Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Veterán Scarponi na úvod Tour des Alps ukázal skvělý sprint

Innsbruck – Vítězem první etapy vrchařského závodu Tour des Alps se v kopcích nad Innsbruckem stal italský veterán Michele Scarponi. V závěru ukázal nejlepší sprint z malé skupinky s Geraintem Thomasem a Thibautem Pinotem. Předvedl tak dobrou formu před Giro d'Italia, kde bude pravděpodobným lídrem stáje Astana. Kazašský tým díky Scarponiho triumfu získal jako poslední ze stájí vítězství ve WorldTour.

Michele Scarponi vítězí v 1. etapě Tour des Alps
zdroj: Twitter.com/Tourof_TheAlps

Cyklistický závod, který ztratil své jméno, aby našel nové. Tak se mluví o "novém" podniku Tour des Alps. Jeho organizátoři se totiž takto rozhodli po čtyřiceti letech přejmenovat Giro del Trentino. Se změnou souvisí i navýšení počtu etap (pět namísto dřívějších čtyř) a situování většího počtu silničářských kilometrů nikoliv na sever Itálie, nýbrž na jih Rakouska. Současná Tour des Alps tak během pěti dnů navštíví obě země.

Co se naopak nemění, jsou dispozice tohoto podniku, který tradičně slouží jako příprava pro blížící se Giro d'Italia. I letos tak pro sprintery nebylo místo a jejich pozice v týmových sestavách zaujali jezdci na celkové pořadí a jejich domestici. Ve startovní listině nechybí Mikel Landa, Geraint Thomas, Thibaut Pinot nebo Rohan Dennis. Všichni byli v akci v první etapě, která vrcholila závěrečným stoupáním v kopcích nad Innsbruckem.

Na spodku finálního kopce drtil tempo maličký domestik stáje Sky Kenny Elissonde, což signalizovalo útok Landy nebo Thomase. Nakonec to zkusil britský závodník, ale jeho nástup pokryli italští veteráni Domenico Pozzovivo s Michelem Scarponim. Společně utvořili malou skupinku, a i když se k nim podařilo připojit ještě Thibautu Pinotovi a Davidu Formolovi, byl to právě lídr Astany Scarponi, kdo v závěru ukázal nejsilnější sprint na nakloněné rovině.

Mírnou ztrátu nabral ve stoupání Australan Dennis, výraznější manko už ale trápí španělského vrchaře Landu. Ve Sky už alespoň nemusí řešit, komu patří pozice lídra – druhé místo Thomase a Landova krize o tom udělaly jasno. Spokojeni mohou být také v FDJ, za které finišoval Pinot jako třetí.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články