Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

"Věčně druhý" muž Tour de France zemřel. Poulidorovi bylo 83 let

Legendární francouzský cyklista Raymond Poulidor zemřel v noci na dnešek ve věku 83 let. Potvrdila to jeho manželka Gisele. Velký rival Jacquesa Anquetila a Eddyho Merckxe dokončil Tour de France osmkrát na stupních vítězů, slavný závod ale nikdy nevyhrál a vysloužil si přezdívku 'věčně druhý'.

Raymond Poulidor
zdroj: ČTK/ZUMA/Keystone Pictures USA

Zpráva o Poulidorově úmrtí cyklistický svět zasáhla. Svou účast mezi prvními vyjádřil Merckx. "Cyklistika přišla o monument, ikonu. Nedovedete si představit, jak byl Poupou ve Francii milován, každý rok jsem to viděl na Tour," řekl listu Het Laatste Nieuws slavný Belgičan, jehož s Poulidorem pojilo přátelství.

Francouzský prezident Emmanuel Macron na sociálních sítích vzkázal, že v srdcích Francouzů bude Poulidor navždy nosit žlutý dres.

Velký oblíbenec fanoušků, kteří mu říkali Poupou, vyhrál na Tour sedm etap, nikdy ale ani na jediný den neoblékl žlutý dres lídra. Závod při 14 startech dokončil dvanáctkrát, třikrát skončil druhý a pětkrát třetí. Velký titul získal jen na Vueltě, kterou ovládl v roce 1964.

Během osmnáctileté kariéry, kterou celou strávil v týmu Mercier, vyhrál mimo jiné etapové závody Paříž–Nice či Critérium du Dauphiné Libéré, triumfoval i na klasikách jako Milán – San Remo či Valonský šíp.

Cyklistice zůstal věrný i po skončení aktivní kariéry. V posledních letech mu velkou radost dělal vnuk Mathieu van der Poel, dvojnásobný mistr světa v cyklokrosu, jenž se stále více prosazuje i na silnici.

Je nám líto, video expirovalo.
Žádná medaile se žlutému dresu nevyrovná, říkají vítězové Tour
Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články