niz./Jumbo-Visma) -25, 9. Poels (Niz./Ineos), 10. Quintana (Kol./Movistar) oba -30, ...62. Kreuziger (Dimension Data) -9:56.

Průběžné pořadí: 1. Bernal 79:52:52, 2. Thomas -1:11, 3. Kruijswijk -1:31, 4. Buchmann -1:56, 5. Alaphilippe (Fr./Deceuninck-Quick-Step) -3:45, 6. Landa -4:23, 7. Urán -5:15, 8. Quintana -5:30, 9. Valverde -6:12, 10. Barguil (Fr./Arkea Samsic) -7:32, ...16. Kreuziger -35:49. 

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články