Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Jezdectví ČR 2024

Velký výsledek pro českou cyklistiku. Bittner ovládl pátou etapu Vuelty

Nastupující česká generace má velký triumf. Pavel Bittner ve společnosti hvězd na Vueltě uzmul životní vítězství a vyhrál jako pátý Čech etapu na této španělské Grand Tour. Jednadvacetiletý olomoucký cyklista v dramatickém a těsném spurtu páté etapy v Seville porazil Wouta van Aerta i Kadena Grovese.

Pavel Bittner poráží Wouta van Aerta na Vueltě
zdroj: Twitter Team dsm-firmenich PostNL

V generálce na Vueltu, tedy v závodě Kolem Burgosu, vyhrál Bittner dvě etapy. Teprve v Burgosu si připsal první vítězství mezi profesionály, ale formu potvrdil i na velké Grand Tour. V cíli tak dával premiérový rozhovor po velkém vítězství nad van Aertem. Tomu patří zelený dres pro lídra bodovací soutěže, v níž je Bittner s přispěním těchto 50 bodů za etapový triumf třetí.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Bittner porazil van Aerta a vyhrál etapu Vuelty

"Porazit v takto dlouhém sprintu van Aerta je bláznivé. Vlastně jsem se dřív ani neviděl jako sprinter, spíš jako klasikář. Nemůžu tomu uvěřit," rozplýval se jezdec stáje Team dsm-firmenich Post v televizním rozhovoru.

Na Vueltě se český reprezentant radoval z triumfu naposledy v roce 2013, kdy vyhrál sedmou etapu Zdeněk Štybar a osmou Leopold König. "Říkal jsem klukům, že je tu otevřená příležitost. Když se podíváme na poslední roky, tak jsme dokázali postavit opravdu výborný rozjížděcí vlak," kroutil hlavou Bittner.

Milimetrový dojezd páté etapy Bittner – van Aert:

Van Aert naplnil svůj taktický plán, když se vyvezl za Australanem Kadenem Grovesem. "Ale myslím, že jsem pak hodil kolo trochu brzy. Myslím, že mě zmátly stíny. V tak vypjaté chvíli je snadné udělat chybu. Myslím, že to byl ten rozdíl. Byla to trochu drahá chyba," litoval.

Bittner na některém z třítýdenních etapových závodů Grand Tour debutuje. Na Vueltě naznačil své možnosti už v předchozích etapách s hromadnými dojezdy, v nichž dojel pátý a šestý. 

Druhý český účastník Mathias Vacek, jenž zazářil druhým místem v úvodní časovce, dojel v hlavním poli na 31. místě. V něm nechyběl ani lídr průběžného pořadí Slovinec Primož Roglič, který tak udržel červený trikot. Vede o osm sekund před Portugalcem Joaem Almeidou.

Ve čtvrteční šesté etapě Vuelty se cyklisté vrátí do hor. Na 185,5 kilometru dlouhé trase z Jerezu de la Frontera do Yunguery je čekají čtyři větší stoupání.

Vuelta – 5. etapa (Fuente del Maestre – Sevilla, 177 km):

1. Bittner (ČR/dsm-firmenich-PostNL) 4:25:28, 2. van Aert (Belg./Visma-Lease a Bike), 3. Groves (Austr./Alpecin-Deceuninck), 4. Coquard (Fr./Cofidis), 5. Küng (Švýc./Groupama-FDJ), 6. Strong (N. Zél./Israel-Premier Tech), ...31. M. Vacek (ČR/Lidl-Trek) všichni stejný čas.

Průběžné pořadí: 1. Roglič (Slovin./Red Bull-Bora hansgrohe) 18:58:36, 2. Almeida (Portugl./UAE Team Emirates) -8, 3. Mas (Šp./Movistar) -32, 4. Tiberi (It./Bahrain Victorious) -38, 5. Van Eetvelt (Belg./Lotto-Dstny) -41, 6. Gall (Rak./Decathlon-AG2R-La Mondiale) -47, ...75. M. Vacek -9:56, 123. Bittner -16:38.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články